Sztárok

Jayne Mansfield, a szexszimbólum tündöklése és bukása

Marilyn Monroe mellett Jayne Mansfield volt az egyetlen színésznő, aki szerepelt az 50-es évek Playboyának címlapján. Nem mellesleg pedig tündöklő tehetség is volt. A színésznő és szexszimbólum tragikusan fiatalon, 34 évesen autóbalesetben hunyt el.

Rövid élete során is szédítő magasságokig ért el, miközben három férjet – köztük a magyar származású Mickey Hargitayt is – elfogyasztott, és öt gyermeket szült. Számomra elképesztő, hogy mennyi minden belefért ebbe a 34 évbe, biztos csak azért, mert én is hasonló korban vagyok épp, és ahogy olvasom az életrajzát, feleannyit sem éltem, mint ő.

Csak egy újabb buta szőke?

Bár próbálták belepasszírozni a “buta szőke”-szerepkörbe, nem sikerült, hiszen öt nyelven beszélt és 163-as IQ-ja volt, mindehhez pedig kifejezetten tehetséges színésznek számított. A karrierje és anyasága is nagyon korán kezdődött: 15 évesen már férjhez ment Paul Mansfieldhez, akitől 17 évesen megszületett első gyermeke. Paul abban reménykedett, hogy gyermekük születése kiveri az asszony fejéből a dédelgetett színészi karrier álmát, ám tévedett. Mikor Pault behívták katonának, Jayne egy ugrással a meghallgatások felé vette az irányt, gyermekét az édesanyjára bízva indult szerencsét próbálni. Talán 17 éves fejjel nem is lehet elítélni őt, ez a kor bármely időben túl korai lehet a gyermekvállalásra. Két évvel később, amikor Paul visszatért a háborúból, az egész család elköltözött Hollywoodba.

Azonban Jayne-t még jó darabig elkerülték a filmszerepek. Egy fotós szúrta ki magának és próbálta bevinni a modellek világába. Az első profi munkája a General Electric számára készült, aminek az lett a vége, hogy a fotókról a cég levágatta őt, mivel “túl szexi” volt az akkori célközönségnek. Ezzel, bár a modellkarrier nem indult felhőtlenül, annyit elértek, hogy egy hollywoodi ügynök felfigyelt rá, és egy sztár csillogását látta meg benne. 

Jayne Mansfield, a szexszimbólum tündöklése és bukása

Zseniális marketingkampány

Utólag zseniális húzással az ügynök azt találta ki, hogy karácsony környékén látogassanak el Jayne-nel közösen országszerte az újságok szerkesztőségébe, és a túlhajtott újságírókat vidítsák fel Jayne szikrázó mosolyával, egy ölelés és egy puszi társaságában. Az újságírók, meglepetésükben a szokatlan kampánytól, mindenhol lehozták a hírt, hogy a karácsonyi angyal leszállt közéjük. A lapokban mindenhol Jayne szerepelt, arcát és szépségét mindenki megismerte.

A kampány hatására először a Broadway-n kapott munkát, majd felfigyelt rá a Fox Stúdió, és szerződést kötött vele. A színészi karrier tehát beindult, ám Paul és Jayne házassága a két év különlétet és a karrier miatti változásokat nem bírta ki, a férfi beadta a válókeresetet. Jayne azonban megtartotta első férje nevét, mert a karrierje szempontjából előnyösnek érezte.

Jayne Mansfield, a szexszimbólum tündöklése és bukása

Sophia Loren legendás fotója

Úgy tűnik, az ismertség volt a mindene, mindent elkövetett, hogy címlapra kerüljön. Az igazi hírnevet, az átütő ismertséget végül egy Sophia Lorennel közös fotó hozta meg. Jayne egy rendezvényen Sophia Lorennel egy asztalnál ült, olyan mélyen kivágott ruhában, hogy kivillant belőle a mellbimbója. Egy szerencsés fotós pedig pont elkapta azt a pillanatot, amikor Loren Jayne dekoltázsát fikszírozza, szemlátomást kicsit megbotránkozva a villantáson. Manapság már szinte immunisak vagyunk rá, ha itt-ott kilátszik a sztárok valamelyik intim testrésze, ám akkoriban ez nagy hírnek számított. A kettőjükről készült fotó körbejárta a sajtót, címlapokon szerepelt világszerte. Jayne-t minden eddiginél többen megismerték. De mi történt közben a magánéletében?

Jayne Mansfield, a szexszimbólum tündöklése és bukása

Új férj: a magyar testépítő

1958-ban, nem sokkal válása után ismerkedett meg Mickey Hargitayval, a Kőbányán felnőtt, híres testépítővel. Mickey bálványozta Jayne-t, azóta legendássá vált, hogy kedvéért a villáját is átfestette rózsaszínre, és szív alakú medencét építtetett neki, amelynek az alján az asszony neve volt látható. Három gyermekük született, köztük Mariska Hargitay, aki szintén színészi karriert futott be Hollywoodban.

Az anyasághoz ekkor már egész máshogy állt. Férjével együtt haknizták körbe az országot, és mindenhová magukkal vitték a gyerekeket is. A házasság álomszerűen indult, ám 1964-ben nem ért szép véget. Las Vegasban Jayne-t elcsábította az éjszakai élet. Egyes teóriák szerint az éjszakai fellépések miatt mentek szét Mickey-vel, mások szerint Jayne megcsalta férjét. Sosem tudjuk meg a tényleges igazságot, ám a lényeg, hogy válás lett belőle.

Jayne Mansfield és férje Mickey Hargitay a gyerekekkel (balról-jobbra) Miklós, Zoltán és Jayne Maried Jayne Marie
Jayne Mansfield és férje, Mickey Hargitay a gyerekekkel (balról jobbra) Miklós, Zoltán és Jayne Marie

A tragikus autóbaleset

A Las Vegas-i fellépések nemcsak a férjét viselték meg, hanem Jayne színészi karrierjét is, a stúdió szerződést bontott vele, nem nagyon kapott színészi munkákat. Hamarosan újra férjhez ment, ezúttal Matt Cimber rendezőhöz, ám eddigre Jayne már az alkoholba menekült és depressziós lett, nem igazán volt boldog házasság az övék. Állítólag harmadik férje gyakran bántalmazta is. Pár év után Jayne el akarta hagyni harmadik férjét és szeretett volna visszatérni Mickey-hez. Tragikus módon pár nappal azután, hogy Mickey beleegyezett az újrakezdésbe, az asszony autóbalesetben elhunyt. Az autóban ott ült három gyermeke is, ám ők szerencsésen túlélték a szerencsétlenséget.

Jayne tündöklése, bukása és viharos élete szédítő iramban zajlott. Az az egy biztos, hogy tehetsége és kitartása tiszteletre méltó, története pedig tanulságos az utókor számára. Mennyit ér a karrier? Érdemes érte feláldozni házasságot, gyerekeket, szerelmet? Hol húzódik a határ a magamutogatás és az egészséges látszani akarás között egy sztár számára?

Paul Mansfield (Jayne előző férje) és Matt Cimber (akkori élettársa) vitatkoznak a kis Zoltán feje fölött
Paul Mansfield (Jayne előző férje) és Matt Cimber (akkori élettársa) vitatkoznak a kis Zoltán feje fölött

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top