Sztárok

Megalázás helyett “sokkolni” akar a Voice – elmentünk a castingra

Az Amerikában, Angliában és még számos más országban is sikeresen futó The Voice mellőzi a megszokott sémákat. Itt élő zenekarral énekelnek majd a jelentkezők, és nem lesznek bénázós castingvideók... A kérdés már csak az, hogy lesznek-e olyan átkozottul jó énekesek, akiknek hallatán mi is felkapjuk a fejünket, és képzeletben átfordítjuk a fotelünket, akárcsak a Mesterek. Az első magyar Voice-meghallgatáson jártunk.

 

Nincs tömeg, de nem is ez a céljuk

A Barbie-buszról leszálló német turistákat kerülgetve érkezünk meg a Műcsarnok elé, ahol a TV2 Voice című műsorának castingját tartják. A déli hőség ellenére sem találkozunk ájuldozó, órák óta várakozó embersereggel, hamar kiderül, miért. „Nem célunk tömegeket egy napra idecsődíteni. A meghallgatás többnapos, több ezren jelentkeztek, de nem kell sokat várakozniuk” – tudjuk meg Ökrös Gergőtől, a TV2 kreatív vezetőjétől. Belépünk a Műcsarnokba, ahol a sajtó munkatársai először nézhetnek bele a külföldről importált friss tehetségkutatóba. Tárlatvezetés helyett azonnal megkapjuk az alapinformációkat. A Voice felvállalja, hogy direkt módon is megkerestek embereket, vagyis közel 300-400 zenei előképzettséggel rendelkező vagy félprofi, énekest hívtak el a meghallgatásra. Vannak olyanok is, akik telefonon jelentkeztek, és akad olyan önjelölt énekes, aki a Voice-plakátot látva sétált be a válogatásra.

Jóképű pasi a sarokban

Miközben hallgatjuk a kreatív vezetőt, a sarokban felfigyelünk egy felettébb jókedvű, és nem utolsósorban jóképű férfira, mikrofonnal a kezében. Hamar megtudjuk a mellettünk álló kollégától, hogy ő a műsor riportere, Bányai Miklós. És ha most használhatnánk a faktor szót, akkor egészen biztosan úgy jellemeznénk: a Voice új riporterének 10 pontos a „jóképűség-faktora”. Na de vissza a tényekhez. „Ebben a műsorban csak a hang, tehát az ének minősége számít. A nézők nem fognak tehetségtelen önjelölteket látni. Nem népmesei hősöket keresünk, hanem jó énekeseket. Nem szándékunk ráerőltetni egy rockzenészre egy popdalt. Azt énekel, amiben jó” – szögezi le Ökrös Gergő, majd hozzáteszi: ezt már legelső castingon – vagyis most – is érezni fogjuk.

Mindenki nyugodtan felkészülhet. Nincs nyomor, nincs hőség. További képek!
Mindenki nyugodtan felkészülhet. Nincs nyomor, nincs hőség. További képek!

 

Nincs celebzsűri, nincs kiabáló műsorvezető

A mostani meghallgatás az első kör, ez a tömegcasting, ám ezúttal nem találkozunk a tömegben kiabáló műsorvezetővel. Helyette egy vörös szőnyeges, fehér kanapés, tágas helyiségben találjuk magunkat, ahol 30-40 énekes várakozik, hogy valamelyik meghallgatóterembe behívják őket. Ezen a castingon még nincsenek Mesterek. Énektanárok, zenei és tévés szakemberek, valamint profi hangtechnikusok előtt kell bizonyítaniuk az énekeseknek.

Sándor 40 éve zenél és énekel
Sándor 40 éve énekel. Képek még!

Lábujjhegyen lépünk be az egyik meghallgatásra. Éppen a Budapestről érkező, 52 éves Sándor készül előadni első dalát. Demjén Rózsi Hiányzol című nótájával indít, és az első hangok után hamar elmúlik az „Add uram, hogy ne lakodalmas fílingje legyen”-aggodalmunk. A négytagú stáb ezután egy angol dalt kér az egyébként 40 éve éneklő férfitól. Sándorunk rá is kezd egy countrydalra. Hirtelen lecsukjuk a szemünket, és úgy érezzük, mintha egy texasi bárban üldögélnénk, vagy az olajvállalkozók bálján vacsoráznánk… Sándor minket meggyőzött, és nem érdekel sem a kinézete, sem a kora. A tévés szakemberektől és az énektanároktól is megkapja a maga kritikáját, ám ahogy mindenki másnak, neki is három hetet kell várnia az eredményre.

Az operaénekeseknek nem könnyű a sorsa

Sok szerencsét kívánunk Sándornak, majd átsétálunk a szomszédos terembe, ahol egy fiatal lányt néhány másodperc után meg is szakít a zsűri. Ez egy könnyűzenei verseny, és ebből nem engednek a készítők, ő pedig operaénekesként próbált meg előadni egy Whitney Houston-dalt. Értesítést ő is három hét múlva kap, de nem vennénk mérget rá, hogy vele még találkozunk a „pörgő-foteles” körben. Még van pár percünk, belehallgatunk egy újabb jelentkező produkciójába. A férfit láttuk már a Megasztárban és a Csillag születikben is, ám úgy tűnik, tovább próbálkozik. A rutin azonnal lejön a „Három fellépésem is volt a múlt héten” elszólásából, mire a hangtechnikus csak bólogat, majd elindítja a zenét. Tény, hogy hibátlanul énekli Varga Miklós Vén Európa című dalát, de a teátrális előadásmód és a modorosság nekünk nem jön be. Nem várjuk meg az énektanár értékelését, elindulunk kifelé. Az ajtónál újabb ismerős arcba ütközünk, két korábbi Megasztár-castingon is feltűnt már a 21 éves lány. Ezúttal Rihanna-dalt fog énekelni, de nem aggódik, mert még fiatal. „Szakos Andi is sokszor próbálkozott, míg végül sikerült neki” – mondja, majd udvariasan elköszönünk, és a hűvös Műcsarnokból újra a hőségben és a Hősök terén sétáló német turisták között találjuk magunkat.

Több tehetségkutató megjárt énekes ő is. Kik még? Kattints a galériára!
Több tehetségkutatót megjárt énekes ő is. Kik még? Kattints a galériára!

 

Mi jön ezután?

Az itt meghallgatott versenyzők közül 120-150 énekes próbálhatja elkápráztatni a Mestereket. A Mesterek – akiknek kilétét még pár hétig titkolják – háttal ülnek a színpadnak, az énekeseknek pedig élő zenekaros kíséret mellett kell meggyőzniük őket a tehetségükről. Ha csupán egyetlen Mester nyomja meg a gombot, akkor az adott énekes az ő csapatába kerül, ha többen is, akkor az illető választhat, hogy kihez akar tartozni. De innen sem egyenes az út az élő műsorba. Ezután következnek az úgynevezett párbajadások, ahol már hétfős zenekar kíséri a versenyzőket. Itt – a külföldi verzióban – egy bokszringhez hasonló színpadon méri össze egy Mester két embere az énektudását, míg végül kialakul az élő adás résztvevőinek végleges „névsora”. Az élő adásban már 12 fős nagyzenekar kíséri az versenyzőket, és Mesterükkel is kell énekelniük.

fotók: TV2

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top