Sztárok

Boldogan élnek, míg… milyen sorsa jutnak a fiatalon megkötött házasságok?

Hillary Duff 26 évesen, Britney Spears 24 évesen egy, Drew Barrymore és Angelina Jolie 26 évesen pedig már két váláson is túl volt! De a sort számos más hollywoodi és magyar hírességgel is folytathatnánk. Valóban tönkremennek a fiatal éveinkben megköttetett házasságok, vagy ez inkább csak a sztárokra jellemző?

Szemere Bálint házassági tanácsadó szerint a válás esélye nem függ attól, hogy valaki ismert ember vagy sem. Ő a legnagyobb problémát abban látja, hogy az érintettek már fiatal korban azt tapasztalhatják, hogy valami nem működik a szülők házasságában, nincs megfelelő kommunikáció, és nem tudják eltanulni tőlük azokat a konfliktuskezelési módszereket, amelyekkel könnyebben megoldhatnák a saját kapcsolatukban felmerülő problémákat.

Boldogan élnek, míg... milyen sorsa jutnak a fiatalon megkötött házasságok?Mádai Vivien, az MTVA műsorvezetője pár hónap ismeretség után, 24 évesen kötött házasságot akkori szerelmével: “Amikor megkérik egy nő kezét, lehet, hogy furán hangzik, de az egyfajta kényszerhelyzet, hiszen a férfi lép. Viszont egy idő után elgondolkozik az ember, hogy a fiatalság, a rövid ismeretség, a különböző habitus miatt valóban jó ötlet volt-e a házasság. Mi a volt férjemmel különbözőek voltunk, de hiába mondják, hogy az ellentétek vonzzák egymást, csak egy darabig működött nálunk a házasság. Ha nincs közös út és közös cél, amely mentén mindketten haladunk, idővel ez a probléma felszínre kerül” – mondja Vivien, akinek meglátása szerint a fiatalon köttetett házasságok – főleg az ismert emberek esetében – összefüggnek a bizonytalansággal. “A munka által okozott stresszből próbálnak a családi viszonyba menekülni. Lelkileg megterhelőek lehetnek az állandó kritikák és az esetleges kudarcok. Ezek mind bizonytalanságot szítanak, így biztonságot tud adni, ha valaki az ember mellett áll. A válást kudarcként éljük meg, főleg, ha azt még az orrod alá is dörgölik. De úgy gondolom, mindenkinek jár egy második esély, és 24 évesen, áldott állapotban a mostani páromtól, hiszem, hogy bennünket egy közös cél vezérel.”

Azért nem minden fiatalon köttetett házasság végződik gyors válással. Erre az ellenpélda a magyar sztárvilágból Rubint Réka, aki 24 évesen, Szandi, aki 23 évesen vagy Zséda, aki 26 évesen állt oltár elé, és a mai napig házasságban élnek.

Megnézem
Összes kép (1)

A világsztároknál is ritkaságszámba megy, hogy valaki akár több évet, évtizedet leéljen a másik mellett, de azért vannak kivételek. David és Victoria Beckham például ilyen. 25 évesen mondták ki az igent, és már 15 éve együtt vannak. Victoria szerint házasságuk több dolog miatt tud jól működni: “a házasságom elején tudatosítottam magamban, és elfogadtam, hogy lesznek hullámvölgynek. Már az elején elfogadtam, hogy Davidre sok nő szemet vet majd. Az évek során megtanultunk kompromisszumokat kötni egymással, a nyilvánosságot pedig megpróbáljuk figyelmen kívül hagyni. A saját életünk rólunk és a családról szól” – mondta a focistafeleség egy interjúban a Hello magazinnak.

Boldogan élnek, míg... milyen sorsa jutnak a fiatalon megkötött házasságok?


A nagy nap előtt állsz, de még nem tudod, hol szeretnéd kimondani a boldogító igent? Segítünk!

A házasságok több mint kétharmada válással végződik
A Központi Statisztikai Hivatal Népességtudományi Kutatóintézet legfrissebb (2012-es) adatai alapján elmondható, hogy míg hazánkban 20 évvel ezelőtt 20-24 évesen kötötték az első házasságot, addig 2010-ben a nőknél 28,7 év, a férfiaknál 31,4 év volt az átlagos életkor.
A házasságkötések száma mára 66 405-ről 32 000-re csökkent (a húsz évvel ezelőttihez képest), a válások száma pedig mondhatni stagnál. Manapság 32 000 házasságra 22 000 válás jut, így a házasságok több mint kétharmada válással végződik: 2012-ben a 20-29 évesek váltak a leggyakrabban.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top