Sztárok

Szinetár Dóra: Hat kilóval vagyok könnyebb, mint a terhességem előtt

Csak nála tudunk találkozni, mondta, mert a kislánya beteg, és nem utazhat sehová. Meg aztán, szeretne nekem adni abból a konok vírusból, amelyikből Zorának is jutott… Ez a nő sejthet valamit, gondoltam ekkor. Le akar betegíteni. Érzi, hogy számon akarom kérni, szembesíteni, kivallatni, le akarom rántani a leplet erről a cukrosan boldog családi életről, el akarom magyarázni, hogy ezt így valójában nem lehet. Képtelenség. Szinetár Dóra gyermekével, és egy tál gyümölccsel fogad… Aztán belevágunk. A vírust – egyelőre úgy néz ki – nem kaptam meg. De az őszinte válaszokat annál inkább.

Szinetár Dóra: Hat kilóval vagyok könnyebb, mint a terhességem előtt– Még az egyetemen olvastam egy neveléselmélet könyvet, négyszáz oldalon fölsorolták, mit ronthatok el, mint „elég jó” szülő. Azután úgy gondoltam, nem akarok gyereket, miért tegyem tönkre valaki életét.

– Ezt most nekem, mint anyának mondod?

– Az komisz lenne. Mint szerzőnek, aki várandósként naplót ír, és tanácsokat ad. Sokféle ember van, nem gondoltál rá, hogy a tanács mekkora felelősség? Nem felelhetsz meg mindenkinek.

– Nem is akartam, mert nem is lehet. De azért a terhességben vannak hasonló élethelyzetek. Én elmeséltem a saját kilenc hónapom. Ha valakinek egy kicsit segíteni tudtam, már ajándék. Ha meg nem, hát igyekeztem, hogy szórakoztató legyen.

– Ezzel a naplóval viszont sikerült elérned, hogy még meg sem született a második gyereked, már hír volt. Most meg azzal fogadtál, hogy Zorát többé nem szabad fotózni. Tényleg azt gondolod, hogy ezzel a gyerek védve van?

– Az a baj, hogy nem tudom meghúzni a határvonalakat. A józan ész azt diktálná, hogy ízlésesen, jó környezetben mutassuk meg azt a gyereket. A baj ott van, hogy nem tudjuk mi diktálni a tempót a lapoknak.

– De azért, úgy látom, kivételek vannak…

– Éppen ezért. Ha egy helyen már hír volt, és megmutattuk, hogy két keze, két lába és egy feje van, tovább nem érdekes. Utána valamelyest védve vagyunk.

– Az exkluzivitás által? Ez inkább üzleti szempontnak tűnik…

– Rosszul fotózva, lesiképeken, gonosz megjegyzések kíséretében megjelenni nem olyan jó dolog. És ha te nagyon elutasító vagy a nyilvánossággal szemben, görcsösen nem akarod, akkor bizonyosan meg fog történni veled. Már előfordul, hogy Marcit, a nagyfiamat, egyedül is megismerik az utcán. Képzeld el, milyen torz világképet ad ez a gyereknek! A teljesítmény nélküli hírnév borzalmas dolog. Marci tüneményes fiú, de történt olyan, hogy jöttünk ki a színházból, és egy korabeli, tizenéves kislány odament hozzá, és autogramot kért. A fiam irult-pirult, aztán meg aláírta a papírt.

Szinetár Dóra: Hat kilóval vagyok könnyebb, mint a terhességem előtt– Mi mást tehetett volna?

– Nem mondta, hogy „bolond vagy, miért írnám én alá?”, ilyet nem mond egy tizenéves gyerek. De nagyon nem szeretném, ha a kisebbik három iksszel dedikálná az oviban a másik pelenkáját. Akkor pedig marad a kategorikus „nem”.

– Sebestyén Márta mesélte egyszer, hogy az István, a királyban nemegyszer kénytelen volt úgy fellépni, hogy az öltözőben szoptatott. A rendszerváltáskor ez nem volt ügy. Egy nő, ha anya, oldja meg, ahogy tudja. Ma a sztármamáknak egész kiskátéja van, prímán pontokba szedve.

– Tényleg? És milyen a sztár kismama?

– Egyes pont: a sztáranyuka villámgyorsan, minden erőlködés nélkül le tud fogyni…

Nem tudom, hogy ez az elvárás mennyire befolyásolt. Azért nem, mert nem tudom, mennyi az énemben az, ami a külső hatásokra alakul, és mennyi az én valódi belső késztetésem. Nagyon utálom magam, amikor kövér vagyok. Hogy azért-e, mert nem azt kapom vissza az emberektől, amit szeretnék, vagy a tükörben nem tetszik a látvány, azt nem tudom megmondani.

– Remekül nézel ki!

– Egy könyvtárnyi szakirodalmam van, hogy az ember miért hízik el. Sokat küzdöttem a súlyommal, ismerem őket. Van egy Rüdigel Dahlke nevű pasas, aki szerint ilyenkor nagyobb teret akarunk szorítani magunknak a világból. Tehát nem csak szeretethiány lehet az oka, amikor olyasmivel pótlod az egyéb örömöket, amik hizlalnak. Hanem a saját fontosságodat akarod a méreteddel mutatni.

– Ezt még férfiaknál érteni vélem. De nőknél…

– Nagyon sok olyan nő van, aki egyedül neveli a gyerekét, és elhízik. Így is megmutatja, hogy ő elég erős és tekintélyes, rá oda kell figyelni.

– Akkor te azért tudtál lefogyni, mert nem akarsz dominálni?

