Sztárok

Gyermekszínészek: ki lehet törni a skatulyából?

Édesek voltak, szeplősek, félénkek, de amint a karakter bőrébe bújtak, egy másik dimenzióba röpítettek bennünket, és mit sem törődtünk azzal, hogy még a 14-et sem töltötték be. Mégsem jött be az élet minden gyermekszínésznek, néhányukat bedarálta a show-biznisz világa, néhányan azonban bizonyították: ki lehet törni a rájuk kényszerített skatulyából.

Natalie Portman már 4 évesen táncolt

Natalie Portman 4 évesen táncolni, majd modellkedni kezdett, nyaranta iskolai színházi táborokban időzött, színdarabokban tűnt fel, mígnem 13 éves korában őt választották Jean Reno partnerének a Léon, a profi című filmbe. A világhírnevet a Csillagok háborúja három új része hozta meg számára, ezekben Padmé Amidala szerepét játszotta. Portman nem a szokásos karrierutat járja: nem meztelenkedik, nincsenek botrányai, 2003-ban pedig diplomát szerzett a Harvardon pszichológia szakon. 2005-ben Golden Globe-ot kapott a Közelebb című filmben nyújtott alakításáért.

Natalie Portman a Léon, a profi című filmben Jean Reno partnereként
Natalie Portman Jean Reno partnereként a Léon, a profi című filmben

Leonardo DiCaprio több egy szépfiúnál

Eddig háromszor jelölték Oscarra, és a világ 100 legbefolyásosabb embere közé választották, ezzel is bizonyítva: régen túllépett a szokásos gyermekszínész-karriereken. 16 évesen filmsorozatokban szerepelt, 19 évesen Robert De Niro mellett tűnt fel az Ez a fiúk sorsa című filmben. Ugyanabban az évben (1993) Oscar-jelöléssel díjazták a Gilbert Grape-ben nyújtott alakításáért, olyan zseniálisan alakította Johnny Depp szellemileg sérült testvérét. A szerepek egymás után jöttek, majd 1997-ben kitört a Leo-mánia, amikor az egész világ beleszeretett a Titanic Jack Dawsonjába. Azóta is a legnagyobbakkal dolgozik, a rendezőzseni, Martin Scorsese a sokadik szerepet osztja rá. Az Aviátor főszerepéért Golden Globe-ot kapott.

Leonardo DiCaprio az
Leonardo DiCaprio az Ez a fiúk sorsa
című filmben, 19 évesen

Jodie Foster hamarabb forgatott, mint beszélt

Már 2 éves korában reklámokban szerepelt, és alig töltötte be a 14. évét, amikor Oscar-díjra jelölték a Taxisofőrben mutatott produkciójáért. De nemcsak a szakma, a rajongók figyelmét is felkeltette: John Hinckley állította: a kislány figyelmét akarta magára felhívni, amikor rálőtt Ronald Reagan amerikai elnökre. A színésznő kétszer kapta meg az Oscart, illetve a Golden Globe-ot (A bárányok hallgatnak, A vádlottak), és bizonyított rendezőként is.

„Mindenki azt mondja a gyermekszínészeknek, ha betöltöd a 18. életéved, vége a karrierednek. Az édesanyám is felkészített erre, de nekem az volt a célom, hogy sokáig színész maradhassak” – nyilatkozta Foster, akit legutóbb 2 éve a Nim szigete című filmben láthattunk.

Jodie Foster a
Jodie Foster a Taxisofőr című filmben

 

Anna Paquin mindent megkapott

Ő minden idők második legfiatalabb Oscar-díjas színésznője. Amikor 11 évesen megkapta az aranyszobrocskát a Zongoralecke mellékszerepéért (1993), még fel sem fogta, mekkora elismerés ez. Tavaly már érett színésznőként vehette át a Golden Globe-ot a True Bloodban nyújtott alakításáért. Paquin mind a három X-Menben szerepet kapott, játszott művész- és könnyedebb filmekben, tévésorozatokban, színházban, és még mindig csak 27 éves, pedig már minden fontosabb színészi elismerést bezsebelt.

Anna Paquin 11 évesen a Zongoralecke című filmben
Anna Paquin 11 évesen a Zongoralecke című filmben

 

Drew Barrymore gyermekkora megsínylette

Mivel színészcsaládba született, sorsszerű volt, hogy már 11 hónaposan szerepet kapott egy tévéreklámban, és csupán 7 éves volt, amikor Steven Spielberg kiválasztotta az E.T. – A földönkívüli című film főszereplőjének. A gyermekszínészkedés és a korán jött sikerek azonban tönkretették korai éveit: 9 éves volt, amikor először alkoholt ivott, 13 évesen alkohol- és drogelvonóra küldték. Mára Hollywood egyik legfoglalkoztatottabb színésznője, emellett producerként és rendezőként is dolgozik.

Drew Barrymore 7 évesen az E.T. - a földönkívüli című film főszereplőjeként
Drew Barrymore 7 évesen az E.T. – A földönkívüli című film főszereplőjeként

Maradtak a filmes szakmában a Spáh ikrek

A Família Kft. forgatókönyvét átírták miattuk, mert eredetileg a Szép családban csak egy vásott gyerek lett volna. Az ikrek azonban előbb a stábot, majd az egész országot levették a lábáról. Károly azóta operatőr lett, Dávid rendezőként ér el sikereket. Aqua című filmjük díjat nyert a San Franciscó-i rövidfilmfesztiválon, tavaly decemberben pedig az HBO tűzte műsorára a plasztikázott nőknek rendezett versenyről szóló filmjüket, a Miss Plastic – A szikék szépe című dokumentumfilmet. 2 éve pedig Dávid jól sikerült kisfilmjével sikerült felhívni a figyelmet a mozgássérültek hátrányos megkülönböztetésére.

A Spáh-ikrek Esztergályos Cecíliával
A Spáh ikrek Esztergályos Cecíliával

 

Ullmann Mónika megtanulta a színészetet

Ha szőke kislányt kívánt a forgatókönyv a hetvenes-nyolcvanas években, Ullmann Mónikát hívták, ha barnát, Ábel Anitát. Mind a ketten megmaradtak a reflektorfényben. Mónika több tévéjáték – így például az Égigérő fű, Legyél te is Bonca! – után sikerrel elvégezte a Színművészeti Egyetemet, és 1994 óta tagja a József Attila Színháznak. Azóta számos mozifilmben megmutatta tehetségét, legutóbb az S.O.S. szerelem!-ben nyújtott emlékezeteset.

Az Égig érő fű gyerekszínészeként
Az Égigérő fű című filmben

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top