Sztárok

Jótékony sztárok

Vannak sztárok, akik csak az arcukat adják egy karitatív kampányhoz, hogy felhívják a figyelmet például az Afrikában extrém szegénységben élő árva gyerekekre, akiknek a szülei AIDS-ben haltak meg.

De vannak olyanok is, akik saját vagyonukból adakoznak, vagy alapítványt hoznak létre, esetleg örökbe fogadnak egyet közülük. Hugh Laurie éppenséggel zongorázik.

Igencsak szimpatikussá tud tenni egy hírességet, ha jó ügyek mellé áll. Angelina Jolie egy etióp kislányt és egy kambodzsai kisfiút, Madonna pedig egy malawi kislányt fogadott örökbe. Sokat hallottunk erről annak idején, ám az kevésbé köztudott, hogy karitatív tevékenységük nem merült ki ennyiben. Afrikában az éhínség és az AIDS mellett a harmadik nagy gyerekgyilkos a malária. Ezek mind megelőzhetőek lennének. Olyan sztárokról lesz szó, akik igazából is megmentik a világot, nem csupán a filmeken.

Mondjuk olyanokról, mint Brad Pitt és Angelina Jolie. A Newsweek magazin 2006-ban Brad Pittet – amiért Afrika ügyéért küzd – beválasztotta azon 15 ember közé, akik Amerikát naggyá teszik. „Ha nincs Brad Pitt, sok amerikai sosem hallott volna Namíbiáról!” – így méltatta a magazin az érdemeit. Angelina Jolie és Brad Pitt szerelmi életére sokan kíváncsiak voltak. A Namíbiában született első közös gyermekükről, Shiloh-ról készült fotókért a People magazin 4 millió dollárt fizetett, amelyet a pár teljes egészében afrikai jótékonyságra fordított. Hamarosan létrehozták a Jolie–Pitt Alapítványt, amely eddig több millió dollárt juttatott különböző jótékony célokra.

„A filmek miatt kezdtem el utazni. Jártam Kambodzsában, és hallottam a sok thaiföldi menekültről, aztán olvastam az UNICEF-ről, és rájöttem, hogy ahhoz képest, hogy 20 millió emberről gondoskodik a világon, semmit sem tudok róla. Emlékszem, nem értettem, hogy élhettem eddig így” – nyilatkozta Angelina a Newsweek magazinnak.

Angelina ma már nemcsak az UNICEF jószolgálati nagykövete, de a Yéle Haiti Foundation – http://www.yele.org/ – tanácsadó bizottságának tagja is. Ugyanennek a bizottságnak tagja még Susan Sarandon, Tyra Banks vagy Jonathan Demme. Haiti a legszegényebb a karibi térség országai közül, ahol a közelmúltban zavargások törtek ki az áremelkedések miatt. A pár támogatja a Make Powerty History – http://www.makepovertyhistory.org/ – kampányt, a legnagyobb szegénységellenes kezdeményezést is.

Brad Pitt tagja a Not On Our Watch – http://www.notonourwatchproject.org/ – szervezetnek is, amelyet az Ocean’s-filmek szereplői (George Clooney, Matt Damon, David Pressmann, Don Cheadle) hoztak létre, és amely főként a dárfúri polgárháborús helyzetben nyújt életmentő humanitárius segítséget. Tevékenységük másik fő helyszíne Burma. A Nargis nevű ciklon május elején csapott le Burmára, és 2,4 millió ember életét veszélyeztette. Több mint 134 ezren haltak meg vagy tűntek el.

 

David Beckham a Malaria No More szóvivője, és támogatja a Help for Heroes szervezetet – http://www.helpforheroes.org.uk/ –, amely személyes segítséget nyújt az Irakból és Afganisztánból hazatért angol sebesült katonáknak. A Victoria és David Beckham Charitable Trust beteg és mozgássérült gyerekeket támogat.

David az UNICEF jószolgálati nagyköveteként főleg a Unit Against AIDS-kampányban –
http://www.youtube.com/watch?v=TuzxUFxhnI8&
feature=related
– vesz részt.

„Nem nézhetjük tétlenül, hogy a fejlődő országokban mindennap gyerekek halnak meg egy olyan betegségben, amely megelőzhető lenne” – mondta. A kampányban szerepel még Claudia Schiffer, Ewan McGregor, Ralph Finnes, Sir Roger Moore és Robbie Williams is. Az utóbbi szintén az UNICEF jószolgálati nagykövete. 2003-ban a gyerekkereskedelem ellen kampányolt, majd olyan árva afrikai gyerekekért, akiknek a szülei AIDS-ben haltak meg. http://www.youtube.com/watch?v=libjy1XWQb4

Madonna azzal hívta fel a figyelmet egy kis afrikai ország extrém szegénységben élő árváira, hogy örökbe fogadott egyet közülük. A Raising Malawi – http://www.raisingmalawi.org/ – nevű szervezet 2006-ban alakult, amelynek egyik alapító tagja. Támogatják az oktatást, gondoskodnak a gyerekek élelmezéséről, egészségügyi ellátásáról. „Gyakran kérdezik tőlem, hogy miért éppen Malawit választottam. Az igazság az, hogy nem én választottam Malawit, hanem ő engem. Malawi az egyik legszebb ország a világon, de sajnos a legszegényebb is. Több száz gyerek hal meg naponta a szegénység, a fertőzések, az elhanyagoltság miatt.”

Courteney Cox Arquette támogatja az OmniPeace szervezetet – http://omni-peace.com/ –, amely többek között azt szeretné elérni, hogy több mint 250 millió ember a Földön többé ne éhezzen. „A malária az egyik legnagyobb gyerekgyilkos Afrikában. Egy mindössze 10 dolláros rovarirtóval 20 embert lehet megóvni tőle” – mondják. A szervezet honlapján rendelhető omnipeace-es póló megvásárlásával bárki segítheti a célok megvalósítását. Így tett dr. House, azaz Hugh Laurie is, aki egyébként a The Band from TV – http://www.bandfromtv.org/ – rockzenekar billentyűse. A banda tagja a Született feleségekből Teri Hatcher (Susan Mayers) és James Denton (Mike Delphino) is. Fellépéseik bevételét jótékonysági célokra fordítják. A banda nemcsak beteg gyerekeken segít az egész világon, hanem támogatja az egészséges gyerekek zenei oktatását is.

Sandra Bullock a 2001. szeptember 11-én történt terrortámadás után 1 millió dollárt adományozott az amerikai Vöröskeresztnek. Nicolas Cage 1 millió dollárt adományozott a Katrina hurrikán áldozatainak, és a Los Angeles-i hajléktalanokat segítő szervezetet, a Chrysalist is támogatja.

Cortney Cox Arquette
Courteney Cox Arquette
Sandra Bullock
Sandra Bullock

A sztárok elsősorban emberszeretetből adományoznak, ezenfelül persze a karrierjük miatt is. „Nyilvánvaló, hogy az adományozás a legjobb módja annak, hogy másokon segítsenek – mondta Paula Greenfield, a The Celebrity Source Alapítvány elnöke , és persze a legjobb módja annak, hogy a személyes imázsukat erősítsék. Minél több jót tesznek, a közönség annál jobban szereti őket.”

Sztár.lap.hu »
Celeb.lap.hu »
Színész.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top