– Nagyon kereknek látom most a világot! És hála Istennek az elmúlt kilenc év alatt a férjem is felnőtt mellettem, és most már van egy „felnőtt férjem”… ezt ő is így látja, azért merem mondani… szóval már nincs rá szükségem, hogy bizonygassam, hogy én vagyok a családfő, mert nem én vagyok. Nem én viszem a vállamon a családfenntartás felelősségét. Nem arról van szó, hogy elfogytam, hanem megtaláltam azt a formámat, ahogyan én ki lennék találva. Ez az oka. Nem zabálok, de nem is küzdök. És mégis: hat-hét kilóval vagyok kevesebb, mint amikor terhes lettem.

Szinetár Dóra: Hat kilóval vagyok könnyebb, mint a terhességem előtt

 
– Ez kipipálva. Szuperanyukák második tétel: napi huszonnégy órában legyenek a gyerekkel, soha ne hibázzanak, de mégse mutassák magukat tökéletesnek.

– Van két szempont, amit meg kell említenem a sztármamák mentéségére. Ők vagy saját jogon, vagy a férjük jogán ismertek. Vagyis a családban valaki olyasvalamit dolgozik, amit valamivel jobban megfizetnek az átlagnál. Ebből kifolyólag nincsenek rászorulva, hogy sietősen visszamenjenek dolgozni. Tegnap Zora beteg lett, én pedig minden lelkiismeret-furdalás nélkül itthon tudtam maradni vele, és csak rá figyelhettem. Nem kellett táppénz, helyettesítés, a kollégák utálata. Tudod, mekkora dolog ez? Másrészt, ha a nő saját jogon ismert, akkor valamilyen szinten már megteremtette önmagát, tehát nem a pályája elején van. Nincs benne bizonyítási kényszer, hogy meg kell mutatni, ő is ember. Ettől is nyugalma van. Pedig minden nevelési könyvben van egy fejezet, ahol dédelgetik a mamák lelkét: „szenteljen időt magára”, „hol van ön?”, satöbbi… Ha ezt a két dolgot jelenti sztáranyukának lenni, akkor vállalom. De azt nem bírom, ha valaki minden szempontból tökéletesnek mutatja magát.

– Pedig nem nehéz téged annak látni.

– Mindig őszintén beszéltem az életemről. Arról is, ha nem ment. Azt is elmeséltem, amikor volt két vetélésem, és hogy miért volt, mit tettem érte, hogy legközelebb ne legyen. A válásom sem volt titok, ezek a helyzetek, a törések is éppúgy én vagyok.

– Láttalak egy újságban, remek fotó, te, meg a férjed, Bereczki Zoltán, a cikk szerint kilenc éve éltek „felhőtlen boldogságban”. Én is próbálom a felhőtlen boldogságot, de egy Hiperkarma-nótát idézve: „mit csináljak, ha nem megy?” Vagy én vagyok ügyetlen, vagy ezt nem lehet, és akkor ti hazudtok.

Dóra válaszát és az interjú második felét az e heti Nők Lapjában olvashatjátok.

További kiemelt témáink a Nők Lapja október 21-én megjelenő, 43. számából:

Szinetár Dóra
Szinetár Dóra és Grecsó Krisztián most találkoztak először, de rögtön úgy érezték, mintha régi jó barátok lennének. Dóra kislánya, az öt hónapos Zora is bizalmat szavazott kollégánknak, így nem csoda, ha a színésznővel való találkozásból bizalmas interjú született

+ 16 oldal
22 könnyű őszi Stahl-recept

Minden igényt kielégítő receptfüzettel is megvehetitek a jövő heti Nők Lapját: választhatnak kedvükre valót a diétázók és a nemzetközi konyha szerelmesei is

Sós-édes sütőtök
Az édeskés sütőtökből nemcsak bébiétel készíthető. Tamás sósan is nagyon szereti

Indiából jöttem
Schäffer Erzsébet régóta ismeri Shamilát, az indiai táncosnőt. Most nem hivatásáról, hanem arról faggatta, milyen életbölcsességet, tapasztalatot tudna átadni nekünk

Új sorozat
Horgas Eszter és Al Di Meola

A világhírű zenész szerint a fuvolaművész egyszerre kemény és melegszívű nő, ezért is tudta megvalósítani álmát, a Carment és a Máriát

A heti szerkesztő, Papp Diána ajánlásával:
Fitos orrot vegyenek!

Amikor egy ismerősünk (nő) megcsináltatta az orrát, jó barátom (férfi) hónapokig nem tudott hozzászólni. Na nem mintha elítélte volna vagy haragudott volna rá. Egyszerűen csak azt érezte, ő ezt az embert nem ismeri. Neki a test és a lélek, a külső és a belső egy egész, így alkot egy embert… Én azt gondolom, ha valakinek a közérzetét, életminőségét tartósan zavarja egy megereszkedett has vagy túl ráncos szemkörnyék, tegyen vele, amit szeretne, csak érezze jobban magát. Jövő héten többen is be fogják vallani önöknek, miért vállalták a plasztikai műtétet. Higgyék el, csupa nyomós ok lesz!

Továbbá: Szépség, Konyha, Egészség, Horoszkóp, Társkereső és még sok minden más!

Ne felejtsétek: Nőnek lenni jó!

 

Még több az e heti Nők Lapjából:

D. Tóth Kriszta: Boldogságos sokmindenség! »
A sütőtök esete a rozmaringgal »
10+8 tipp irodai sminkhez »
Mellet, orrot, fület vegyenek! »
Milyenek a rendszerváltás gyermekei? »
Elsősegélycsomag válság idejére »

 
Szinetár Dóra.lap.hu »
Bereczki Zoltán.lap.hu »
Színház.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top