Sztárok

25 érdekesség az új holland királyról és királynéról

Beatrix holland királynő 33 évnyi uralkodás után április 30-án lemondott a trónról. Ez nem meglepetés, hiszen Hollandiában Beatrix anyja és nagyanyja is még életében átadta a trónt az utódjának. A hollandoknak több mint egy évszázad után megint királyuk lett, aki Vilmos Sándorként fog uralkodni feleségével, az argentin Maxima királynéval.

Hogy megy egy uralkodóváltás?
A 75 éves Beatrix királynő április 30-án, napra pontosan trónra lépésének 33. évfordulóján írja alá az amszterdami palotában a lemondó nyilatkozatát. Vilmos Sándor ebben a pillanatban lesz király. Majd a királyi család a palota balkonjáról üdvözli az összeseregletteket. Az új király ezután a Nieuwe Kerk templomban leteszi esküjét. A koronát nem helyezik a fejére, de a jogarral és az alkotmánnyal együtt a hivatala jelképeként előtte lesznek egy asztalon.

Egy internetes felmérés alapján az 5 legismertebb holland között van festő, zenész, de még üzletember is. Érdekel a névsor? Kattints ide!

125 érdekesség az új holland királyról és királynéról. A holland trónon 1890 óta ülnek nők: Vilmát Julianna követte 1948-ban, majd Beatrix 1980-ban.
2. Vilmának csak egy lánya volt, Juliannának négy, így aztán okozott némi meglepetést, hogy Beatrix trónörökösnő 1967. április 27-én fiúnak adott életet Utrechtben.
3. Beatrixnak további két gyermeke született, 1968-ban Friso, majd 1969-ben Konstantin hercegek. Ma már a másik két fiú is házas, előbbinek két, utóbbinak három gyermeke van.
4. Vilmos Sándor anyja szülővárosában, Baarnban végezte az általános iskolát, középiskolába viszont három helyre járt: Baarnban kezdett, majd Hágában, végül pedig Walesben folytatta.
5. Ezután a holland királyi tengerészeti főiskolán tanult, a hadseregben először zászlósként szolgált, majd hadnagyi rangot szerzett. 1987-ben beiratkozott a leideni egyetemre, ahol hat évvel később történelem szakon szerzett diplomát.
6. „Prins Pils”, azaz Sör herceg volt beceneve, melyet a sajtó aggatott rá, Vilmos Sándor ugyanis imádott bulizni és inni, ritkán lehetett söröskorsó nélkül látni.

7. Egyszer egy verseny keretében eldobott egy narancssárga vécécsészét, s e tettének hatalmas visszhangja támadt. Vilmos Sándor később elismerte, hiba volt részt vennie egy vécécsésze-eldobó versenyen.

25 érdekesség az új holland királyról és királynéról

8. Nem csoda tehát, hogy sohasem kedvelte a bulvármédiát. Már 11 évesen a pokolba kívánta a sajtót – szó szerint ezt mondta egy fotózáson. Az uralkodóház és a sajtó kapcsolatát 2005-ben szabályozták egy kódexben, ennek értelmében a sajtó rendszeresen fotózási lehetőségeket kap, amennyiben tiszteletben tartja a királyi család magánéletét. Ha nem tartják be az egyezséget, a sajtó munkatársai jogi lépésekre számíthatnak, kizárhatják őket a királyi család részvételével zajló eseményekről.

25 érdekesség az új holland királyról és királynéról


9
. Imád futni és jégkorongozni, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja.
10. Tud hajót és repülőgépet vezetni, általában saját maga irányítja a repülőt, ha hivatalos útra indul. 1989-ben és 1991-ben is önkéntes pilótaként teljesített szolgálatot Kenyában.  
11. A Víz Világtanács tiszteletbeli tagja, a Globális Vízügyi Partnerség védnöke, 2006-ban pedig az ENSZ-főtitkár víz- és egészségügyi tanácsadói testületének elnöki tisztét is megszerezte.
12. Mindig kis túlsúllyal küzdött, de mosolya, életkedve mindenkit lenyűgözött. Az alattvalók és a nők is bomlottak utána. 1999-ig mindössze néhány komolynak mondható kapcsolata volt.

