Sztárok

Magyarországon marad a floridai lány az X-Faktor miatt

Múlt szombaton egy gyönyörű afro-amerikai lány lépett az X-Faktor színpadára. A közönséget és a mentorokat percek alatt meggyőzte arról, hogy a tehetségkutatóban a helye. Amikor Ördög Nóra a színfalak mögött megkérdezte Maria hozzátartozóitól, honnan a lány muzikalitása, a pár szavas válasz mindenkit megdöbbentett. Kiderült ugyanis, hogy a színes bőrű lány dédmamája Bartók Béla testvére!

Magyarországon marad a Floridai lány az X-Faktor miattBartók Béla 1940 októberében az Egyesült Államokba emigrált, és New Yorkban telepedett le. Egyedül ment, a családból csak az egyik fia követte őt két évvel később. A Bartók család többi tagja – így Maria dédszülei is – Magyarországon maradtak. „Én itt születtem Budapesten. Az édesapám afrikai, Nigériából származik. Ösztöndíjasként került Magyarországra még a hetvenes években. A Műszaki Egyetemre járt, ahol vegyészmérnöknek tanult. Itt ismerkedett meg az édesanyámmal, aki először csak a tanulásban és a beilleszkedésben segített neki. A kapcsolatból szerelem lett, a szerelemből házasság, és így születtem meg én” – kezd bele történetében Maria, akinek szülei – a néhai nagy elődöt követve – Amerikába költöztek. „Floridában telepedtünk le, de az édesanyám nem engedte, hogy elfelejtsem a magyar nyelvet. Emlékszem, magyarul mesélt mindig, és ha ketten voltunk, magyarul beszélgettünk” – mondja az énekesnő, aki mindössze tizenhárom éves volt, amikor elveszítette édesapját, majd nem sokkal ezután édesanyja is meghalt. Maria a rokonokhoz került. A lány miután elvégezte a Floridai Egyetem marketing szakát, úgy döntött, hogy Magyarországra jön, hogy megismerje azt az országot, ahonnan származik. „A sors különös játéka, hogy a Bartók Béla út mellett, pont a dédnagymamám – Bartók Béla testvérének – a régi lakásában élek. A tévét nézve döntöttem el, hogy jelentkezem az X-Faktorba, és kipróbálom magam. Pár hónapra jöttem, de ha sikerül, akár maradnék is itt” – mondja Maria, aki jelenleg egy budai étteremben segédpincérként dolgozik.

Az a bizonyos zongora
Maria és családja ápolja Bartók Béla emlékét. „A mi családunkban nagy az összetartás, és Bartók Béla emlékét is őrizzük. Az ő zenéjén nőttem fel, és még gyerekkoromból emlékszem a zongorájára, amit aztán egy múzeumnak ajándékoztunk” – meséli Maria.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top