Sztárok

Kleopátra évezredes titka – Férfiakat használt fel a hatalomért

Kleopátráról elsőre mindenkinek a mesés Egyiptom, a piramisok misztikus világa, a szépség megtestesítője és a róla elnevezett frizura jut eszébe. Pedig valójában nem egy ókori modell volt, hanem egy keménykezű, férfifaló uralkodónő, akinek sok vér tapadt a kezéhez.

Csókjával a legnagyobb hadvezéreket is leigázta

Kleopátra évezredes titka - Férfiakat használt fel a hatalomértPolitikai céljainak elérése érdekében – női bájait bevetve – sorra használta fel a férfiakat, leginkább a két világhódítót, Julius Caesart és Marcus Antoniust. E férfiak sem vajszívükről voltak híresek, de e nő vonzerejétől azonnal elgyengültek. Szépségéről a mai napig ódákat zengenek, emellett rendkívül intelligens, művelt, több nyelvet beszélő nő volt. Mindez céltudatossággal és a férfiak számára ellenállhatatlan kisugárzással párosult.

Kleopátra különc életviteléről rengeteg anekdota szól: imádta, ha naphosszat aloe verával masszírozták, szamártejben fürdött, hogy fiatal és bársonyos legyen a bőre, sminkje pedig titkos összetevőket tartalmazott. Ennek ellenére nem tudni, hogyan is nézett ki pontosan. Tudósok egy tábora szerint a női szépség megtestesítőjeként számon tartott Kleopátra valójában egyáltalán nem volt gyönyörű, szerintük az orra túl nagy volt, arca pedig cipóformájú. Mások szerint azonban született szépség volt kedves, lágy arccal.

Az első véleményt alátámasztva Plutharkhosz görög író így vallott róla, egyben felfedve vonzerejének valódi titkát: „A külseje önmagában véve nem volt igazán figyelemre méltó. Lényének kisugárzása tette olyan ellenállhatatlanná. Megkapó személyisége elbűvölő beszédstílussal párosult, intelligenciája és mondanivalója megbabonázta a hallgatóságát. Varázslatos és elragadó volt a kisugárzása, amikor új emberekkel találkozott. Kedvesen csengett a hangja, amikor beszélt. És ezzel nem csak a férfiakat hódította meg. A nők istenítették, úgy öltöztek, úgy viselték a hajukat, ahogyan ő.”

Trónfosztás, csábítás és vérfertőzés

Kleopátrának már gyermekkorától bőven kijutott az uralkodással járó veszélyekből és visszásságokból. 11 éves volt, amikor nővére, apjukat kijátszva, erőszakkal magához ragadta a hatalmat. Az uralkodó azonban gyorsan visszaszerezte trónját és kivégeztette trónbitorló lányát. Így Kleopátra előrébb ugrott az öröklési sorrendben. Apja halálakor fiútestvérével, XIII. Ptolemaiosszal együtt foglalta el a trónt 18 évesen, a valóságban azonban nem osztozott a hatalmon, egyedül uralkodott. Az első perctől kezdve voltak ellenségei, akik nem nézték jó szemmel, hogy egy nő ekkora hatalmat birtokol, ezért összeesküvést szerveztek ellene. Kleopátra elmenekült Egyiptomból, a trónt pedig öccse kizárólagosan birtokolta tovább.

A száműzött uralkodónő mindent megtett annak érdekében, hogy visszatérhessen a piramisok földjére. Egyedül azonban ez nem ment, így fondorlatos tervet eszelt ki: Julius Caesart használta fel célja eléréséhez. Elcsábította a nagy hadvezért, aki visszaszerezte számára Egyiptomot. Csellel jutott be Caesar palotájába: perzsaszőnyegbe tekertette magát. A hadvezérnek tetszett ez a diplomáciai csavar, és az első pillanattól nagy figyelmet szentelt neki. Kleopátra akkora hatással volt rá, hogy eredeti tervével ellentétben letett Egyiptom meghódításáról, és első számú célja lett, hogy visszaszerezze Kleopátra hatalmát, aki ezúttal legfiatalabb öccsével, XIV. Ptolemaiosszal lépett trónra. Ma már megbotránkoztató módon testvérével törvényes házasságot kötött. A trónon vele, hálószobáján pedig a nála 30 évvel idősebb Caesarral osztozott, aki a nő imádatának jelképeként még szobrot is állíttatott neki. A hadvezér több mint egy évig Egyiptomban maradt Kleopátra mellett, és közös gyermekük is született.

Bigámia, érdekházasság és öngyilkosság

Kleopátra évezredes titka - Férfiakat használt fel a hatalomértCaesar halála után néhány hónappal Kleopátra testvére, egyúttal férje, XIV. Ptolemaiosz is meghalt, máig tisztázatlan körülmények között, de a pletykák szerint Kleopátra mérgezte meg, hogy végre egyedül uralkodhasson. Marcus Antonius felbukkanásáig ezt meg is tehette. Caesar utódja, Róma új vezetője ragaszkodott hozzá, hogy személyesen is megismerje Kleopátrát. Az uralkodónő ugyan szerette az egyeduralmat, azonban állandó gondokkal küzdött Egyiptom függetlenségének megőrzéséért. Ennek megoldását Marcus Antonius személyében látta, ezért támadásba lendült a már jól bevált taktikájával és magába bolondította őt is.

Kleopátra első találkozásukra luxushajót építtetett aranyfedélzettel, ahol napokig tartó mulatságot szervezett. A terv bevált, Marcus Antonius besétált az uralkodónő csapdájába, és Rómában lévő feleségét feledve Kleopátrával maradt Egyiptomban. Egy évvel később a nő ikreket szült neki, majd Marcus Antonius bigámiát elkövetve Kleopátrát is feleségül vette, aki később a harmadik közös gyermeküknek is életet adott.

Róma forrongott Antonius viselkedése miatt, különösen Octavianus, a felszarvazott Octavia bátyja, aki bosszúból elfoglalta Egyiptomot. Kleopátra saját sírboltjába menekült a harag elől. Antonius azt hitte, hogy Kleopátra meghalt, ezért bánatában leszúrta magát. Kleopátra akkor ugyan még élt, de a rómaiaktól félve szintén a halált választotta: megmaratta magát egy áspiskígyóval. Caesartól született fiát kivégezték a rómaiak. Antoniustól született három gyermekének viszont megkegyelmeztek, Rómába vitték őket, ahol a felszarvazott feleség, Octavia lett a mostohaanyjuk.

A rómaiak mindent megtettek annak érdekében, hogy Kleopátrának még az emlékét is kitöröljék, de ez lehetetlennek bizonyult. Az idők során feltárt leletek és a ránk maradt történeket egy megosztó személyiségről, de egyben a történelem egyik legkülönlegesebb hölgyéről árulkodnak, aki két évtizeden át védte országát a hódítóktól. Ő volt az utolsó, aki Egyiptom földjéről származva uralkodott a piramisok földjén.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top