Sztárok

Grace Kelly szeretőkkel kikövezett útja a hercegnői rangig

"Grace Kelly szeretője voltam" - ezt a mondatot a legnagyobb hollywoodi legendák mondhatták el magukról. Grace Kelly ugyanis számos viszonyt folytatott, mielőtt hozzáment Rainier monacói herceghez. Ezeknek a férfiaknak egy közös vonásuk volt, beleértve a férjét is: mindannyian gazdagok, sikeresek és Grace-nél idősebbek voltak. Gábor Zsazsa mondta egyszer, hogy Grace Kellynek több szeretője volt egy hónap alatt, mint neki egész életében. Nos, ez egy kissé túlzás, de mi tagadás, a lista hosszú, és sztároktól hemzseg...

Grace, a kis vakarék

 

Grace Kelly szeretőkkel kikövezett útja a hercegnői rangig

A 20. század kétségkívül egyik leggyönyörűbb asszonya Philadelphiában született 1929. november 12-én, az ír-amerikai John Kelly és a német Margaret Katherine Maier negyedik gyermekeként. Apja, aki evezősként három olimpiai aranyérmet nyert, önerőből lett milliomos. Grace annak ellenére imádta, és felnézett apjára, hogy az mindig kis vakaréknak nevezte, vékony, a többi testvértől eltérően cseppet sem sportos alkata, gyenge egészsége miatt. Szigorú római katolikus neveltetésben részesült, balettozott, színiiskolába járt, babázott, egyszóval senki sem várt tőle semmit sem. Ki gondolta volna akkor, hogy Oscar-díjas sztár és európai hercegné lesz?

De ne szaladjunk ennyire előre, menjünk vissza 1947-be. Grace, aki diákkorában csak a színpadon érezte jól magát, szülei érdektelen legyintése mellett New Yorkba ment színészetet tanulni. Gyönyörű fiatal lánnyá érett, szappant, cigarettát, még egy fogyókúrás gépet is reklámozott az idő tájt. Másodéves korában ismerte meg Don Richardsont, aki a főiskolán tanította. A nála jóval idősebb, intellektuális férfi elbűvölte, és még a szüleinek is bemutatta. Apja és anyja azonban ellenezte a kapcsolatot, mivel Richardson zsidó vallású volt, ráadásul elvált.

Az első házas férfi az életében

A tehetséges lányra hamarosan Hollywood is felfigyelt: 22 évesen szerepelt az első filmjében, a Tizennégy órában, majd a Délidőben, a nála jóval idősebb Gary Cooper oldalán. „Más, mint a többiek. Olyan üde, friss és tiszta. És ez ritkaság. Különösen a mi mesevilágunkban, ahol minden olyan mesterkélt. Úgy nézett ki, mintha jéghideg lenne. De ahogy lekerült róla a bugyi, máris robbant” – mondta róla nem éppen úriemberhez méltó módon Cooper, akivel Grace viszonyt kezdett, annak ellenére, hogy a férfi nős volt. A sajtó megneszelte a dolgot, a Kelly család villámgyors reagálásának hála, nem lett botrány a dologból.

Grace 1953-ban Afrikában, a kenyai dzsungelben forgatta a Mogambo című filmet. A mozi egy szerelmi háromszögről szól Grace Kelly, Clark Gable és Ava Gardner között. Az Elfújta a szélből ismert Gable és Kelly között a kamerák mögött is folytatódott a viszony, melyről Grace jóval később ezt mondta: „Mi mást tehet az ember lánya, ha egyedül van egy sátorban Afrika közepén Clark Gable-lel?” Az újságok elkezdtek cikkezni a viszonyról, és amikor Gable-t megkérdezték, romantikus kapcsolata van-e Grace Kellyvel, a színész így felelt. „Ez a legszebb bók, amit valaha kaptam. Hiszen az apja lehetnék… Stábunk minden tagja szerelmes Grace Kellybe. Miért éppen én lennék kivétel?”
A viszonynak és a filmnek három dolgot köszönhetett Grace: életre szóló barátságot nála akkor már jóval híresebb kolléganőjével, Ava Gardnerrel, világhírt és a legjobb női mellékszereplőnek járó Oscar-jelölést, melyet végül az évekkel később a Dallasba egy évre Ellie Ewing szerepébe beugró Donna Reed kapott.

