Sztárok

A 7+1 legjobb Jackson-klip

A feledhetetlen slágereken kívül többtucatnyi elképesztő videoklipet is hagyott ránk a popzene királya, Michael Jackson. Bátran kijelenthetjük, hogy történelmet csinált a dalok képi megjelenítésével.

 

THRILLER – Az 1984-ben készült, óriási költségvetésű produkció inkább nevezhető minifilmnek, mint videoklipnek. A brutális jelmezek és maszkok miatt a gyerekek csak a takaró alól merték bámulni, fél szemmel, amint Michael élőhalottként ijesztget az utcán. A mára klasszikussá vált koreográfia azóta több filmben is visszaköszönt, és a szalagavatók elmaradhatatlan eleme szerte a világban.

 

BLACK OR WHITE – A John Landis által rendezett kisfilm valósággal hemzsegett a számítógépes trükköktől. Jackson a világ minden táján táncol benne, de ezeket a felvételeket egy stúdióban rögzítették, s csak később dobták fel a jeleneteket vizuális eszközökkel. A klip végén látható összemosódó arcok is újításnak számítottak akkoriban. A több millió dolláros költségvetésű produkciót hónapokon át nem lehetett leszorítani a slágerlisták éléről.

 

LEAVE ME ALONE – Az 1988-as Moonwalker című mozifilm promóciós klipje, mely az első kockától az utolsóig számítógépen készült. A PC-játékhoz hasonlító kisfilmben fontos szerepet kapott a sztár kedvenc csimpánza, Bubbles is. Ma már viccesnek és giccsesnek tűnik a mű, de a 80-as évek végén mindenki felkapta a fejét Jacko álomszerű, utópisztikus hatású produkciója láttán. 
 

 

 

 

 

LIBERIAN GIRL – Fergeteges komédiázás, Hollywood legnagyobb sztárjaival. Whoopi Goldberg, Dan Aykroyd, Olivia Newton-John, John Travolta, Paula Abdul – hogy csak néhány nevet említsünk a szereplők közül. A történet szerint Jackson forgatásra invitálja neves barátait, ám őt hiába keresik, majd a végén egy kamera mögött tűnik fel. Frappáns megoldás volt arra, hogy a lassú szerelmes dalt hogyan tudja a lemezkiadó befogadhatóvá és érdekessé tenni. 

 

 

WE ARE THE WORLD – A mai napig ezt a dalt tartják a Föld himnuszának. Jacko az akkori legnagyobb sztárokkal énekelt együtt az afrikai gyerekek megmentéséért. Diana Ross, Tina Turner, Cindy Lauper, Bette Midler, Bruce Springsteen, Stevie Wonder, Paul Simon, Lionel Richie is azonnal igent mondott a felkérésre. A legegyszerűbb klip, mellőzve mindenféle trükköt és felhajtást. Csak az énekesek és a hangok adták el a produkciót.  

 

YOU ARE NOT ALONE – Igazán szexi klipet akart Jacko, ezért mindent bedobott. Hosszú fürtjeit rövidre vágatta, és pucéran, angyalszárnyakkal pancsolt egy tóban. Az erotikus hatás kedvéért még Lisa Marie Presley-t is bedobta egy félmeztelen ölelkezés erejéig, ám ezek a képsorok inkább megmosolyogtatták a nézőket. A dal nem lett átütő sláger, és Michael is tanult a hibából, nem forgatott több hasonló jellegű kisfilmet. Az In the Closet című alkotásában Naomi Campbellel táncolt, ám azzal sokkal szexibb hatást sikerült elérnie. 

 

 

 

REMEMBER THE TIME – A Dangerous című album nagy slágere volt. A klipben újra világsztárokat láthattunk: Eddie Murphy a féltékeny fáraó szerepében, Iman, a felesége, és a kosaras Magic Johnson mint palotaőr. A kisfilm Egyiptomban játszódik, az unatkozó uralkodópárt próbálja szórakoztatni néhány mutatványos, de Jackson táncán megakad a királynő szeme. Statiszták tömege, csodálatos jelmezek és díszletek tették elképesztővé a közel tízperces szösszenetet. 

 

 

 

SCREAM – Már jócskán a kilencvenes években jártunk, mikor ontani kezdték a zenés televíziók ezt az egészen fura űrklipet. Michael testvérével, Janet Jacksonnal állt mikrofon, majd kamerák elé, hogy elkészítsék a Scream című duettet. Egy űrhajón játszódik a film, melynek története egyáltalán nincs. Két ufószerűvé maszkírozott lény őrül meg, és péppé törnek mindent, ami a kezük ügyébe kerül. Janet, az akkori szexideál vállalta, hogy elcsúfítsák a rémes sminkkel, ám az áttörés így is elmaradt. A klip hiába került milliókba, nem került fel a toplisták élére.

 

 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top