Világelső asszonyok – Oprah Winfrey

A gettólakó, aki legyőzte Supermant

Megosztás
 
Még több megosztás ▾
Az egyetlen olyan fekete nő, aki saját erejéből lett milliárdos. A tengerentúli televíziózás legendás műsorvezetője, Oprah Winfrey a legnagyobb nyomorból jutott el az amerikai elit csúcsára. Immár huszonhárom éve, estéről estére milliókat ültet a képernyő elé, befolyása a Vatikán első emberéével vetekszik, az egyik legnagyobb magazin szavazása szerint népszerűbb, mint Superman.
Írta: 2009. 04. 12. Sztárok rovat 

Az Egyesült Államokban zabálják a sikertörténeteket, különösen akkor, ha az amerikai álom ideájának megfelelően nagyon mélyről szinte már láthatatlan magasságokig emelkedik valamelyik honfitársuk. Ha aztán a szerencsést naponta láthatják a képernyőn, olyan kultusz alakulhat ki körülötte, amely a görög félistenekével vetekszik. Ilyen rajongás övezi az amerikai háztartások évtizedek óta elmaradhatatlan darabját, Oprah Winfrey-t is. A nőt, aki céltudatos munkával, apránként rakosgatta össze bámulatos karrierjének mozaikkockáit, melyekből mára tündérmesének tetsző képsorok rajzolódnak ki. A sikertörténet azonban csak a felületes néző számára irigylésre méltó: Oprah személyes tragédiák hosszú sorát élte át, melyek közül néhány a mai napig is kísérti. 

 

Világelső asszonyok – Oprah WinfreyPokoli gyermekkor

„Senkit sem érdekel, hogy honnan jössz, és az sem, hogy hívnak. Kizárólag rajtad múlik, hogyan boldogulsz az életben” – foglalta össze életfilozófiáját a sikerei csúcsán lévő Oprah, akinek szavait saját élettörténete hitelesíti. 1954-ben a Mississippi állambeli Kosciuskóban, törvénytelen gyermekként született. Anyja és apja is tinédzserkorú volt, ezért hamar anyai nagyanyjához került, aki egy víz- és villanyvezeték nélküli nyomorúságos házikóban nevelgette őt. Bár a körülmények korántsem voltak ideálisnak mondhatók egy apróság számára, a nagyi szerető otthont teremtett, sőt a kis Oprah szellemi fejlődésére is nagy gondot fordított. Unokája már háromévesen olvasott, négyévesen pedig azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy képes volt hosszú részleteket elmondani a Bibliából. Hatéves korában aztán az anyja vette magához, s ezzel le is zárultak a felhőtlen gyermekévek. Oprah új lakóhelyén, Milwaukee gettójában hamar megismerte a nyomor gonosz arcát. Kilencévesen nagybátyja és unokatestvére állandó szexuális zaklatásának volt kitéve, ami soha el nem múló sebet ejtett a lelkén.

 

Gettólakóból szépségkirálynő

A pokoli időszaknak apja vetett véget, aki Tennesseebe költöztette, s – csakúgy mint születése után a nagyi – gondját viselte az akkor már tizennégy éves lánynak. Mr. Winfrey igazi küzdő típus volt. Előbb szénbányász, majd fodrász, később köztisztviselő lett, s úgy képzelte, gyermeke még nála is magasabbra juthat, ha céltudatosságra neveli. Oprah jó alanynak bizonyult: egymás után nyerte a tanulmányi versenyeket, s egy ösztöndíjnak köszönhetően Tennessee állam egyik egyetemén médiatudományt tanulhatott. Később sem tett mást, csak amit apja tanított neki, s bámulatos tudatossággal építette fel életét. Elnyerte az állam szépségkirálynőjének járó koronát, rádióműsorokat vezetett, s egyre-másra tűnt fel a helyi televízió képernyőjén. Csakhamar az egyik chicagói tévétársaság reggeli műsorának stúdiójában találta magát, melyben olyan lehengerlő teljesítményt nyújtott, hogy főnökei főműsoridőben, országosan sugárzott talkshow-t adtak neki. Az első saját nevére keresztelt show 1986-ban került képernyőre. Pár hónap alatt az egyik legnézettebb műsor, akkor harminckét éves vezetője pedig dollármilliomos lett.