Megnézem
Összes kép (1)

 

Szégyenében elbujdosott

Grace visszavonhatatlanul szupersztár lett. Olyan versenytársakkal, mint Marilyn Monroe, Audrey Hepburn, Ava Gardner, Judy Garland, Liz Taylor. Mégis, valahogy kitűnt közülük, mondogatták is akkoriban: a férfiak Marilyn Monroe-val töltenének el szívesebben egy éjszakát, de feleségül Grace Kellyt vennék. Frank Sinatra is rajongott érte, de csak futó viszonyuk volt. Az idő tájt a rendkívül jóképű Paul Newman is az ágyába csábította Grace-t.

Akkoriban figyelt fel rá Alfred Hitchcock. A rendező rajongott Grace-ért, legszívesebben minden filmjét vele forgatta volna. A kapcsolat azonban szigorúan kollegiális maradt és baráti egy életen át. Három filmet fogattak, ezek: a Gyilkosság telefonhívásra, a Hátsó ablak és a Fogjunk tolvajt! A Gyilkosság telefonhívásra forgatásán Grace újra szerelembe esett: ezúttal a nős partnere, Ray Milland volt a választott. Ray felesége, Murial Weber rájött a dologra, és elsírta a bánatát barátnőjének, Hollywood pletykafészkének, Louella Parsons újságírónak, aki a másnapi cikkében a sárga földig lehordta a házasságromboló Grace Kellyt. A botrány hatására Ray visszatért feleségéhez, Grace pedig New Yorkban bujdosott. Csak Hitchcock hívására tért vissza Hollywoodba, hogy leforgassa második közös filmjüket, mely olyan remek kritikát kapott, hogy Grace ismét az álomgyár legfényesebb csillaga lett.

Grace a Toko-Ri hídjai című film forgatásán ismerte meg következő szerelmét, William Holdent, aki szintén nős volt, így gyorsan szakítottak. Csakhogy újra egy közös film, a Vidéki lány forgatásán találták magukat. A tűz újra fellángolt köztük, és bár Holden szerelmes volt Grace-be, nem akarta elhagyni feleségét. A film mindenesetre a csúcsra juttatta Grace-t: 1955-ben Oscar-díjat nyert, amit volt szerelme, William Holden nyújtott át neki.

Grace Kelly szeretőkkel kikövezett útja a hercegnői rangigKihasználták a hírnevét

Ezt követően Grace leforgatta harmadik közös filmjét Hitchcockkal. A színésznő ekkor már Oleg Cassini divattervezővel találkozgatott, és kapcsolatuk komolynak bizonyult. Grace feleségül akart menni a férfihez, de a családja újra közbelépett: nem tetszett nekik a többszörösen elvált férfi, így a színésznő lassan eltávolodott Cassinitől.

A David Nivennel, a legendás sztárral folytatott rövid liezon után 1955 áprilisában Cannes-i Filmfesztiválra utazott, ahol a színész, Jean-Pierre Aumont vált állandó kísérőjévé. A pletykaújságok rögtön lecsaptak a kapcsolatra, és már házassági terveikről cikkeztek. Csakhogy, a színésznőnek esze ágában nem volt hozzámenni, és hamar rájött: maga Aumont áll a cikk mögött, ő szolgáltatta a pletykákat a sajtónak. Ez a románc is szakítással ért véget.

Új élet hercegnőként

A filmfesztivál alatt a Paris Match egy fotósorozatot szervezett Grace-nek és Monaco uralkodójának, III. Rainiernek. A híres képeken a herceg körbevezette a színésznőt a palotája kertjében, megnézték a magánállatkert tigriseit… és Grace ismét szerelembe esett. Bár visszautazott az Egyesült Államokba, és még leforgatta a Hattyú és a Felső tízezer című filmeket, de az év végére már a herceg menyasszonya volt. 1956 áprilisában pedig Rainier feleségül vette Grace Kellyt, akinek ezután már soha többé nem volt más férfi az életében, csak az ő hercege. A 20. század egyik leghíresebb szerelme 1982. szeptember 13-án ért véget. Grace hercegnő autóbalesetet szenvedett egy Monaco fölötti szerpentinen, egy nappal később pedig elhunyt a róla elnevezett kórházban. Mindössze 52 éves volt.

Forrás:
  • Bertrand Meyer-Stabley: Az igazi Grace Kelly – A monacói hercegnő regényes élete
  • J. Randy Taraborrelli: Grace Kelly, a monacói hercegnő

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top