Sztárok

Meryl Streep és az ABBA összes slágere

Meryl Streep régi vágya vált valóra a Mamma Mia! című filmmel, hiszen ötvenkilenc évesen végre egy igazi zenés produkcióban szerepelhetett. A kétszeres Oscar-díjas színésznő 1977-ben forgatta az első filmjét, de csak most adódott alkalma megmutatni fantasztikus énekhangját és tánctudását.

Hozzánk is megérkezett a nyár szenzációjának ígérkező Mamma Mia!, amely a legendás ABBA együttes dalaira épülő színpadi musical moziváltozata. Londonban több mint tíz éve játssza a színház telt ház előtt a darabot, de Amerikától Japánig, Hollandiától Spanyolországig óriási siker a produkció. Phyllida Lloyd vállalkozott a nagy feladatra, hogy a mozik vásznára adaptálja a romantikus komédiát, és bár pengeélen táncolt, a végeredmény szenzációsra sikeredett.

 

A történet roppant egyszerű: Sophie (Amanda Seyfried) tizenkilenc évesen készül az esküvőjére a görög tengerparton, ahol édesanyja, Donna (Meryl Streep) egy kis panziót vezet. A hajdan énekesnőként dolgozó és a férfiakat nagy kanállal faló mama a csőd szélén áll, és hogy még bonyolultabb legyen az élete, Sophie elhív a nagy napra három férfit, akik közül valaki az édesapja. Pierce Brosnan, Colin Firth és Stellan Skarsgård játsszák a potenciális jelölteket, de feltűnik Julie Walters és Christine Baranski is, az anyuka egykori háttérénekesei szerepében. A sziget lakói élvezik a felfordulást, és cseppet sem könnyítik meg Donna életét.

Feltörnek a régi emlékek, szerelem, barátság, napfény, tenger, és hárompercenként felcsendül egy-egy halhatatlan ABBA-sláger. Mindenki énekel, táncol, és természetesen ezúttal is happy az end.

Egyetlen hajszál választja el a filmet attól, hogy ne gyomorforgatóan szirupos, romantikus tucatalkotás legyen. A rendező biztosra ment, és a tökéletes színészeket találta meg a szerepekre. Meryl Streep olyan átéléssel énekli a legbugyutább slágereket is, hogy a néző képes elhinni minden szavát. A The Winner Takes It All című dalt soha senki sem énekelte ennyire megrázóan szépen, míg a Money, Money, Money közben potyog az ember könnye a röhögéstől. Pierce Brosnan a semmilyen kis szerepből „gyúrt” magának feledhetetlen alakítást, de Colin Firth is begyűjt magának néhány ezer újabb rajongót a filmmel. Julie Walterst jó újra emberi ruhában látni a véget nem érő Harry Potter-sorozat után, és annyira édesen játssza a tűzrőlpattant vénkisasszonyt, hogy nem lehet őt nem szeretni. Csodálatos képek teszik még meseszerűbbé a videoklipek halmazából álló filmet, így még azt is megbocsátjuk, hogy a dalok közötti dialógusok semmitmondók és közhelyesek.

