Sztárok

Kamarás Iván: “Nem akarok világsztár lenni”

Bunyózott Bruce Willisszel, beugrott Christopher Lambert helyére, most pedig egy magyar filmben, az Aglajában alakít egy ellenszenves figurát. Kamarás Ivánt a kétlaki életéről és a kimosott útleveléről faggattuk.

Kamarás Iván: „Nem akarok világsztár lenni”Angolul ugyanúgy megy már számodra a munka, mint magyarul?

Két és fél évembe telt, mire rájöttem, hogy az eddigi tapasztalataim nyelvtől függetlenül is hasznosíthatók számomra.

Most pár hónapig itthon vagy. Dolgozol valamin?
Nem csak pár hónapig vagyok itthon, hanem ingázom a két ország között. Magyarországon és Amerikában is dolgozom és élek. Ott vagyok, ahol a munka van. Meglep, ha azt hallom, hogy nem hívtak itthon egy munkára, mert azt hitték, Amerikában vagyok. A húszas mobilom kint is él, csak egy hívás, és jövök. Ha éppen nem Magyarországon vagyok. Itthon most több munkában is részt veszek. Dolgozom egy thriller-gengszterfilm keveréken azzal a Géczy Dáviddal, akivel a Vér és tűsarok című rövidfilmet is forgattam, amivel el is jutottunk Cannes-ba. Nemzetközi szinten kell gondolkodni, nem szabad kizárni a nagyvilágot. Nemcsak színészként, de producerként is részt vettem a Vér és tűsarok munkálataiban.

Ismét magyar filmben játszol. Melyik magyar filmedre vagy a legbüszkébb?
Erre nem tudok válaszolni. Döntsék el a nézők, nekik melyik tetszik a legjobban. Az Aglajára egyébként nagyon jók a visszajelzések.

És melyik munkád során tanultad a legtöbbet?
Erre is nehéz válaszolni, de a mozikban inkább a színházban szerzett tudást kamatoztattam. A karrierem szempontjából A miniszter félrelép nagy lökést jelentette az első nagy lökést.

Elkülöníthető az, hogy milyen lett a film attól, hogy te milyen vagy benne?
Muszáj elkülönítenem. Sajnos még a forgatókönyv elolvasása után sem tudhatod, hogy milyen lesz a kész film.

Kamarás Iván: „Nem akarok világsztár lenni”

Amerikában ismét iskolapadba ültél. Ennyi színházi és filmes tapasztalattal mit tudnak még mutatni neked?
Johnny Coppola mondta azt nekem, hogy többet tudok, mint a Hollywoodban élő színészek 95 százaléka. Szerinte nem az a kérdés, hogy el tudom-e játszani a szerepet, miután megkapom, hanem az, hogy megkapom-e a szerepet. Azt kellett megtanulnom, hogy úgy menjek be a castingokra, hogy enyém az a szerep. Ez a nagyon nehéz.

Kamarás Iván: „Nem akarok világsztár lenni”Itthon ez könnyebb?
Igen, mert itt már van egy nevem, és tudják, nagyjából mit várhatnak tőlem. Kint meg ott vagy tök idegenek előtt, feszülten… Kint egyetlen szerep után feje tetejére állhat a világod egy nap leforgása alatt.

Te is részt vettél a Die Hard hazai forgatásán. Milyen volt a nagy Bruce Willis személyesen?
Velem helyes volt, normális és kedves. Én voltam aznap nagyon ideges, mert pont megérkeztem Amerikába, amikor szóltak, hogy azonnal haza kell jönnöm. Másnap már itthon várt a ruhapróba és a forgatás. Annyira nem voltam magamnál, hogy az útlevelemet kimostam a nadrágomban.

Gondolom, gyorsan vissza kellett utaznod…

Csak egy hétvégét töltöttem Magyarországon, szóval képzelheted, mennyire könnyű volt új útlevelet szereznem. Ráadásul orosz nyelvű szöveget kaptam, úgyhogy elég ideges voltam, mire ott álltam Willis előtt. Ez pont az év legmelegebb napján történt az Üllői úton, ahol vagy ezer ember bámészkodott.

Miért volt fontos számodra, hogy egy blogot vezess az amerikai kalandjaidról az NLC-n?
Olyan sok baromságot írtak le rólam az elmúlt években, hogy úgy döntöttem, inkább magam mutatom meg, hogy én ki vagyok. Írni izgalmas feladat volt. Az első pár anyagnál még tapogatóztam, de aztán egyre jobban belejöttem.

Milyen reakciókat kaptál rá?
Nagyon pozitív visszajelzéseket kaptam. Sokan állandó olvasóvá váltak és keresték az új bejegyzéseket.

Rendkívül energetikus fickónak tűnsz. Most, hogy nincs színház és nincs film, hogyan vezeted le az energiáidat?
Színházat most valóban nem vállalok, de film és több egyéb munka van, sokról hamarosan beszélhetek is. Tanítok Salamon András iskolájában, ahol tizennégy hallgatóm van és heti három órát tartok. Rengeteget sportolok, a fiamhoz is kell a jó kondíció.

Kamarás Iván: „Nem akarok világsztár lenni”A színház nem hiányzik?
Hiányzik, de az nem hiányzik, ami vele jár. Pont azért is hagytam abba, hogy le tudjam vetkőzni az ott berögzült rutinomat. Várnak is vissza, de a közeljövőben ez nem várható.

Nem bántad meg, hogy pont az itthoni színészi karriered csúcsán mentél ki?
Mit bántam volna meg? Amit elértem, azt elértem. Azt már senki nem veheti el tőlem. Ha megfigyeled, a kinti férfi sztárok többsége a harmincas évei végén vagy a negyvenes éveiben jár. Én egy ereje teljében lévő színészként mentem ki, itthon meg azt mondják, hogy már kiöregedtél egy csomó dologból. Holott most érkezem bele.

A kint dolgozó magyarokkal mennyire tartod a kapcsolatot?
Tartom. Kint van Pados Gyuszi (operatőr), Antal Nimród (a Kontroll direktora) és Herendi Gábor (a Valami Amerika rendezője) is.

Kinti lakásvásárláson gondolkodsz?
Egy barátomnál szoktam kint lakni, és egy darabig ez még biztosan így lesz. Autót már vettem, mert kint anyagi csőd lenne anélkül utazgatni.

Mi az, ami a legjobban hiányzik LA-ből Magyarországon?
Imádom a kinti időjárást. Ez a késő tavaszi időjárás egész évben… Karácsonykor is voltam már kint, a Doug Jonesnál (a Hellboy 2 és A faun labirintusa színésze) töltöttem az ünnepeket. Jópofa, hogy olyankor nagyon meleg van kint, de ők el akarják hitetni magukkal, hogy karácsony van. Minden tele van égőkkel, karácsonyi dalokkal…

Mikor volt először honvágyad?
A családom, a gyerekeim hiányoztak. Még nem voltak kint nálam, de szeretném őket kivinni, és szeretném, ha ott is tanulnának.

Mi a végső cél? A világsztárság?
Nem akarok világsztár lenni, csak jó filmekben akarok játszani, jó munkákat csinálni.

Biztonsági őr balhézott Kamarással
Két nővel verekedett Kamarás Iván

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top