Sztárok

Mi lett velük? – Isaura és a Rabszolgasors többi szereplője

Jó negyed évszázada forgatták le a Rabszolgasors száz epizódját, s ezután világszerte nézők milliói bújtak Isaura bőrébe. Megnéztük, mi lett a sorozat színészeivel, akiknek köszönhetően egykor mi is megéltük a brazil rabszolgatartás kínzó pillanatait.

Az 1980-as évek derekán a magyar tévénézők boldog békeidejében még nem gyötörte a sorozatrajongókat a kín, hogy a mintegy százcsatornás kínálat hatalmas választékából melyik film elé telepedjenek le. 1986-ban a Rabszolgasors (Escrava Isaura) vetítésekor szinte adta magát, hogy mindenki a képernyőkre tapadt, soron következő adrenalinbombáját beszerezve a szende rabszolgalány sanyarú életén keresztül. Szerencsére Lucélia Santos jó időben és jól hozta a világtörténelmet író, első brazil tévésorozatban az esendő, fordulatokban gazdag sorsú karaktert, amivel nemcsak a magyar királyi tévében vált minden idők legnézettebb sorozatává, hanem bolygószerte a csúcsra kapaszkodott. A félórás epizódok során, ahogy megszerettük (és némi pénzgyűjtés segítségével fel is kívántuk szabadítani) a kosztümös sorozat főszereplőnőjét, olyan vehemensen prüszköltünk Leonciótól, akinek aktuális megbocsáthatatlan gaztetteit kivesézni és kidiskurálni magunkból sokszor egy hét sem volt elegendő, máris jött az újabb tőrdöfés és ármánykodás. A töméntelen izgalom már a múlté, és a szereplőkről legtöbben azt sem tudjuk, élnek-e vagy halnak. A sorozat egykori nézőinek kedvéért jöjjön egy kis összefoglaló arról, hogyan is alakult a legfontosabb szereplők sorsa.

Isaura – Lucélia Santos
A brazil Született feleségekben kapott szerepet

Mi lett velük? - Isaura és Rabszolgasors többi szereplője

Lucélia Santos, Isaura és (magyar hangja) Detre Annamária: ez a három név szinte összefonódott a tévézők képzeletében, pedig a ma már 55 éves Lucélia Santos tehetsége jóval túlmutat az ültetvények világán. Nemcsak színésznőként, hanem a brazil Playboy meztelen modelljeként is kipróbálta magát (1980, 1981), azóta pedig rendezőként és producerként egyaránt tevékenykedik. Karrierje során számos filmben vállalt szerepet, köztük jó néhány politikai témájúban is, és a díjesőből sem maradt ki. 2007 augusztusában bekerült a Született feleségek brazil változatának stábjába, és több új filmes produkcióban is szerepet kapott. Lucélia magánélete egy fokkal kevésbé volt sikeres, zeneszerző és karmester férjével, John Neschlinggel zátonyra futott kapcsolatuk. 1982-ben született egyetlen gyermeke, Pedro Neschling szintén színész, aki emellett ír és rendez is.

Leoncio – Rubens de Falco
Feleség és gyerek nélkül, magányosan hunyt el

Mi lett velük? - Isaura és Rabszolgasors többi szereplője

Rubens de Falco da Costa hazája egyik legismertebb színésze. Karrierjét São Paulo helyi színházának deszkáin kezdte, a filmvásznon 1952-ben, alig 21 évesen próbálhatta ki magát. Innentől kezdve zsinórban jöttek a szerepek, köztük később Leoncio Almeidáé. Színésztársa, Lucélia Santos úgy emlékezett meg róla, mint „a brazil televíziós dráma műfaj nagy gazembere”. De Falco utolsó szerepét éppen a világsikerű sorozat, a Rabszolgasors 2004-ben felvett remake-jében játszotta. A színész, aki soha nem nősült meg és gyermekei sem születtek, szülővárosában hunyt el 2008-ban, szívelégtelenségben.

Álvaro – Edwin Luisi
A csendes szerető

Mi lett velük? - Isaura és Rabszolgasors többi szereplője

A ma már 65 éves színész a jámbor rabszolgalány második számú favoritját játszotta a sorozatban. A São Pauló-i egyetemen tanult színjátszást, majd a művészettörténet felé fordult. Színészként Isaura szerelmeként, Álvaróként futott be, és azóta sem tört meg a karrierje. Színpadon és filmvásznon egyaránt rengeteget szerepelt, összesen közel félszáz alkalommal. Munkásságát több díjjal is értékelték.

Horacio Correa de Almeida Comendador – Gilberto Martinho
Jót tett neki a gonoszkodás

Mi lett velük? - Isaura és Rabszolgasors többi szereplője

Rubens de Falcóhoz hasonlóan ő sem éppen egy kiscserkész szerepét vállalta el a sorozatban. A zsarnokoskodó, lelketlen Almeida karakterével azért karrierszempontból nem járt rosszul az egyébként már akkor is befutottnak számító brazil színész. Élete során a tévés és a moziszerepek sem kerülték el, ahogyan a díjak sem. 1996-ban még forgatott. Gilberto Martinho 2001-ben hunyt el, 74 évesen.

Miguel – Atila Iorio
Berlinben is megjutalmazták

Mi lett velük? - Isaura és Rabszolgasors többi szereplője

A rabszolgalány édesapját játszó színész 1921-ben született, és 1946 és 1997 között összesen 48 különböző tévés produkcióban és mozifilmben szerepelt. Atila Ioriót az Os Fuzis című filmben játszott szerepéért Ezüst Medve-díjjal tüntették ki a 14. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon. Az asztmával és tüdőtágulattal küzdő sztár 81 évesen hunyt el Rio de Janeiróban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top