Sztárok

9 dal a 90-es évekből, amit szégyellünk szeretni

Amikor megláttam, hogy David Hasselhoff és cimborái Mogyoródon fognak koncertezni, egyből beugrottak azok a dalok, amiket a 90-es években hallgattunk a haverokkal. Bevallom, megértem, miért került fel a többségük az évtized legrosszabbjai közé a neves Rolling Stone magazin listáján, ennek ellenére jó emlékeket idéznek. Íme, 9 dal a 90-es évekből, amit szégyellünk szeretni.

Vengaboys: Boom, Boom, Boom, Boom!

A holland együttes Boom, Boom, Boom, Boom!! és We’re Going to Ibiza című számait többnyire nyáron a szórakozóhelyeken lehetett hallani, nemcsak nálunk, de egész Európában. Bármilyen hihetetlen is, most visszatértek, mégpedig a 2 Brazil című számukkal, amelyet a focivébé alkalmából adtak ki. A klip főszereplői a női mellek (az eredeti verziót el is távolította a YouTube – a szerk.), és zeneileg azt kell mondjam, éppen olyan, mint a többi Vengaboys-szám, amitől ismét a 90-es években érezhetjük magunkat.

Aqua: Barbie Girl

Személy szerint én imádtam a dán popcsapat klipjét, a zenéjét pedig bármennyire bizarrnak tartottam, másodszorra már dúdoltam a dallamát. A Rolling Stone magazinból azt is megtudtam, hogy ezzel nem vagyok egyedül, mivel az egyik legmegosztóbb dalnak számít: ugyanannyian rajongtak érte, mint amennyien kritizálták. Ez utóbbiak közt volt a Mattel cég (a Barbie gyártója), aki pert indított, mondván, az együttes lealacsonyította a játékbabát valamiféle szexuális tárggyá. A bíróság azonban értette a viccet, és legálisnak ítélte a Barbie-parodiát. A Mattel ugyan 12 éven át nem nyugodott ebbe bele, és a legfelsőbb bíróságig elment az ügyben, de 2009-ben beadta a derekát. Végül egyik reklámjukhoz használták is a számot átírt szöveggel.

Macarena: Los Del Rio

14 héten át vezette a Billboard Hot 100-as listáját 1996-ban. A Macarena szerelmi életéről szóló szöveg egyáltalán nem is olyan érdekes, sokkal nagyobb siker volt a klipben is látható tánc. Talán azért is emlékszem olyan jól rá, mert annak idején a gimnáziumi tanáraim egy kiránduláson elkísértek bennünket a diszkóba, végül pedig ők voltak, akik “macarenáztak” egész este, és vagy négyszer kérték, hogy játsszák le nekik.

Vanilla Ice: Ice Ice Baby

A Rolling Stone magazin olvasói szerint a 90-es évek egyik legrosszabb dala volt az Ice Ice Baby, én viszont ezzel nem értek egyet. 1990 nyara óta rendszeresen hallgatom, és szívesen olvasok arról is, hogy az eredeti nevén Robert Van Winkle milyen nagy sikereket ért el. Igaz, nem zenészként, hanem az Ice Ice Babyből befolyt pénzt fektette ingatlanokba, amelyeket felújított, majd továbbadott, szép haszonnal. Ma is ebből él. Vanilla Ice híres arról, hogy nagy bulikat csap a haverjaival, az egyik ilyen partin fel akarta gyújtani azt a nadrágját, amit a klipben viselt. De lebeszélték róla.

Mr. President: Coco Jumbo

A német együttes 1996-os dala még az amerikai slágerlistára is felkerült, igaz, Európában azért nagyobb volt a népszerűségük. A Coco Jumbo kifejezés annyit jelent az urban dictionary szerint, hogy nagyszerű, kiváló, de azért vannak német oldalak is, ahol azt igyekeznek kitalálni, mégis miről szólhat a dal, és leginkább egy afrikai üdvözlésnek tartják, vagy máshol spanyol kifejezésnek. Máig előttem van a pillanat, amikor a balatonfüredi Galéria diszkóban a Coco Jumbo első pár hangjára mindenki félbehagyott mindent, és tömegek tódultak le az emeleti galériáról a parkettre táncolni.

Tic Tac Toe: Warum?

A német lányegyüttes tagjai állítólag annak idején egy fesztiválon találkoztak, 1995-ben pedig elhatározták, hogy ők hárman összeállnak. Később kiderült, hogy a történetük nagyrészt kitaláció volt, nem úgy a Warum? című slágerük, amely egyik közös barátjuk haláláról szólt, aki túladagolta magát.

Haddaway: What is Love

A trinidadi énekes 1992-ben lett ismert ezzel a dallal, amit majd két éven át játszottak orrba-szájba. Nem lehetett azonban elfelejteni a számot, mivel 1998-ban reneszánszát élte (ha lehet ilyet mondani 6 évvel a megjelenése után), ugyanis a Diszkópatkányok filmben felhasználták a zenét, amit azóta is rendszeresen játszanak a diszkókban.

Dr. Alban: No Coke

Ő az az orvosnak tanult nigériai születésű svéd énekes, aki a svéd zeneiparban tevékenykedik. És ennyit a földrajzról. No Coke száma az antidrog kampányzenéje volt, de nem a legismertebb. Az életéről szóló, It’s My Life sokkal nagyobb durranás volt a zenész második albumán.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top