Meryl Streep
Meryl Streep

Meryl Streep elviszi a hátán a filmet, varázsa odaragasztja a székhez azokat is, akik egyébként sírva menekülnek az ABBA-slágerektől. Talán nem felelőtlenség kijelenteni, hogy érik számára a tizennegyedik Oscar-jelölés, de a Golden Globe már most borítékolható. Minden pillanata energiával és élettel teli. Úgy táncol, hogy azt bármelyik tizenéves megirigyelhetné. Mikor egy interjúban rákérdeztek, hogy közel a hatvanhoz hogyan képes spárgázni és kaszkadőr nélkül rohanni a háztetőn vagy a meredek hegyoldalon, a színésznő mosolyogva csak ennyit mondott: – Pomponlány voltam, és ez egy életstílus. A társaim dobáltak, és a levegőben szaltóztam. A mai napig fitten tartom magam. Sokat futok, jógázom, kerékpározom, edzem az izmaimat. A koreográfus eleinte aggódott, hogy meg tudom-e majd csinálni a táncokat, de annyira élveztem a munkát, hogy néhány helyen még blikkfangokat is csempésztem a lépések közé. A háztetőn játszódó jelenetekhez dublőzt hoztak, de ragaszkodtam ahhoz, hogy magam csináljak mindent. Mindössze egy kötél tartott a derekamnál, hogy ne zuhanjak le. Őszintén mondhatom, hogy a forgatás minden pillanatát imádtam és élveztem. A helyszín csodálatos volt, a kollégákkal pedig remekül szórakoztunk. Pierce Brosnannal annyira belejöttünk az ABBA-dalokba, hogy a forgatási szünetekben is azokat énekeltük. Igazi nyaralás volt ez számunkra. A lányomat alakító Amanda Seyfriedet is nagyon megkedveltem, igazán tehetséges hölgy, aki komoly fegyelemmel és maximális odaadással dolgozik.

Benny Andersson és Björn Ulvaeus, az egykori ABBA szerzői áhítattal nézték a londoni bemutatót, és büszkeséggel hallgatták a slágereiket a hollywoodi sztárok előadásában. Viccesen azt mondták, Meryl Streepet tiszteletbeli taggá is választanák. Természetesen azonnal megkapták a kérdést: összeáll-e valaha még a nagy négyes, de ők azt felelték, hogy ennek semmi esélye. Nem rajtuk múlik a folytatás, és Frida sem zárkózna el egy közös fellépéstől, de Agnetha végleg lezárta életének ezt a szakaszát, és senki sem tudja rávenni, hogy újra színpadra álljon az egykori társakkal. Annyira nem tudja elviselni a többieket, hogy a film bemutatójára sem ment el, és a televíziós interjúkat is visszautasította.

Pierce Brosnan
Pierce Brosnan

A poptörténelem mindmáig egyik legmeghatározóbb együttese mindössze tíz évig létezett. 1972-ben alakult a négy svédből álló csapat, de az igazi áttörést csak az 1974-es Eurovíziós Dalfesztivál hozta meg számukra, ahol a Waterloo című dallal mindenkit lesöpörtek a színpadról. Egymást követték a slágerek: Mamma Mia, Dancing Queen, Super Trouper, The Winner Takes It All, Gimme! Gimme! Gimme! vagy a Chiquitita és a The Name Of The Game. Nyolc albumot készítettek, és eddig több mint 350 milliót adtak el lemezeikből világszerte.

Anni-Frid Lyngstad (Frida) az ABBA feloszlása után Svájcba költözött. Bár legnagyobb szerelmének ma is Bennyt tartja, 1992-ben férjhez ment, ám nem tartott sokáig a házasság, hiszen 1999-ben megözvegyült. Lánya harmincévesen autóbalesetben meghalt. Az énekesnő visszavonultan él, de bármikor szívesen beszél a zenekarról.

Agnetha Fältskog már tizenhárom évesen színpadon énekelt, és az ABBA előtt szólóban is felkerült néhány dala a slágerlistákra. A Jézus Krisztus szupersztár című rockoperában Mária Magdolnát énekelte Stockholmban. 1982 óta öt albuma jelent meg, de a siker meg sem közelítette a korábbiakat. Svédországban sikerült csak aranylemezt szereznie szólóban. Házassága nyolc évig tartott Björnnel, két gyermekük született. 1990-ben egy sebészorvos felesége lett, három év múlva elváltak, azóta egyedül él, és esze ágában sincs újra találkozni a többiekkel.

Benny és Björn már a hatvanas években is együtt dolgozott, az ABBA-slágereken kívül musicaleket is szereztek, amelyek közül legismertebb a Sakk. A Mamma Mia! musicalen és a filmen is dolgoztak producerként, sőt a vásznon fel is tűnnek néhány pillanatra.

A Mamma Mia! című zenés film július 17-től látható a magyar mozikban eredeti nyelven és szinkronizált változatban is.

Abba.lap.hu »
Sztár.lap.hu »
Mozi.lap.hu »

 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top