Sztárok

Sztárok bizalmasai

Sztárfodrász, aki eleinte csak az általa készített frizurákkal nyűgözte le a nagyérdeműt, majd tánctudását is megmutatta a közönségnek, s azóta már számos szórakoztató műsorban feltűnt. Egyik barátját, Szabó Imre mesterfodrászt faggattuk arról, mit gondol Hajas László szakmai tevékenységéről és celebszerepléseiről.

Sztárok Bizalmasai– Azon tanakodtam, vajon miért Önt említette Laci, amikor megkérdeztem, hogy kivel készítsem róla az interjút. Barátság lehet Önök között, vagy mester és tanítványa kapcsolat…
– Á, nem voltam én kifejezetten a mestere soha. Bár 12 évvel korábban kezdtem a szakmát, és volt olyan időszak, amikor behozott hozzám modelleket, hogy véleményt alkossak az általa vágott frizuráról, de ez természetes, hisz az ember az elődök tudását magába szíva próbál meg fejlődni. A kapcsolatunk sokkal inkább barátság, amely úgy 25 évvel ezelőtt kezdődhetett, amikor én is bekerültem a Wella Top Team vezető fodrászainak csapatába. Onnantól kezdve együtt turnéztunk az országban, de a Daciájával többször megjártuk a külföldi kiállításokat is. Persze akkor már jó ideje ismertük egymást, hiszen Laci a ’70-es évek közepe óta folyamatosan jelen volt a különböző versenyeken.

– Milyen volt a 20 éves Hajas Laci? Sejtette, hogy ilyen karriert fog befutni?
– Abban az időben még nem voltunk olyan viszonyban, hogy meg tudjam ítélni az üzleti képességeit, de a szakmájában kétségtelenül nagyon tehetséges volt. 1975 körül láttam őt először egy KISZ-es ifjúsági versenyen, és már ott feltűnt, hogy milyen ügyes. Persze nem csak én vettem ezt észre, így ’77-ben, mikor eljöttem egy nagyon neves Andrássy úti szalonból, hogy maszek üzletet nyissak, ő került a helyemre. Eltelt pár év, ő behozta, sőt túlszárnyalta a mestereit, és megnyitotta az első saját szalonját, amelynek nem akadt párja a városban.

– Mi lehetett a sikere titka?
– Azt hiszem, olyan agya és szeme van ennek a fiúnak, ami nagyon ritka. Mindig két lépéssel előrébb járt a többieknél. Mikor mi még facsavarókkal dolgoztunk, ő már műanyaggal. A legjobb bútor és fejmosó is az ő szalonjában volt, amelyet rendkívüli stílusérzékkel alakított ki. Ő használt először számítógépet az üzletben, minden héten szakmai továbbképzést tart a fodrászainak, és még számtalan ötletét sorolhatnám. A tehetség találkozott nála a céltudatossággal, a szorgalommal és az intelligenciával, ezáltal eleve elrendeltetett, hogy ilyen sikeres legyen.

Fotó: Sanoma Archív/Csibi Szilvia
Hajas László
Fotó: Sanoma-archívum/Csibi Szilvia

– Tényleg ő a legjobb?
– Elárulok egy titkot. Amellett, hogy a szakmánkban sokan elismerik a másik tehetségét, jogosan vagy alaptalanul mindenki magáról gondolja azt, hogy ő a legjobb. De kétségtelen, hogy ő rendkívüli kvalitásokkal megáldott fiatalember, aki nem véletlenül van ott, ahol. Szinte biztos vagyok benne, hogy a tanulók is elsősorban az ő keze alatt szeretnék elsajátítani a szakma fortélyait.

– Gondolom, jócskán vannak irigyei.

– Biztosan, hiszen az óriási konkurenciaharcban a többieknek küzdeniük kell a vendégért. Ezenkívül az is érthetetlen lehet sokak számára, hogy ők miért nem emelhetnek árat, míg – mondjuk – Hajas vagy Zsidró probléma nélkül megteheti ezt. Erről is azt gondolom, hogy egyrészt tudomásul kell venni, hogy ekkora ereje van a hírnévnek, másrészt lehet utánuk csinálni. Én innen most hazamegyek főzni és unokázni, ahelyett, hogy – mondjuk – videós továbbképzést tartanék a fiatal kollégáknak. Ez is egy választás. Bennem ezért nincs egy szemernyi irigység sem.

Sztárok Bizalmasai

– Abból kifolyólag, hogy sokat szerepel a médiában, gyakorlatilag vele azonosítják az országban a mesterfodrászatot. Ön mit gondol erről?
– Büszke vagyok rá. A lehető legnagyobb szakmai tudás birtokában összefogottan és szépen nyilatkozik, amivel emeli a fodrászszakma fényét. Nekünk is jó, ha egy ilyen ember képvisel minket, és azt gondolom, hogy a többi fodrász számára is húzóerő, példakép.  

– A szakmai nyilatkozatokon kívül egyre több szórakoztató műsorban is a képernyőre kerül. Gondolok itt a Szombat esti lázra, a Rettegés fokára, a Kalandra falra, a Nemzeti Vágtára vagy a Vacsoracsatára. Ez a celebszerep egy kicsit sem kellemetlen a fodrászszakmának?

– Azt gondolom, nincs az ilyesfajta szereplésben semmi rossz, sőt elismerés, ha úgy találják, hogy nem csak arra érdemes, hogy a színfalak mögött dolgozzon. Egyébként mindig felhívom, ha látom egy televíziós szereplését, vagy ha hallom egy nyilatkozatát a rádióban. Nem udvariasságból, egyszerűen úgy gondolom, hogy a barátságunkra tekintettel ez a minimum. Szoktak cinkelni a vendégeim azzal, hogy megkérdezik, én is szerepelnék-e táncos műsorban, vagy elmennék-e főzni. A válaszom erre az, hogy természetesen igen, csak engem nem hívnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top