Sztárok

9 érdekesség György herceg keresztelőjéről

Szerdán tartották keresztvíz alá György herceget, Vilmos és Katalin elsőszülöttjét. A keresztelő bensőséges családi esemény volt, ám ez csak részben igaz, a ceremónia éppúgy az évszázados hagyományok szerint zajlott, mint bármelyik más nagy királyi esemény.
              Kattints ide, a keresztelőn készült fotókért, vagy nézd meg a videót!

9 érdekesség György herceg keresztelőjéről1. A keresztelőt a St. James palota királyi kápolnájában tartották. A palotát és a kápolnát VIII. Henrik építtette, ebben a kápolnában házasodott össze Viktória királynő és Albert herceg 1840-ben. Itt ravatalozták fel Diana hercegnét, az utolsó királyi keresztelőt pedig 1988. december 20-án tartották e helyen, Beatrice hercegnőt, a királynő unokáját keresztelték akkor.

2. György herceget nem abban a ruhában keresztelték meg, melyben az őseit. A híres kelengye Viktória királynő első gyermekének készült 1841-ben, azóta a brit királyi család 62 tagját keresztelték meg benne, utoljára Edward herceg lányát, Lady Louise Windsort 2004-ben. Az akkor már igen viseltes ruhát kivonták a forgalomból, Angela Kelly, a királynő személyi ruhatervezője elkészítette a pontos mását. Az uralkodó legkisebb unokáját és két dédunokáját már ebben a másolatban keresztelték meg, ebbe öltöztették György herceget is.

 

9 érdekesség György herceg keresztelőjéről

 

26 királyi baba – hatalmas galéria

3. Az eseményre egy igazi királyi kincset, egy szintén Viktória királynő elsőszülöttjének keresztelőjére készült ezüst szenteltvíztartót szállítottak át a Towerből a kápolnába. A tartón a királyi keresztelők szimbólumának számító liliomok és hárfán játszó angyalok láthatóak.

4. I. Richárd király (uralkodott 1189-1199) óta a Jordán folyóból, melyben Keresztelő Szent János is megkeresztelte Jézust, hozzák a királyi keresztelőkre a vizet.

5. A ceremóniát az anglikán egyház legfőbb méltósága, a canterbury érsek, Justin Welby tartotta, és a kápolna fiúkórusa énekelt a 25 perces szertartáson.

6. A keresztelő után Vilmos és Katalin teára várta a vendégeket, itt szolgálták fel azt a tortát is, melyet Fiona Cairns álmodott meg és készített el, ugyanaz, aki a hercegi pár esküvőjére sütötte a nyolcemeletes tortát. 

9 érdekesség György herceg keresztelőjéről7. A ceremóniára a Middleton családot, valamint a királynőt, Fülöp herceget, Károlyt, Kamillát és Harryt hívták csak meg, valamint barátokat, egykori iskolatársakat, kollégákat. Furcsa módon az eseményre nem hivatalosak a királynő gyermekei, Anna hercegnő, András herceg és Edward herceg, sem Katalin jó barátnője, Sophie, sem a királyi unokatestvérek.

8. Hagyomány, hogy a királyi család jeles eseményeire emlékérméket bocsátanak ki, ám most fordult elő először, hogy ezt keresztelőre teszik. A királyi sarj tiszteletére készített érmék közül a legolcsóbb 13 fontot, a legdrágább 50 ezer fontot, azaz 18 millió forintot ér.

9. Vilmos hercegnek három keresztgyermeke van: Pál görög trónörökös legidősebb fia, Konstantin herceg; egykori nevelőnőjének a fia, Tom Pettifer; és egyik legjobb barátjának a lánya, Grace van Cutsem. Katalin hercegnének nincs keresztgyermeke, a királynőnek 30 (többek között Diana hercegné öccse, Lord Spencer is a keresztgyereke), Fülöp hercegnek 22, Károly hercegnek 28 keresztgyermeke van.

Megnézem
Összes kép (1)

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top