 

 

Obama egyik legnagyobb támogatója volt
Obama egyik legnagyobb támogatója volt

 

 

Vallomás egyenes adásban

Tökélyre fejlesztette a bulvártalkshow műfaját – állítják róla szakemberek. Oprah kivételes tehetséggel rendelkezik: olyan empátiával közelít riportalanyai felé, mely még a legzárkózottabb embert is bensőséges vallomásra bírja. Pedig kőkemény kérdező hírében áll, aki nem kerülgeti a forró kását, ha valamit ki akar csikarni beszélgetőpartneréből. „Azért tévézek, hogy megváltoztassam az emberek életét, segíteni akarok nekik, hogy másképpen lássák magukat” – magyarázta az egyik interjúban. Sokszor éppen úgy próbál segítő kezet nyújtani, hogy küzdelmes életének egy-egy szeletkéjét tárja a nézők elé. Sokak szerint éppen ez népszerűségének titka: miközben elvárja, hogy megnyíljanak előtte az emberek, gyakran maga is őszinte vallomást tesz. A show az idők során a világsztárok között is hatalmas presztízsre tett szert, gyakorlatilag nincs olyan híresség, aki ne fordult volna meg Oprah-nál. Legemlékezetesebb beszélgetését 1993-ban Michael Jacksonnal készítette, ami az amerikai televíziózás negyedik legnézettebb műsora lett, de azzal a műsorral is beírta magát a televíziózás történelmébe, melyben a frissen megházasodott Tom Cruise-zal beszélgetett. Tévénézők milliói meredtek döbbenten a képernyőre, mikor Oprah kérdezési technikájának köszönhetően a színész önkívületi állapotban a kanapéra szökkent, és ugrabugrálva mindenkivel megosztotta, mennyire boldog új feleségével, Katie Holmesszal. Az Oprah Winfrey Show-t ma már a világ száztizenhét országában sugározzák, így nem csoda, hogy Oprah évek óta első helyen végez a Forbes magazin 100 legbefolyásosabb tévés személyiséget felvonultató listáján.

 

Világelső asszonyok – Oprah WinfreyTitkok a múltból

Miközben karrierje sosem látott magasságokba emelte, magánélete nemegyszer katasztrofális mélységekben járt. Egy botránykönyvnek „köszönhetően” kiderült, hogy Oprah a nyolcvanas években rendszeres crackfogyasztó volt, amit később maga is megerősített egyik nyilatkozatában. „Sok olyan dolgot tettem, amire szégyenkezve emlékszem. A drogfüggőségemre sem lehetek büszke, bár ez semmi sem volt ahhoz képest, ahogy egyik-másik férfihoz kötődtem.” Saját bevallása szerint nemegyszer a végsőkig megalázkodott aktuális szerelmének, hogy ne hagyja el. A nyolcvanas évek vad kicsapongása után aztán lehorgonyzott Stedman Graham mellett, ám a húszéves kapcsolat nemrég véget ért. Egykori párját 250 millió dolláros csekkel engedte útjára, melyet azzal a feltétellel írt alá, hogy Graham egy szót sem mondhat a nyilvánosság előtt viszonyukról. Oprah nem véletlenül fél attól, hogy egykori barátja fecsegni kezd. Pontosan emlékezett azokra a napokra, amikor egyik hozzátartozója nem csekély honoráriumért kiteregette, hogy a híres rokon tizennégy évesen babát szült, aki pár hetes korában meghalt. A tapintatlan családtag abból csinált üzletet, ami a legfájóbb a gyermektelen Oprah számára, aki a tinédzserkori tragédia óta egyszer sem esett teherbe, s minden szeretetét kutyái között osztja meg, akiket „kisbabáim”-nak nevez.

 

Nagylelkű milliárdos

Ötvenöt évesen 1,5 milliárd dolláros vagyonnal, luxusvillákkal rendelkezik, sőt egy 47 millió dolláros magánrepülőgépet is magáénak tudhat. Oprah azonban sosem felejtette el, hogy Milwaukee nyomornegyedéből indult, az évek során mindvégig bőkezű adományozónak bizonyult. "Hálás vagyok a sorsnak, hogy gazdag lettem, a pénz azonban nem változtatott meg. Továbbra is a földön járok, éppen csak jobb cipőkben" – nyilatkozta. Számtalan jótékonysági kezdeményezés kötődik a nevéhez, többek között az Oprah Angyalai elnevezésű alapítvány, melynek célja, hogy olyan embereket támogasson, akik azon fáradoznak, hogy segítsenek embertársaikon. Dél-Afrikában leányiskolát hozott létre, ahol több száz árva neveléséről gondoskodik. Ha igazak a hírek, Oprah azt fontolgatja, hogy ide fog visszavonulni, miután lezárja televíziós karrierjét. Oprah munkaadóként sem garasoskodik: a show húszéves évfordulója alkalmából több mint ezerfős stábját hawaii nyaralással lepte meg, hogy kifejezze nagyrabecsülését kollégáinak. Ismerői szerint azonban szó sincs arról, hogy esztelenül költekezne, egyetlen furcsállható kivételtől eltekintve. Szeretett kutyusaira, a két golden retrieverre, valamint Sophie-ra és Solomonra, a hűséges cockerspániel-párra 30 millió dollárt hagyott, hogy ha netán hamarabb szenderülne jólétre, a négylábúak még sokáig élvezhessék a megszokott luxust.

