Sztárok

Epres Panni: “Topmodellként nem szabad elájulni magunktól”

Epres Panni hazánk egyik legismertebb modellje. Arról kérdeztük, vajon érdemes-e ma magyar lányoknak modellkedésre adni a fejüket? Lenne-e kereslet magyar modell nevével ellátott parfümöt gyártani? És arról is faggattuk, hogy kétszeres anyaként mit szól a gyerekmodellkedéshez...
Epres Panni: „Topmodellként nem szabad elájulni magunktól”

Victoria Beckham: nőideál, vagy korunk torzszülöttje?

Új rovatunkban az adott hónapban lévő évfordulókhoz valamilyen szinten kapcsolódó interjúkat készítünk. Ismert, vagy éppen kevésbé ismert, de érdekes emberek mesélnek. Ez a „Hét témája”. Interjúnkat Epres Panni modellel készítettük abból az apropóból, hogy 1966. február 20-án született Cindy Crawford szupermodell.

Cindy Crawford, Claudia Schiffer, Linda Evangelista és Naomi Campbell a 80-as évek végén, 90-as évek elején megváltoztatták a divatról alkotott képünket azzal, hogy behozták a „szupermodell” fogalmát a szótárunkba.
Ők egytől egyig nagyon szépek, viszont biztos, hogy ebben a kiválasztásban volt némi politika meg üzletpolitika, hiszen minden országból, minden nagyhatalomból került ki egy-egy szupermodell, és minden típusból is, tehát barna, szőke, színes bőrű.

A 80-as, 90-es évek szupermodellje
A ’80-as, ’90-es évek szupermodelljei:
Cindy Crawford, Linda Evangelista, Naomi Campbell és Claudia Schiffer

Nyilván rátermettek voltak, mindazonáltal lehet, hogy Claudia Schiffernél lett volna egy szebb amerikai, szükség volt azonban a csapatban egy németre is. Nem irigységből vagy rosszindulatból mondom, de nyilván kellett valami pluszt nyújtaniuk ahhoz, hogy ők lettek a befutók. Rossz nyelvek szerint nem biztos, hogy minden kizárólag a szerencsén múlott. Hallottam hasonló, konkrét történetet egy lány szájából, fölajánlották neki a „szupermodellséget”, ő nem vállalt bizonyos feltételeket, ezért nem ő lett a Harper’s Bazaar címlapján.

Te Cindynél épp 10 évvel később születtél. Mikor kezdtél el érdeklődni a modellkedés iránt?
Sokáig nem érdekelt, picit tán még nyüstölni is kellett, hogy menjek. A szüleim baráti társaságába tartozott többek között Pataki Ági. Mivel vékony, magas kislány voltam, Ági mindig azt sulykolta, hogy belőlem keresett modell lesz. Rengetegszer előfordult, hogy tizenévesen a belvárosban sétáltam az anyukámmal, és megszólítottak, mire én mindig azt mondtam: „Nem, nem, köszönöm, nem szeretnék modell lenni!” 17 évesen pedig már valószínűleg voltam annyira hiú, foglalkoztam annyit a külsőmmel, hogy egyszer rávágtam: „Jó, tegyünk egy próbát!” Úgy látszik, akkor értem be erre a dologra.

Fotó: Sanoma Archív/RTLKlub Sajtóklub
Fotó: Sanoma Archív / RTL Klub Sajtóklub

Mi különbözteti meg a szupermodellt a többi modelltől?
Ha megkérdezik, hogy mitől lehet valaki modell, akkor mindig azt mondom, hogy kell egy bizonyos másság. Attól még, hogy egy lány magas és vékony, egyáltalán nem biztos, hogy alkalmas a modellkedésre. Egy modell nem feltétlenül szép, hanem csak egyszerűen valamilyen, és ez sokszor elég.

Az említett nevek közül inspirált valamelyik arra, hogy 17 évesen elindulj a pályán?
Nem emlékszem egy kifejezett névre. Én soha nem gondoltam, hogy a magasságom meg az alkatom erre is jó lehet, mindig csak abban gondolkodtam, hogy ez a sportban – kosárlabdáztam és magasugrottam – mekkora előny. Aztán mindkét sportág azért maradt abba, mert a modellkedés fontosabb lett, és idővel választanom kellett.

Cindy védjegye az ajka fölötti anyajegy. Neked mi a védjegyed? Az eleganciád vagy a Náray-modellséged?
Sokan azt mondják, hogy visszafogott, finom elegancia jellemez, legalábbis általában ilyen típusú munkákra választottak ki. Én magamra nem mondhatom, hogy elegáns nő vagyok, viszont ezt hallom másoktól, úgyhogy talán lehet benne valami. Annak idején Tamást is az eleganciám foghatta meg.

