Sztárok

(V)edd le magadról a súlyfelesleget!

Vörös szőnyeg, szép ruhák, csodálatos ékszerek, feszes has, izmos láb, karcsú derék, tökéletes megjelenés és csillogás! A sztárvilágban szinte mindig mindenki kifogástalanul néz ki, így mi, halandó emberek, irigykedve nézzük, ahogyan végigsuhannak a kamerák előtt a dívák egy-egy eseményen.

(V)edd le magadról a súlyfelesleget!Az elénk táruló látványtól hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy az ünnepelt színésznők vagy énekesnők is emberek, és sokuknak keményen meg kell küzdeniük azért, hogy bomba nők legyenek, mert bizony a legtöbben nem így jöttek a világra.

Britney Spears, Christina Aguilera, Kirstie Alley, Janet Jackson, Mariah Carey és még sorolhatnám. Az említett sztárok nevét nem csak csodás hangjukról vagy filmvásznon nyújtott teljesítményeik miatt ismerjük, mivel igen gyakran szerepelnek az újságok címlapján is súlyproblémáik miatt, hiszen egytől egyig mind megtapasztalták már az elhízott emberek életét, és jól tudják, mi az a jojóeffektus.

Sokszor küzdenek súlyfelesleggel, amit az újságok előszeretettel tárnak elénk, az ő kárukra. Láthatjuk tündöklésüket és bukásaikat is, de ugyanakkor a kudarcaikat is ország-világ tudja, így már nem is gondolom, hogy olyan szerencsés helyzetben lennének kedvenceink.

Ezért ne ess kétségbe, ha neked is van néhány pluszkilód. Vigasztald magad azzal, hogy téged nem szólnak meg úton-útfélen, ha egy picit elengedted magad, de ne is dőlj hátra megnyugodva – miszerint a legjobbakkal is megesik az elhízás –, hanem tegyél ellene! Nem kell hetente maratont futnod ahhoz, hogy megszabadulj a feleslegedtől, ugyanis már azzal is leadhatsz néhány kilót, ha tudatosan odafigyelsz a táplálkozásodra.

(V)edd le magadról a súlyfelesleget!Sajnos a mai világban mindenki rohan, így pont a napközbeni étkezésekre nem fordítunk elegendő időt és figyelmet, így gyakran előfordul, hogy elfelejtünk ebédelni, vagy csak szendvicseken élünk egész nap.

Elhízásunkban ez is szerepet játszhat, mivel ilyenkor szeretünk az esti órákban otthon „falatozni”, így jutalmazva magunkat egy hosszú nap után.

Ezzel a szokással nemcsak az a nagy gond, hogy gyakran nem tudunk elaludni éjszaka, így kialvatlanul, fáradtan kezdjük a napunkat, hanem az is, hogy gyakran az egész napos kalória- és energiabevitel-szükségleten felüli mennyiséget fogyasztunk el, amit szervezetünk már nem tud elégetni, így hamar alakul át súlyfelesleggé.

Ha szeretnéd elkerülni az esti étkezéssel kapcsolatos leggyakoribb hibákat, nem kell mást tenned, mint betartani néhány igen egyszerű, de annál fontos szabályt.

  • (V)edd le magadról a súlyfelesleget! Az esti órákban ne terheld nagy mennyiségű vagy nehezen emészthető étellel a gyomrodat, de ügyel arra is, hogy ne feküdj le korgó gyomorral.
  • Vacsoránál vedd figyelembe a nap során elfogyasztott ételek mennyiségét, energiatartalmát és minőségét, vagyis a szénhidrát, zsír, fehérje százalékos arányának helyes meghatározását is! Próbálj azokból az ételcsoportokból válogatni az esti órákban, amelyeket a nap során kerültél.
  • Olyan ételeket válassz, amelyek táplálóak, de nem terhelik meg a gyomrot az esti órákban, mint például a könnyű tejtermékek, olajos magvak, gyümölcsök, zöldségek! Kerüld viszont a finomított cukrot vagy a sok állati zsiradékot tartalmazó ételeket.
  • Ha napközben az elfoglalt, rohanó életmód miatt nem is tudsz erre figyelni, este szánj időt az étkezésre! Nyugodt körülmények között és lassan étkezz, valamint alaposan rágj meg minden falatot.
  • Lehetőleg feküdj le időben, mivel a napi nyolc óra pihentető alvás hozzájárul a mentális egészség fenntartásához, és kipihenten könnyebben tudsz nemet mondani a nap során a nassolás csábításának.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top