Sztárok

Zelinka Ildikó: “Azt szeretném, hogy a gyermekeim fáramászós rosszcsontok legyenek”

A sportos műsorvezetőnő életét most két kislánya tölti ki, de a foci-vb alatt újra találkozhattunk vele a képernyőn. Habár ő maga versenyszerűen kosarazott, azt mégsem szeretné, ha gyermekeiből élsportolók lennének, és persze azt sem, ha a számítógép előtt penészednének. Még vívódik, mikor térjen vissza a gyedről, de elárulja, miért szerették meg a nők a focit.
Fotó: Sanoma Archív/Dömötör Csaba
Fotó: Sanoma Archív/Dömötör Csaba

– Megpróbáltam összeszámolni, miket sportolsz és sportoltál…

Alapvetően úsztam és kosárlabdáztam. Mostanában, ha időm engedi, inkább futok.

…vitorlázol, szörfölsz, síelsz is.

Igen, vitorlázom és síelek is. Amikor elkezdtem szörfözni tanulni, akkor derült ki, hogy terhes vagyok, úgyhogy hamvába holt próbálkozás volt. Korábban squasholtunk is a barátnőimmel, teniszeztünk, nyáron néha strandröplabdázgatunk.

NB I-es kosárlabdázó voltál, de úgy tudom, a Színművészetivel is kacérkodtál. Ez mennyire volt komoly?

Nem volt komoly, de imádtam a társaság középpontjában lenni, bohóckodni, énekelni, verseket mondani. És ha kérdezték a gimiben, hogy ki mi szeretne lenni, egészen az utolsó pillanatig azt mondtam, hogy én színésznő. Végül negyedikben, félévkor nagy nehezen beírtam, hogy legyen mégis a Testnevelési Főiskola.

A jó értelemben vett szereplési vágy megvolt benned már akkor is?

Igen, de az csak véletlenül alakult úgy, hogy sportriporter lettem, nem akartam mindenáron szerepelni. Volt egy barátom, aki felvetette, hogy szerinte jó a hangom, kedves vagyok, miért nem próbálom meg a rádiózást. Így kezdtem egy kis regionális rádióban dolgozni. Először csak híreket olvastam, majd egyre komolyabb feladatokat kaptam, műsorvezetősködtem is. Innen mentem a Duna sportosztályára, majd az MTV-hez.

Jelenleg javában zajlik a foci-vb. Te is úgy látod, hogy egyre több nő néz focimeccseket?

Erről az egyik barátnőm jut eszembe, aki azt mondta évekkel ezelőtt, hogy ő azért szurkol a hollandoknak, mert a narancssárga mezük jól mutat a zöld gyepen. És ugye, azt várjuk, hogy mezcsere legyen a meccs végén, akkor legalább nekünk is van mit nézni. De komolyra fordítva: most már valóban nem lehet azt mondani, hogy csak a férfiak szeretik ezt a sportot, egyre több nő ül le a képernyők elé, ha meccs van.

Szerinted miért fordult a női nézők érdeklődése a foci felé?

Nagyon sokat segített ebben a technika fejlődése. Számtalan kamera veszi körbe a pályát, így jobban értelmezhetők az izgalmas szituációk, lassítva lehet látni azokat az ügyes cseleket, amelyek villámgyorsan történnek a pályán. Egy-egy sztárjátékosra külön kamerát állítanak, így megleshetjük az érzelmi reakcióikat. Megfigyelhetjük, mikor boldogok, csalódottak, bosszúsak – talán ez teszi a mérkőzéseket érdekesebbé a nők számára is.

Fotó: Sanoma Archív/Csibi Szilvia
Fotó: Sanoma Archív/Csibi Szilvia

Téged is láthatnak a nézők a vb-közvetítések szünetében a stúdióműsorokban. Két kicsi gyerek mellett vállaltad ezeknek a beszélgetéseknek a vezetését.  

