Sztárok

Csernus Imre: “Az örök szerelem csak egy napig tart”

Csernus doktort 45. születésnapja alkalmából faggattuk kicsit. A pszichiáter szerint, habár az emberek nagyon értékelik az őszinteséget, a legtöbben bizalmi válságot élnek meg. Vagyis senkinek nem merünk hinni...

Új rovatunkban az adott hónapban lévő évfordulókhoz valamilyen szinten kapcsolódó interjúkat készítünk. Ismert, vagy éppen kevésbé ismert, de érdekes emberek mesélnek. Ez a „Hét témája”. E heti interjúnkat dr. Csernus Imrével készítettük, aki ma, azaz március 2-án ünnepli a 45. születésnapját. 

Fotó: Sanoma Archív/Dömötör Csaba
Fotó: Sanoma Archív/Dömötör Csaba

Nem akarok ünneprontó lenni, de bárhogy is óvatoskodnék a kérdéssel, tény, hogy „a fele már nagy valószínűséggel eltelt”, több idő van a háta mögött… Készül egyfajta számvetésre?  
Mindig csak az adott napot illetően készítek számvetést, de azt minden nap. Egyáltalán nem foglalkozom azzal, hogy mennyi van még hátra, mert lehet, hogy egy hét, de az is lehet, hogy 30 év. Nem érdekel. Szerintem az mindig az adott napot megélni a fontos.

45 éves lett. Azt tartják, „a legszebb”, komoly, érett férfikor. Ön szerint mit érdemes egy férfinak tudnia 45 éves korára?
Mit kellene tudnia? Talán azt, hogy teljesen mindegy, jó vagy rossz történik, mindegyikbe bele merjen ugrani, nyitott szemmel.

Miért van az, hogy sok esetben magukat komolynak, hitelesnek tartó szakemberekről derül ki, hogy csak a saját életükre nem tudatosak? Önre is áll, hogy azt tanítja, amit tanulnia kellene, vagyis „mindig a suszter cipője lyukas”?   
A szakemberek is emberből vannak, ők is elkövethetnek hibákat, hiszen ez a tanulás útja. Kívülállóként természetesen sokkal könnyebb meglátni a különböző folyamatokat, de hál’ istennek változtatni is tudunk rajtuk, ha szükséges.

Ön milyen csapdákba sétál bele az életében újra és újra?  
Bármilyen csapdába bármikor belesétálhatok, és már kellő tapasztalatom van ahhoz, hogy felismerjem a rossz helyzeteket, így kellő gyorsasággal ki is mászom belőlük. De ez nem azt jelenti, hogy feltétlenül bele is fogok sétálni, persze ha tehetem.

A saját párkapcsolatunkra óhatatlanul vakok leszünk, paradoxon, hogy képesek legyünk kívülről szemlélni…  
Szerintem lehet a saját párkapcsolatunkat kívülről szemlélni, de csak annak az elfogadásával, hogy én is emberből vagyok. El kell fogadni, hogy képes vagyok hibázni, de egyúttal képes vagyok arra is, hogy meglássam azt, ami valójában van. Megfelelő tapasztalat is szükséges ehhez, de nem lehetetlen.

Rendeld meg a képre kattintva!
Rendeld meg a képre
kattintva.

Felnőtt húsleves című könyvében részletesen beszámol a saját szakítását követően megélt belső pokoljárásról. Nem félt, hogy a túlzott őszintesége majd ront a hitelén mint Magyarország első számú párkapcsolati guruja? Milyen visszajelzéseket kapott?
Egyáltalán nem féltem, ezért is írtam meg ezt a könyvet. Nem tartom magam Magyarország első számú párkapcsolati gurujának, és a visszaigazolások is jók, nagyon sokan értékelik ma az őszinteséget.

Miért gondoljuk azt mind a szülői szerepünkben, mind a párkapcsolatunkban, hogy csak a tökéletes az „elég jó”? Létezik tökéletes?
Érdekes, hogy pont ma kérdezte tőlem valaki, hogy létezik-e örök szerelem. Az örök szerelem mindig csak egy napig tart. Azon az adott napon lehet mindent megtenni érte, amit fontosnak tartunk. Este pedig ezzel a tudattal nézünk a tükörbe és fekszünk le aludni. De minden reggel egy új történet kezdődik. Így egy napig létezik a tökéletesség is, ahogy az örök szerelem is. Azon az adott napon.

A magyar átlaglakosság lelkiekben, tartásban, erkölcsben gyakran egyre sivárabb.  Mit gondol, mitől állna meg ez a kedvezőtlen tendencia?
Bizalmi válságot élünk, senkinek nem merünk hinni. Le kell hogy süllyedjünk jó mélyen a pokolba, és megélni azt, hogy a gyerekeink teljesen szétesnek. Minél intenzívebb a pokoljárásunk, annál több időnk marad utána másként cselekedni. Ugyanezt gondolom a bizalmi válságról is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top