Sztárok

Ki ez az éneklő olasz apáca, aki meghódította a világot?

Még várja Ferenc pápa gratulációját az "éneklő apáca" néven megismert Cristina nővér, aki pontosan azt tette, amit a szentatya tanácsolt a papoknak és az apácáknak: elvegyült a hétköznapi életben. Cikkünk megjelenésének estéjén a nővér megnyerte az olasz tehetségkutatót!
Így énekelt duettet Kylie Minogue-val Cristina nővér

Közhelyes lenne, ha most azt mondanám, hogy az Apáca show című film jutott eszembe, amikor először láttam Cristina nővér tehetségkutatós szereplését. Pedig ez történt, főleg, mert nem hittem el, hogy igazi apáca. Mivel három nap alatt 13 millióan látták anno az első fellépését (ma ez a szám pedig eléri a 47 milliót, és emelkedik), nem meglepő, ha a rajongók kíváncsiságát kielégítve egyre többet akarnak tudni róla az újságírók.

Az olasz Voice készítői azonban úgy határoztak, hogy a felkészülést megzavarná ez a nagy figyelem, ezért korlátozták Cristina nővér interjúit, ameddig a show tart. Azért az olasz Chi magazin, az Oggi és a Vanity Fair is rendszeresen közöl cikkeket az apácáról, aki azonban nemcsak Olaszországban, hanem a világon szinte mindenhol ismert lett. Míg az olasz lapok Cristina nővérként emlegetik, máshol egyszerűen az “éneklő apáca” néven írtak róla.

Igaz, bár hihetetlen a sztorija

Így énekelt az első meghallgatáson az apáca

Ahogy a fellépése, úgy az egész története kicsit olyan, mintha valaki kitalált volna egy figyelemfelkeltő forgatókönyvet. A most 25 éves lány soha nem akart apáca lenni, noha nagyon vallásos szicíliai családból származik. Ahogy egyszer mesélte, 14 évesen csalódott az egyházban, mert úgy érezte, hogy a tanítással ellentétben nem képesek segíteni a szenvedőknek. Ezután Cristina Scuccia tipikus lázadó kamasz volt, és nagy álmát akarta megvalósítani, hogy egyszer ismert énekesnő lesz. Sok helyen próbálkozott, végül egy apácák által támogatott színművészeti iskolában kezdett tanulni, itt ismerte meg a mentorát, Claudia Kollt.

Még az iskolában, mielőtt apáca lett
Még az iskolában, mielőtt apáca lett

Erotikus filmek sztárja fedezte fel

Koll az iskola művészeti igazgatója, akinek a múltja nem éppen makulátlan. Noha ő is nagyon vallásos családba született, kamaszként nem érezte magát elég szabadnak, színészként akart megélni, végül pedig erotikus filmekben kapott munkát. Jó néhány év kellett, mire visszatért Koll hite, aki azóta is a hozzá hasonló “eltévedt bárányoknak” szeretne segíteni. Amikor megismerte Cristinát, rögtön látta, hogy énekesnek született. Őt is kiválasztotta hát, hogy szerepeljen a pápának tartott előadáson a Szent Péter téren, de Cristina a főpróbán eltörte a bokáját, és nem tudott fellépni.

Így lett apáca

Míg lábadozott, Cristinát nagyon erős spirituális vágy kerítette hatalmába – ahogy ezt a Chi magazinból megtudhatjuk –, és édesanyja biztatására úgy döntött, apácának áll. “Eleinte nem gondoltam komolyan. Aztán minden nappal egyre jobban azonosultam a szerepemmel. Eljött az a pont, amikor el kellett gondolkoznom azon, mit akarok ezzel az érzéssel kezdeni” – nyilatkozta Cristina, aki végül Brazíliába indult novíciaként, és két éven át foglalkozott szegény gyerekekkel.
“Nem beszéltem a nyelvet, a zene volt az, amin keresztül kapcsolatot tudtam kialakítania  helybéliekkel.”

Ki ez az éneklő olasz apáca, aki meghódította a világot?

A Pápa dicséretét várja

Amikor az olasz Voice zsűrije előtt fellépett, az élete legnagyobb sikere volt, pedig már nyert énekversenyt, többnyire azonban a templomban szokott énekelni vasárnaponként. A Voice fellépése alatt megkérdezték tőle, miért jelentkezett, mire Cristina nővér azt válaszolta: “Ferenc pápa azt mondta, ne féljünk beszennyezni a csizmánkat, és merjünk kilépni a világba. Én kiléptem. A hangom ajándék, amit most elhoztam ide, nektek. Szeretném, ha tudná a világ, hogy az egyház mindenütt ott van, és mindenkié. Csak azért, mert apáca vagyok, nem lehetek énekes? Ki mondja? Az én üzenetem a szeretet és a hűség, erre a támogatásra van mindenkinek szüksége.”

Amikor pedig a zsűri megkérdezte tőle, hogy szerinte a Vatikán mit szól a fellépéséhez, Cristina magabiztosan viccelődött:  “Várom Ferenc pápa hívását, valószínűleg gratulál nekem…”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top