Sztárok

Magyarok, akik lenyűgözték Angliát

London hivatalosan is egyike a legnagyobb magyar városoknak, a nagy számok törvénye alapján pedig néhány magyarnak már illik híressé válnia arrafelé. Voltak, akiknek már sikerült.

Rubik Ernő vagy Puskás Ferenc nevét nyilván az angolok is ismerik, de minket most csak azok a honfitársaink érdekeltek, akik a karrierjük csúcsát az Egyesült Királyságban érték el magyarként. Meglepetésre egyáltalán nincsenek annyira sokan, sőt leginkább az vált nyilvánvalóvá, hogy aki hírnévre vágyott, az inkább az USA-t választotta hazájául. Persze nem kell elkeseredni, hiszen a század eleji bevándorlóktól a világháborús és az ’56-os menekülteken át egészen az újhullámos magyarokig minden generáció kitermelte a maga ismert magyarjait. Formabontó listánkon együtt szerepel Gera Zoltán, Gábor Dénes és az Attraction!

Korda Sándor

A Korda-stúdió névadója a Tanácsköztársaság bukása után választotta új otthonának Nagy-Britanniát, és nagyjából ugyanazt folytatta, amit itthon elkezdett, csak nagyobb léptékben: filmeket készített. A London Films stúdió megalapításával egyike volt a brit filmipar úttörőinek, és a Brit Filmakadémia az év legkiemelkedőbb filmes teljesítményének járó díjat is róla nevezte el. Családtagjaival egész kis filmes birodalmat hoztak létre Angliában, ahol a lovaggá ütött filmes leszármazottai máig is élnek.

Producer Alexander Korda and Vivien Leigh between scenes of Anna Karenina
Korda Sándor és Vivien Leigh az Anna Karenina egyik jelenetében

Egy rajongói megemlékezés Angliából: “Korda tudta, hogyan kell jó filmeket készíteni, és ha jó forgatókönyvet kapott kézhez, mindig tudta, hogyan kell azt jól képekké varázsolni.”

Gera Zoltán

Gera Zoltán már a fradis időkben is a legmenőbb hazai futballisták egyike volt, de nem árt külföldre menni, ha az ember ennél kicsit többre vágyik. Gera már a kétezres évek közepe óta angol csapatok tagja. Megfordult a Fulhamben is, de az igazi kinti klubja a West Bromwich, amihez egy rövid hűtlenség után újra visszatért, és máig ott rúgja a bőrt. Gyakran pechje van a sérüléseivel, de a karrierje így is irigylésre méltó, ha pedig kimondjuk a nevét egy angol focirajongó előtt, biztosak lehetünk abban, hogy tudni fogja, kiről van szó.
Egy rajongói komment Angliából: “He’s the magic magyar!”

Magyarok, akik lenyűgözték Angliát

 

Schiff András

A zongora nagykövetének is nevezett Schiff András még 1979-ben emigrált Nagy-Britanniába, de csak 2001-ben szerezte meg a brit állampolgárságot. Igazi virtuóz, aki a legnagyobb zenekarokhoz csatlakozhatott a karrierje során, és szólistaként is lenyűgöző. Őt tartják Bach, Mozart, Schubert, Beethoven és Schumann egyik legértőbb megszólaltatójának.
Egy rajongói komment Angliából: “Éppen pirítóst, tojást, házi sült krumplit és kávét reggelizünk, miközben Schiff András csodálatos zongorajátékát hallgatjuk. Ilyen egy tökéletes reggel.”

 

Dallos József

Nem ő találta fel a kontaktlencsét, de ő volt az, aki biztonságosan és jól használhatóvá tette. A budapesti születésű orvos az ez irányú kutatásait már Magyarországon megkezdte, de a nagy áttörést már Angliába áttelepedve érte el a harmincas évek második felében. Neki köszönhetjük, hogy ma már a kontaktlencsét úgy fel lehet helyezni, hogy az egyáltalán nem ártalmas a szemnek. A karrierje során kb. 6-7000 páciensnek készített kontaktlencsét. Angliában díjat neveztek el róla.
Egy vélemény Angliából: “Szinte már természetfölötti volt az energiája. Nem ismerte a munkaidőt, állandóan dolgozott, semmi időérzéke nem volt.” (Egy munkatársa)

Magyarok, akik lenyűgözték Angliát

Attraction

A Britain’s Got Talent tavalyi győzteseinek történetét nagyjából már mindenki kívülről fújja, így erről csak annyit, hogy a Hip Hop Boyz-os és hazai Csillag születik-es kitérők után végül Anglia lett az a hely, ahol a csapat pár este leforgása alatt szupersztárrá avanzsált. A csapat azóta is épül-szépül, hogy Las Vegas-kompatibilisek legyenek, de a legnagyobb sikerük kétségtelenül a kínai újéven előadott show-műsoruk volt, amit a kínai tévés közvetítésnek köszönhetően több százmillióan láttak, Jackie Chan pedig személyesen gratulált nekik.
Egy rajongói komment Angliából: “Az előadásaitok egyszerűen mindig lenyűgöznek. Hihetetlenül profik vagytok, igazi művészek.”

Pressburger Imre

A világhírű Vörös cipellők miskolci születésű rendezője a nácik elől menekült Angliába, ahol kezdetben sokat segített neki a listánk egy másik szereplője, Korda Sándor. Michael Powell-lel alkotott párosuk az egyik legfontosabb volt a brit filmek történetében. Olyan ragyogó munkákat hagytak hátra, mint a Diadalmas szerelem vagy a Vörös cipellők. Utóbbiért Pressburger forgatókönyvírói Oscart kapott. Pressburger leszármazottai között is találunk híres filmest: Az utolsó skót király rendezője, Kevin Macdonald a híres rendező unokája. Pont az unoka volt az, aki elmesélte, hogy nagyapjának időskorában is annyira hiányoztak a hazai ízek, hogy nyolcvanéves kora körül két másik külhoni magyar barátja társaságában disznóölést tartottak egy emigráns magyar böllér segítségével, a finomságokon pedig igazságosan megosztoztak.
Egy rajongói vélemény Angliából: “Imádom, ahogy gondolkodik. Én úgy használom az agyam, mint egy kisgyerek, ő pedig úgy, mint egy százötven éves kisgyerek. Sokszor nem értettem a szándékait, de mindig maximálisan bíztam benne.” (Michael Powell)

Michael Powell és Pressburger Imre
Michael Powell és Pressburger Imre

Gábor Dénes

A holográfia feltalálójáról hazánkban főiskolát neveztek el, de ami még ennél is sokkal fontosabb: Gábor Dénes egyike hazánk Nobel-díjasainak. Mint sokan mások, ő is a nácik miatt szedte a sátorfáját és telepedett át Angliába, és mint sokan mások, ő sem járt rosszul ezzel. Kint boldog családi életet élt, és szocializmus ide vagy oda, többször is hazalátogatott Magyarországra.
Egy rajongói vélemény Angliából: “A Gábor Dénes-díjat az új technológiák terén elért jelentős eredményekért adjuk át évente, különösen a holográfia és a méréstan területén elért sikerekért.”

Magyarok, akik lenyűgözték Angliát

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top