Sztárok

Gera Zoltánt választották a nemzet színészének

Ő került a közelmúltban elhunyt Szabó Gyula helyére.

Gera Zoltánt választották a nemzet színészénekGera Zoltán színművészt választották meg kedden a nemzet színészei közé a közelmúltban elhunyt Szabó Gyula helyére – közölte a Nemzeti Színház.

A választást hagyományosan a Nemzeti Színházban tartották, ahol a nemzet színésze címet viselő művészek döntöttek arról, ki kerüljön be a testületbe.

A nemzet színésze címet a nemzeti színjátszás élő művészei közül azok kaphatják meg, akik a magyar nyelv ápolása, a nemzeti irodalom tolmácsolása, a magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése során kimagasló érdemeket szereztek. A cím halálig szól, egyszerre legfeljebb tizenketten viselhetik, és életük végéig részesülnek a jelenleg havonta nettó 630 ezer forint juttatásban.

Gera Zoltán 1923. augusztus 19-én született Szegeden. 1939-ben kezdett játszani a Belvárosi Színházban, majd 1940-ben Inke Rezső vándortársulatához került, de 1942–1944 között dolgozott Rév István bábszínházánál is. 1944-től Szegeden szerepelt, előbb a Városi Színház, majd az Ifjúsági Színház társaságában. 1945-ben Magyar Néphadsereg Színház, majd a Vígszínház tagja lett. 1947–1950 között elvégezte a Színház- és Filmművészeti Főiskolát. 1964-ben Angliába írt leveleit a postán felbontották, és ennek következményeként 10 hónapi börtönbüntetésre ítélték izgatás címén. Szabadulása után 1966-ban 1 évadot töltött a szolnoki Szigligeti Színházban, majd 1967-ben Mikroszkóp Színpad alakuló társaságába szerződött, ahol 1980-ig játszott. 1980–1987 között a Mafilm tagja volt, majd 1987–1992 között a Radnóti Miklós Színház művésze. 1992-től szabadfoglalkozású. Sokat szinkronizált. Többször kölcsönözte Walter Matthau és Lino Ventura magyar hangját. A piszkos tizenkettőben Ernest Borgnine-t, a Ragtime című Miloš Forman-filmben James Cagney-t szólaltatta meg. Legemlékezetesebb szinkronalakítása a Dallas című telenovellához kötődik, melyben éveken keresztül kölcsönözte Jock (Jim Davis) hangját. (Forrás: Wikipédia)

Sinkó László és Gera Zoltán Honderű c. darab próbáján 2000-ben
Sinkó László (b) és Gera Zoltán (j) a Honderű című darab próbáján a Budapesti Kamaraszínházban 2000-ben (Forrás: Story-Best Archívum)

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top