Visszatérő téma a modellség árnyoldala. Milyen tanácsokat adnál, mire vigyázzon egy fiatal lány, aki most indul el ezen a pályán?
Nehéz tanácsot adni, mert nem igazán tudok a mai 13 évesek fejével gondolkodni. Olyan korán érőek, hogy egyfolytában csak csodálkozom rajtuk. Én 13 évesen még a Barbie babával játszottam. A legfontosabbnak azt tartom, hogy minden kislány maradjon meg olyannak, amilyen. Az egyik legfontosabb a szerénység. Soha senki nem tud olyat csinálni, amitől nem kellene szerénynek maradnia. Mindig emlékezzen arra, hogy ő csak egy lány, aki szerencsés, és kihasználta a szerencséjét, de ettől még senki nem lesz jobb ember. A lényeg, hogy nem kell magunktól elájulni.

Szerinted érdemes itthon modellkedésbe fogni?
Azért érdemes itthon belefogni, hogy pár hónapon belül az ember külföldre kerüljön. Amikor ’94-ben elkezdtem Magyarországon modellkedni, a szakma azt remélte – és akkor úgy is tűnt –, hogy fejlődni fog a magyar divatélet, de sajnos ehhez képest a divatbemutatók szervezése mára szinte teljesen leállt. Pont ma találkoztam egy ismerőssel, aki régen divatbemutatókat vett videóra, és azt mesélte, hogy Budapesten két hónapja nem volt ilyen esemény. Mindenképpen érdemes elindulni egy modellkereső versenyen, de verseny nélkül is akárcsak besétálni egy ügynökségre.

Külföldön bevett szokás márkát építeni egy modellre, cipőket, parfümöket, ruhamárkákat adnak el egy híresebb modell nevével.  Szerinted itthon is lenne erre kereslet? Epres Panni lehetne egy magyar márka „arca”?
Nálunk nincs kifinomult a divatélet. Gondoljunk csak egy olyan topmodellre, mint Mihalik Enikő. Magyarország még nem érett meg arra, hogy lássa, ez a lány fantasztikus! Az emberek elfogadják a szupermodellségét, mert ezt írja az újság, de itthon nem vennének meg azért egy parfümöt, mert Enikő van a plakátján. Ez itthon legfeljebb csak világsztárokkal működik. Vagy arra nem mindig érdemes celebekkel. Itthon végletekben gondolkodunk.

Mi járatban vagy most Magyarországon?
Ez a mostani csak villámlátogatás. A nővéremnek, Epres Juditnak megszületett a negyedik kisbabája, és hazajöttem megnézni.

Ingáztok továbbra is?
Most csak én jöttem haza a gyerekkel két napra. Karácsonykor voltunk itthon együtt az egész családdal, és legközelebb nyáron jövünk. Tibort május végéig Olaszországba köti a munkája. Ennél távlatibb terveink még nincsenek, mi is kíváncsiak várjuk, milyen szerződés köttetik majd, ami csak késő tavasszal derül ki.

És te jó feleség módjára követed az uradat?
Őt a világ végére is!

Epres Panni, Benedek Tibor és fiuk, Mór
Panni, Benedek Tibor és fiuk, Mór
Fotó: Sanoma Archív/Schumy Csaba

Hogy néz ki egy olaszországi napotok? Hasonlóan élsz, mint bármely két kisgyermekes anyuka? Mór most három és fél éves, a pici Barka pedig másfél.
Szerencsére a gyerekek jó alvók, úgyhogy elég későn kelünk. Mórt viszem az oviba, ha éppen nem beteg, mert jó óvodáshoz híven mindig valamit összeszed. Délelőtt vagy főzök, vagy ha előző este sikerült megfőznöm az ebédet, akkor le tudunk menni hosszabb időre a játszótérre. Tibor hazaér ebédre. Elhozom Mórt az oviból. Alszunk délután mind a négyen, aztán megint lemegyünk sétálni. Tibor elmegy edzésre. Fürdés, alvás.

Mit gondolsz a gyerekmodellkedésről?
Tizenhárom éves koráig között én nem vinném a gyerekemet, mert nem az a dolga, hogy a külsejével legyen elfoglalva, vagy hogy ajnározzák, hogy ő milyen helyes.

Ha a lányod 13 év múlva felhozza ezt a kérdést, segíted őt vagy próbálod lebeszélni?
Nem beszélem le, ha szeretne, mehet nyugodtan!

Múlt augusztusban házasodtatok össze Tiborral. „Érzésben” azóta változott valami, mióta őt férjednek szólítod és ő téged feleségemnek?
Egy hosszú együttélés után – és ha már gyerekek is vannak – azt gondolná az ember, hogy már mindegy a papír. Akinek újságoltuk, hogy egybekelünk, csak legyintett, hogy ez már így is olyan, mint egy házasság. Ennek ellenére ez még hozzáadott valami megfogalmazhatatlan pluszt, szívmelengető érzést, hogy most mi még jobban összetartozunk. Ezzel lettünk igazi véd- és dacszövetség!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top