Sztárok

50 éves Lolka és Bolka, az új Erzsébet-híd és a miniszoknya

A két lengyel rajzfilmfigura már fél évszázados, és pontosan ötven éve adták át a forgalomnak az új Erzsébet-hidat Budapesten, de 1964-ben indult hódító útjára a miniszoknya is, és a Beatles akkor ért fel a csúcsra...

Jym & Jam

1964-ben tűnt fel egy testvérpár a lengyel televízió gyermekműsorai között. Első kópiáit már egy évvel korábban megrajzolta Władysław Nehrebecki, aki saját fiairól, Janról és Romanról mintázta a két lurkót, Lolkát és Bolkát (eredeti lengyel nevükön: Loleket és Boleket). Angolul a sorozatot Jym & Jam illetve Bennie and Lennie címen sugározták. A 150 epizód legtöbbje párbeszéd nélküli, készült belőle sorozat, film, számítógépes játék és persze könyv is.

Csalagút aláírva

Ez év február 6-án az Egyesült Királyság és Franciaország közlekedési miniszterei megegyeznek abban, hogy országaikat elválasztó La Manche alatt alagutat építenek. Ez a híres Csalagút születésnapja. Igaz, az első kapavágás csak 23 évvel később, 1987-ben történt meg, majd hét évvel később át is adták a Csalagutat a forgalomnak. Egész pontosan három alagút fut a tenger alatt, az északi és a déli vonatalagút és a köztük lévő szerviz- vagy biztonsági alagút.

A Csalagúton közlekedő Eurostar londoni állomása
A Csalagúton közlekedő Eurostar londoni állomása

 

Apró érdekesség: 2014. március 31-én lesz ötven éve, hogy a Beatles olyat produkált, amit brit zenekar előttük soha: bevették az Amerikai Egyesült Államokat, a gombafejűek birtokolták ugyanis slágerlista első öt helyét!

“Szenyamasina”

Ma már teljesen természetes számunkra, ha munka előtt veszünk egy túrórudit vagy egy kávét az automatából.  Nos, ezzel kapcsolatban is évfordulót ünneplünk idén. Ugyanis 1964. május 20-án, fél évszázaddal ezelőtt állították fel az első ételautomatákat a magyar fővárosban. Elsősorban szendvicseket pár forintért, édességeket, zacskós cukorkákat kínált, később azonban a termékek köre bővül, még gyümölcsöket is lehetett automatából vásárolni.

Egy New York-i szendvics-automata 1948-ból
Egy New York-i szendvicsautomata 1948-ból

Lábat ki!

A Vinca-kultúra asszonyai hordtak először miniszoknyát. A dél-szerbiai Plocnik közelében ugyanis olyan szobrocskákat találtak, amelyek azt mutatják, hogy a miniszoknya már 7500 évvel ezelőtt is létezett. Na de ennyit a történelemről, lássuk a miniszoknya kialakulását, mely 1964-ben kezdte el hódító útját. Abban az évben a párizsi, New York-i és milánói divatdiktátorok lebegő, térd alatt végződő szoknyákat adtak a modellekre. Nem úgy a brit Mary Quant. A 30 éves tervezőnő, aki addig gyerekruhákban utazott, júliusban dobta piacra a miniszoknyát londoni butikjában. A mini nyár végére meghódította a világot, Mary pedig multimilliomos lett.

50 éves Lolka és Bolka, az új Erzsébet-híd és a miniszoknya
Apró érdekesség: 1964 novemberében lepték el a világot, pontosabban a nyugati piacokat, üzleteket és áruházakat a műanyag zacskók.

Hidat Erzsébetnek

De kit érdekelt a nejlonzacskó, amikor november 21-én felavatták Budapesten az új Erzsébet-hidat, melyet a magyarok által kedvelt Sissiről neveztek el. Ez tulajdonképpen a második Erzsébet-híd, az elsőt, melyet 1903-ban adtak át, ’45-ben a visszavonuló német csapatok felrobbantották. Három évig építették, eredetileg volt rajta villamossín is, de a villamosközlekedést ’73-ban megszüntették.

Az épülő Erzsébet híd a Gellérthegyről nézve (Forrás: Fortepan, 1963)
Az épülő Erzsébet híd a Gellérthegyről nézve (Forrás: Fortepan, 1963)

Oscar Lady

Szintén 1964-ben, egy nappal karácsony előtt, az NSZK-ban bemutatták a My Fair Lady című musicalt Audrey Hepburn és Rex Harrison főszereplésével. Bombasiker lett, olyannyira, hogy a következő év februárjában nyolc Oscar-díjat zsebelt be a mű!

Mi történt még 1964-ben?
–    VI. Pál pápa a Szentföldre látogat, elsőként a katolikus egyházfők közül
–    Muhammad Ali megnyeri első profi ökölvívó világbajnoki címét Miamiban
–    Az osztrák Innsbruckban téli, Japánban, Tokióban nyári olimpiát tartanak
–    Az amerikai Geraldina Mock az első nő, aki egyedül körberepüli a Földet
–    Tokióban már ekkor a nagyközönség is használhatja a gyorsvasutat
–    A világ Shakespeare születésének 400. évfordulóját ünnepli, Budapesten parádés szereposztással, Tolnay Klárival, Bessenyei Ferenccel és Gábor Miklóssal mutatják be a Hamletet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top