Hároméves a nagylányom, egyéves a kicsi. A vb most átrendezte az életünket, mert szegénykéim egyik nagymamától a másikig mennek, ha volt egy-egy szabadnapom, gyorsan odamentem hozzájuk, aztán vissza. Ilyen szempontból várom a vb végét, jó lenne, ha megint együtt lehetnék velük.

2007-ben született meg első kislányod, Hanna, 2009-ben a második, Luca. Ez alatt a három év alatt huzamosabb ideig nem is mentél vissza dolgozni?

Időszakonként egy-egy eseményre tértem vissza ugyanúgy, mint most a foci-vb-re. Ilyenek például a műkorcsolya- és jégtánc-Eb-k, -vb-k, a téli olimpia vagy a választási műsor. Nagyon jólesik ilyenkor, hogy számítanak rám az MTV-ben, hogy nem felejtettek el. Ez feltölt és energiát ad. És mivel többnyire otthon vagyok a gyerekekkel, ezért jó kikapcsolódni a hétköznapokból, amelyek bármennyire is örömteliek, de azért monotonná tudnak válni.

Mikor mennél vissza dolgozni véglegesen?

Ez örök dilemma. Gondolkodtam azon, hogy szeptembertől, de a kisebbik lányom még olyan pici. A legrosszabb egy anyának az, ha este dolgozik, amikor a gyerekeket fektetni kell, az esti meseolvasás, az esti hancúrozás, a fürdetés, ezek olyan meghitt dolgok, amiket nem szívesen hagyok ki. Most úgy tervezem, hogy Luca kétéves koráig otthon maradok.

Kislányaid fognak sportolni?

Persze, de nem élsportolónak szánom őket. Nekem nagyszerű közösséget és célokat adott a sport, és jó lenne, ha kislányaim is jó társaságba, értéket képviselő közegbe kerülnének. És nem örülnék, ha egész nap a számítógép előtt ülnének, azt szeretném, hogy a gyermekeim fáramászós rosszcsontok legyenek – és erre a jelek szerint meg is van minden esélyem.  

Áprilisban beszédet mondtál egy textilművész kiállításának megnyitóján. Foglalkozol művészettel is?

Ez egy ismerősöm kiállítása volt, és ő kért meg engem erre. Ez volt életem első ilyen megnyitója, de jól sikerült. Különleges fémrugókból készült, felnagyított szövetminta volt a kiállítási tárgy, és arról beszéltem, hogy ezek hasonlóak a női léthez. Hordunk egy farmert vagy egy inget, és nem is gondolunk bele, hogyan szőtték, és milyen erő van benne. Az életben a nők is a háttérben vannak, de nem tudatosul senkiben, hogy mennyire fontos részei az életnek. Az alapokat a nők adják, a családot ők fogják össze. A nőket sok helyen háttérbe szorítják, de az élet nem létezne nélkülük!

Fotó: Sanoma Archív/Dömötör Csaba
Fotó: Sanoma Archív/Dömötör Csaba

Vannak műsorálmaid? Kipróbálnád magad más műsorokban?

Szívesen vezetnék kötetlen beszélgetős műsort. Van egy olyan műsorötletem, aminek az lenne a címe, hogy „Nők másképp”, ebben politikusokat, orvosokat, jogászokat hívnánk meg, és megmutatnánk, hogyan élnek ők a hétköznapokban, hogyan vezetik a háztartást, és hogyan nevelik a gyermekeiket. Engem mindig a részletek érdekelnek, az, hogy mi van a háttérben.

A sporton kívül milyen hobbijaid vannak?

Lehet, hogy hihetetlen, de amikor megszületett Hanna, és eltelt egy év, az volt a hobbim, hogy beülhessek a kedvenc kávézómba, megihassak egy kávét és megehessek egy répatortát, majd csendesen üljek – öt percig. Aztán gyorsan fölpattantam, és rohantam tovább.

A nyárra milyen terveid vannak?

Az már egészen biztos, hogy most két hétre lemegyünk a Balatonra, és szeretnénk elutazni külföldre is a gyerekekkel. Augusztus elején pedig úszó-Eb lesz Magyarországon, amin a műugrást közvetítem.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top