Címkék: sztár, Oprah Winfrey

Napi sztárok hírlevél

Minden nap, kora reggel a postaládádban a legfrissebb sztárhírek itthonról és külföldről. Iratkozz fel!

Kapcsolódó hozzászólások
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

bagabri8 2009-04-13 12:35

"Az egyetlen olyan fekete nő, aki saját erejéből lett milliárdos."

Ezt meg honnan veszed?

Bocsi, nem kötöszködésképpen írom, nem tudok ellenpéldát mondani, csak zavarta a szemem. Nem lehet ilyen bizonytalan és buta állításokat tenni annak aki naponta nyit topikokat.

Selloke 2009-04-13 05:31

En mondjuk kerestem, de nem talaltam benne semi kulonosebb fantaziat. Ugyanolyan, mint akarmelyik hasonlo musor az o musora is, sot vannak sokkal jobbak. Csak hat o befutott. O mar olyan,mint a Jo Isten, mint Lenin elvtars volt, ha Opra mond valamit, az olyan, mint az Uristen vagy Lenin elvtars kinyilatkoztatasa. Na, nem nekem. Egyebkent nincs vele semmi problemam, csak valoban azt hittem, akkora durranas, mint a hire, de nem. Mindenesetre sokra vitte a semmibol, ezert is tiszteletre melto, na meg mas dolgok miatt is. A pasija sem vette el megsem.

ANDREA* 2009-04-13 05:12

Az O" musorai nem hasonlitanak egy cseppet sem az igenytelen es undorito Monika show-ra. 

 

A szinvonal, a stilus egeszen mas !!!

 

nemérdekel 2009-04-13 01:38

A helyi Mounyika,nos,igen

verawang 2009-04-13 01:23

Szeretem Oprah musorait,humanus,empatikus,jo szivu,adakozo no. Ezek a tulajdonsagai tettek ot a legjobba. A Kathrina tragediaja idejen elsok kozott volt,akik segitettek,s lakotelepet epitetett a sajat penzen. Probaljak egy paran utanozni,de ilyen mint o nem lesz.O olyan,mintha a legjobb baratnod lenne,ezert nyilnak meg neki az emberek. Naponta2szer ismetlik a musorait,akik aznap munkajuk miatt nem lathatjak,kesobb este7-kor s ejjel 1-kor ismetlesre kerul.

N?k Lapja Café 2009-04-13 01:23

Az egyetlen olyan fekete nő, aki saját erejéből lett milliárdos. A tengeren túli televíziózás legendás műsorvezetője, Oprah Winfrey a legnagyobb nyomorból jutott el az amerikai elit csúcsára. Immár huszonhárom éve, estéről estére milliókat ültet a képernyő elé, befolyása a Vatikán első emberével vetekszik, az egyik legnagyobb magazin szavazása szerint népszerűbb, mint Superman.

Tovább a cikkre...

Fogyj természetesen!

Fogyj természetesen!

A túlsúlyosság veszélyeiről és a fogyókúra szükségességéről és módszereiről sok millió szót írtak le.

Nyereményjáték Bögre áprilisban

Bögre áprilisban

Megnyerheted a Nők Lapja Café egyedi bögréjét!

Játszom
Nyereményjáték Theodora

Theodora

Játékunkon Theodora ajándékcsomagot nyerhetsz!

Játszom

Címlapon

Legjobbak

Palya Bea: „A lányom születése helyrehozta a kapcsolatomat anyámmal”

Palya Bea-interjú

Mezítláb pörög-forog, dobbant, talpa alatt az...
Facebook lájkok száma Hozzászólások száma3
Szupercuki fotók Ricky Martin divatdiktátor ikreiről

Ennivalóak Ricky Martin ikrei

Ricky Martin nemcsak magát, hanem a fiait is szereti a...
Facebook lájkok száma
Szeretőség: ki a vesztes?

Szeretőség: ki a vesztes?

