Sztárok

Csalással, pénzmosással gyanúsítják Krisztina hercegnőt

A 2011 végén kipattant korrupciós ügy és más botrányok miatt az uralkodóház súlyos válságba került Spanyolországban.

Vádat emeltek I. János Károly spanyol király egyik lánya, Krisztina hercegnő ellen csalás és pénzmosás címén. A hercegnőnek március 8-án kell megjelennie a bíróság előtt.

A hatóságok azzal gyanúsítják Krisztina férjét, Inaki Urdangarint, hogy egy üzlettársával együtt több mint 5 millió eurónyi közpénzt sikkasztott el a Nóos közhasznú társaság elnökeként 2004 és 2006 között. A király lányát tavasszal már meggyanúsították azzal, hogy részes a férje által elkövetett bűntettben, de később felfüggesztették az ellene indított büntetőeljárást. A nyomozást augusztusban terjesztették ki ismét Krisztina hercegnő ellen.

Fotó: MTI/AP/Manu Fernandez
Fotó: MTI/AP/Manu Fernandez

Ez az első eset, hogy a spanyol uralkodóház egyik közvetlen tagja is érintetté vált az Urdangarin ellen folyó korrupciós eljárásban. A 2011 végén kipattant korrupciós ügy és más botrányok miatt az uralkodóház súlyos válságba került Spanyolországban.

Az El Mundo című napilapban vasárnap közzétett felmérés szerint a spanyolok 62 százaléka azt szeretné, ha I. János Károly lemondana a trónról, és a megkérdezettek alig fele támogatja a monarchia intézményét. Ugyanakkor a válaszadók többsége, 66 százaléka jó véleménnyel van a trónörökös Fülöp hercegről, és bízik abban, hogy ő majd képes lesz helyreállítani a spanyol korona fényét.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top