Sztárok

A spórolás kifizetődő

A spórolás egyáltalán nem egyenlő a kuporgatással. Attól, hogy takarékosságra intjük magunkat, nem kell megvonnunk magunktól semmilyen fontos, és kellemes dolgot az életben, sőt! Miután mindennapjainkban sikerül kiküszöbölni a felesleges pénzköltést, annál több marad másra. Pár tipp, hogyan takaríthatunk meg sok kicsit, anélkül, hogy bármiről is le kelljen mondanunk.

Tudatosság mindenek felett

A spórolás kulcsszava a tudatosság. Ha tudjuk, hogy környezetünkben hogyan csökkenthetjük apró fogásokkal a költségeinket, más, értelmes célokra költhetjük el a megtakarításunkat. Lássuk, mi mindenen spórolhatunk, úgy, hogy közben semmitől nem kell megvonnunk magunkat: 

Tudatosság mindenek felettNe a melegen spóroljunk, hanem a meleggel!

Tévhit, hogy, ha teljesen levesszük a fűtést, míg nem vagyunk otthon, takarékosabbak vagyunk. Annál nagyobb energiát igényel majd felfűteni a lakást a kihűlt padlót, falakat. Ezért hagyjuk a fűtést egy alacsony szinten, akkor is, ha nem vagyunk otthon.

A szellőztetéskor is érdemes a fizikára hallgatni: ha huzatot csinálunk, és gyorsan nagy erővel szellőztetünk, kevesebb meleget hagyunk veszni, mintha lassan, több ideig hagyjuk lecserélődni a levegőt.

Ne csak a fűszerekkel, az energiával is óvatosan!

A felforrósodott sütő még 10-15 percig tartja a hőt, miért ne használná ki ezt az energiát sütés közben? Ha csak ételt melegít, nem csak gyorsabb, de takarékosabb eredményt is elér mikrohullámú sütővel, hiszen az a levegőt nem, csak magát az ételt melegíti.

Kell egy kis áramszünet…

Persze nem az a megoldás, de takarékos megoldás, ha nem csupán stand-by üzemmódba állítjuk az elektromos készülékeinket, hanem áramtalanítjuk őket. Főleg, ha tudjuk, hogy a régi típusú készülékek, akár ugyanannyi energiát is képesek „megenni” készenléti állapotban, mint bekapcsolva.

Spórolás vásárlás közben?

Tudatosság mindenek felett

A boltban sem kell lemondania semmiről, már azzal spórol, ha előre listát készít, hiszen így elkerülheti az ösztönös vásárlás közben adandó többletköltségeket.

De ennél hatásosabb, ha csatlakozik a Raiffeisen Rendszeres Megtakarítási Programhoz, és minden bankkártya használat alkalmával automatikusan félretesz 500 Ft-ot a Megtakarítási Számlájára.

További részletek: www.megtakaritok.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top