Van egy férfi és van egy nő! Egymásra néznek,...
Facebook lájkok száma Hozzászólások száma3
Baleset érte Salma Hayeket

Baleset érte Salma Hayeket

Megint bokasérülés érte Salma Hayeket, így csak...
Facebook lájkok száma
Apja megtiltotta Britney Spearsnek a házasságot

Nem lesz újabb Britney-nász

Nem állhat újra az oltár elé az énekesnő, mert az apja...
Facebook lájkok száma
Fotó: elképesztően néz ki Angelina Jolie

Fotó: elképesztően néz ki Angelina Jolie

Vannak, akiknek kimondottan jót tettek az évek...
Facebook lájkok száma
Fotó: a világ legbénább lánykérése

Fotó: a világ legbénább lánykérése

Pedig romantikusnak indult...
Facebook lájkok száma
Répás linzer húsvétra

Répás linzer húsvétra

Ezt az egyszerűen elkészíthető linzert azok is bátran...
Facebook lájkok száma
Húsvéti ajtódísz kezdőknek

Húsvéti ajtódísz kezdőknek

Egy aranyos húsvéti ajtódísz egyből ünnepi hangulatot...
Facebook lájkok száma
Káprázatos Disney-kosztümöket készít lányának egy anyuka

Káprázatos Disney-kosztümöket készít lányának egy anyuka

Kézzel készülnek ezek a pompás jelmezek.
Facebook lájkok száma

Legtöbbet megosztott cikkek

Így néznek ki a tetovált nyugdíjasok!

Így néznek ki a tetovált nyugdíjasok!

Nemcsak mi öregszünk, hanem a tetoválásaink is, velünk...
Facebook lájkok száma575 Hozzászólások száma16

Ahogyan Gabriel García Márquez a világot látta

Gabriel García Márquez bölcsességeiből válogattunk egy...
Facebook lájkok száma354
Fergeteges videó: itt az éneklő apáca legújabb produkciója

Fergeteges videó: itt az éneklő apáca legújabb produkciója

Cindy Lauper dalát énekelte a nővér.
Facebook lájkok száma281
Meghalt Gabriel García Márquez

Meghalt Gabriel García Márquez

A Nobel-díjas kolumbiai író, újságíró halálhíréről a...
Facebook lájkok száma180 Hozzászólások száma3
Tényleg ne vegyél nyulat húsvétra, bármennyire helyes állat is

Tényleg ne vegyél nyulat húsvétra, bármenniyre helyes állat is

Vannak a cicások, a kutyások és a nyulasok. Mi...
Facebook lájkok száma41
Lenyűgöző reptéri fotó

Lenyűgöző reptéri fotó

8 órán keresztüli gépfelszállások egyetlen képen.
Facebook lájkok száma41
Züllött alak, vagy meg nem értett zseni? – Edgar Allan Poe

Züllött alak, vagy meg nem értett zseni? – Edgar Allan Poe

Szenvedélybetegségek, elfuserált szerelmek, botrányos...
Facebook lájkok száma40
Így készülnek a sztárok a húsvétra

Így készülnek a sztárok a húsvétra

Húsvét közeledtével kinyitották családi albumukat a...
Facebook lájkok száma35

Videó

Sorozat

Majka nem hagyja, hogy alázzák Dundikát
Majka nem hagyja, hogy alázzák Dundikát

Majka nem hagyja, hogy alázzák Dundikát

Mindenkinek volt véleménye Zimány Linda és Jude Law múlt heti megismerkedéséről. A legtöbben jól összehangolt magánakcióként látnak a dolog mögött, míg mások méltatják Zimány tettét. Így tett egyik barátja is, aki azonban Dundikát és Majkát kezdte mocskol

Zimány Linda miatt alázzák Dundikát
Zimány Linda miatt alázzák Dundikát

Zimány Linda miatt alázzák Dundikát

Majka véleménye miatt Dundikát támadta Zimány Linda egyik barátja.

Dzsudzsák Balázst hidegen hagyja Zimány Linda
Dzsudzsák Balázst hidegen hagyja Zimány Linda

Dzsudzsák Balázst hidegen hagyja Zimány Linda

Dzsudzsák Balázst már nem érdekli egykori kedvese, Zimány Linda.

Így pörögnek a celebek Jude Law és Zimány csókján
Így pörögnek a celebek Jude Law és Zimány csókján

Így pörögnek a celebek Jude Law és Zimány csókján

Mindenki nyugodjon meg! Ma is folytatódik a Jude Law–Zimány Linda történet. Természetesen hírességeinknek is van véleményük az ügyben. Mutatjuk!

Már a brit sajtó is Zimány és Jude Law kavarásáról ír
Már a brit sajtó is Zimány és Jude Law kavarásáról ír

Már a brit sajtó is Zimány és Jude Law kavarásáról ír

Nem valószínű, hogy szívébe zárja a magyar fővárost Jude Law. De Zimány Linda előtt megnyíltak a külföldi bulvárlapok. Mutatjuk.

Jude Law kikezdett Zimány Lindával – videó
Jude Law kikezdett Zimány Lindával – videó

Jude Law kikezdett Zimány Lindával – videó

Zimány Lindával bulizott tegnap este Jude Law, csók is csattant.

© 2014 NLC - Nők lapja café. sanoma média budapest zrt. Minden jog fenntartva | impresszum | médiaajánlat | közönségszolgálat | felhasználási feltételek | adatvédelem