Sztárok

Így nem lett magyar hercegnője a brit királyi háznak

Hercegnőként, palotában élhetne Zsuzsi Starkloff, ha negyven évvel ezelőtt engedélyezik, hogy hozzámenjen Vilmos gloucesteri herceghez, II. Erzsébet unokatestvéréhez.
Így nem lett magyar hercegnője a brit királyi háznak

A 78 éves egykori magyar modell ehelyett ma az Egyesült Államokban, Coloradóban él egyedül, emlékeivel, relikviával körülvéve. Azt a nyakláncot és a gyűrűt, melyet Vilmos hercegtől kapott, ma is viseli.

Az ifjú Vilmos herceg
Az ifjú Vilmos herceg

Vilmos herceg II. Erzsébet unokatestvére volt, mindketten V. György király unokái. A herceg a hatvanas–hetvenes évek szupersztárja volt, a káprázatos személyiségű, intelligens, rendkívül jóképű, a királyi családért sokat dolgozó Vilmost mindenki imádta. Károly herceg jó barátja volt, róla kapta az első gyermeke a keresztnevét. Csakhogy Vilmos sehogy sem találta meg azt a nőt, akit oltár elé vezethetett volna, egészen addig, míg 1968-ban a tokiói brit nagykövetség fogadásán találkozott a magyar születésű Zsuzsi Starkloff-fal.

A 27 éves hercegnél hét évvel idősebb nő ekkorra már kétszer elvált, két gyermeket nevelt, és zsidó volt. Olyannyira szerelmesek voltak, hogy a herceg feleségül akarta venni Zsuzsit, de erre soha nem kapott engedélyt… A királyi család szemében a vallás és a gyermekek nem, csak a válás volt égbekiáltó bűn, hiszen még csak harminc év telt el azóta, hogy Vilmos herceg nagybátyja, VIII. Edward király inkább lemondott a trónról, hogy elvehessen egy kétszeresen elvált amerikai nőt, Wallis Sipmsont. Így került VI. György a trónra, őt követte lánya, II. Erzsébet. Ráadásul az uralkodó beleegyezése a frigybe nem lett volna fair a királynő húgával, Margit hercegnővel szemben sem, akinek szintén nem engedték meg az ötvenes években, hogy egy elvált repülőtiszthez menjen feleségül, akinek egykori felesége szintén magyar volt.   

 

Amerikában él Zsuzsi, nem lett hercegnő
Amerikában él, nem lett
hercegnő

Vilmos bemutatta Zsuzsit a szüleinek és a királynőnek, akik megkedvelték a magyar nőt, de a házasságot nem engedélyezhették. Vilmos rendkívül komolyan vette a királyi kötelességét, a rangját sem akarta elveszíteni azzal, hogy a családja engedélye nélkül vegye feleségül a magyar nőt. Négyévnyi szerelem után a herceg végül megkérte Zsuzsit, hogy találkozzanak New Yorkban, mert beszélni akar vele. Csakhogy erre a beszélgetésre már nem került sor, Vilmos, aki szenvedélyes pilóta volt, kis gépével balesetet szenvedett egy légi versenyen és szörnyethalt 1972. augusztus 28-án.

Két évre rá elhunyt Vilmos apja, így a fiatalabb fiú, Richárd herceg kapta meg a Gloucester hercege címet, és feleségül vette Dánia leggazdagabb emberének lányát, a bájos Birgitte van Deurst. Vilmos és Richárd édesanyja, Alice hercegnő, a királyi család leghosszabb életű tagjaként pedig 2004-ben, 103 éves korában hunyt el.  

Ő már elvehetett egy magyar származású elvált nőt
1978-ra nagyot változott a királyi család, II. Erzsébet és Vilmos herceg unokatestvérének, a kenti Mihály hercegnek ugyanis megengedték, hogy elvegyen egy elvált nőt, Marie Christine von Reibnitz bárónőt, akinek édesanyja magyar, Szapáry grófnő volt. A herceg cserébe lemondott trónörökösi jogáról – megtehette, elég sokan álltak a sorban már előtte.  

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top