25 érdekesség az új holland királyról és királynéról


13
. Maximával 1999-ben egy partin találkozott. Az argentin lánynak a férfi valódi kilétéről fogalma sem volt. Bár az esemény szervezői elmondták, hogy a parti díszvendége egy előre meg nem nevezett herceg, Maxima álmában sem gondolta volna, hogy az egyszerűen csak Alexként (Sanyiként) bemutatkozó közvetlen, vidám férfi a holland trónörökös.
14. Maxima Zorreguieta Cerruti 1971. május 17-én született Buenos Airesben, Jorge Horacio Zorreguieta földbirtokos és későbbi földművelésügyi miniszter és második felesége, Maria Cerruti gyermekeként. Tanulmányait Argentínában angol iskolákban végezte, közgazdász diplomát 1995-ben szerzett Barcelonában. Ezt követően Argentínában, aztán számos európai országban és Amerikában is dolgozott bankokban.
15. Vilmos Sándor három hét múlva fedte fel a kilétét, amikor visszautazott New Yorkba. Akkor azonban már dúlt a szerelem közöttük.

25 érdekesség az új holland királyról és királynéról

16. A herceg barátnőjének nem örült Hollandia, ugyanis kiderült, hogy Maxima édesapja miniszter volt a katonai diktátor Videla tábornok kormányában. Az Amnesty International szerint a junta rémuralma 30 000 ember halálát okozta, és ezrek tűntek el nyomtalanul.
17. A herceg édesapját, gróf Claus von Amsberg német diplomatát a Hitlerjugenddel való múltja miatt nem tartották Beatrix hercegnőhöz méltónak. Kísértett a múlt. Azt javasolták a hercegnek, hogy mondjon le a trónról, ha már mindenáron Maximát akarja azon maga mellett látni.
18. Maxima azonban váratlan PR-fogást alkalmazva belopta magát az alattvalók szívébe, hihetetlen gyorsasággal megtanult hollandul, így az eljegyzési interjúban már e nyelven szólt az országhoz.
19. Az esküvőt egy bűvös napon, 2002. 02. 02-án tartották. A polgári esküvőn az ara tanúja Beatrix királynő volt.
20. Vilmos Sándor Valentinót kérte fel, hogy tervezze meg szerelme menyasszonyi ruháját.
21. Némi üröm is vegyült az örömbe, Maxima édesapját a múltja miatt ugyanis nem hívták meg az esküvőre. Az apa a mostani beiktatási rendezvényeket is csak a tévében nézheti meg, míg az új királynő bátyjai jelen lesznek.

25 érdekesség az új holland királyról és királynéról

22. Három lányuk született, mindháromnak A betűvel kezdődő neve van: Catharina Amalia trónörökös hercegnő 2003. december 7-én, húgai, Alexia Juliana 2005. június 26-án, míg Ariane Wilhelmina 2007. április 17-én jött a világra. Így valamikor újra királynője lesz Hollandiának!
23. A herceg egyetlen komolyabb botránya 2009-ben volt, mikor Mozambikban akart zöldenergiás üdülőparadicsomot építeni. A beruházást a holland parlament is össztűz alá vette, így végül eladta ott felépült házát.
24. Három évvel később a trónörökös Kranidi görög kisváros közelében vásárolt magának villát, 4 és fél millió euró értékben. A holland lapok értesülései szerint Vlagyimir Putyin orosz elnöknek és Sean Connery színésznek is a közelben van villája.
25. Személyes tragédiája, hogy öccse, Friso herceg nem lehet jelen a beiktatási ünnepségeken. Friso több mint egy éve lavinabalesetben megsérült, kómába esett, és azóta sem tért magához.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top