Sztárok

Születésnapos sztár: Balássy Betty

Balássy Betty neve összeforrt kedveséével, Varga Feriével, akivel egy éve házasok. Az énekesnőt születésnapja alkalmából kerestük meg, örömmel vállalkozott a beszélgetésre.

Nem telik el úgy óra, hogy ne csendülne fel valamelyik rádióadón Betty hangja. Pillanatok alatt lett népszerű, ám azt talán kevesen tudják, hogy amióta az eszét tudja, énekesnőnek készült, tizenéves kora óta dolgozik a zeneiparban, és a legnagyobb hazai sztárok mellett tanulta ki szakmát.

 

– Mennyire fontosak számodra a születésnapok?

– Olyannyira nem tartom számon, hogy ki is ment a fejemből. Nem tartok bulikat, de majd a harmincadikat talán megünneplem a barátaimmal. Az ember egy idő után lassan elkezdi azokkal körülvenni magát, akikkel jó érzés együtt lenni, de az is fontos, hogy ne legyen feszengés egy ilyen születésnapon. Különbözőek a barátaim, igyekszem majd úgy szervezkedni, hogy mindenki kellemesen érezze magát, de addig még van három évem.

– Változtak körülötted az emberek, amióta ismert az arcod?

– Nem mondanám, hogy megváltozott a baráti köröm. Vannak újabbak is, de többségében olyan emberekről van szó, akik már évek óta mellettem vannak. Nem szeretem a felületes barátságokat, és hamar felismerem a kényszermosolygásokat, vagy azt, ha valaki érdekből közeledik felém.

– Azt mondják, a Rák jegyű emberek számára nagyon fontos a család, a harmonikus otthon. Te foglalkozol a horoszkópokkal?

– Nem viszem túlzásba. Érdekel a dolog, van asztrológiai könyvem is, de nem merülök bele mélyebben. Ezeket a vonásokat abszolút érzem magamban. A gyerekkérdés még várat magára, majd kialakul, ahogy megy az idő, de Feri gyerekeivel most is együtt nyaralunk. Imádom őket, és élvezem a gyerekek társaságát.

Névjegy

• Neve: Balássy Betti

• Született: 1981. 07. 16., Budapest

• Csillagjegye: Rák (Mérleg aszcendenssel)

• Slágerei: Egy bolond százat csinál, Randevú, Ébredni valakiért

• Díjai: négy nemzetközi dzsesszénekverseny első díja és egy bronzérem

• Állatai: Gyömbér (kutya), Lina (macska), halak

• Honlapja: www.balassybetty.hu

– Aktívan pihenő nyaraló vagy, vagy ilyenkor csak heversz a napon?

– A kedvemtől függ. Most a Balatonnál vagyunk, és nagyon sokat pecáztam. Ha hosszabb időre utazunk el, akkor fele-fele arányban oszlik meg a művelődés, a kirándulás és a pihenés. Ha csak néhány napról van szó, akkor a legszívesebben kifekszem a partra napozni egy jó könyvvel.

– Van álomcélod, ahová nagyon szeretnél elutazni?

– Salsaőrült vagyok, ezért Kubába mindenképpen szeretnék majd egyszer eljutni, de biztos, hogy jól érezném magam trópusi szigeteken is. Persze nem nagyon jutok el ilyen helyekre, tavaly voltam először Rodoszon, ahol az esküvőnket tartottuk.

– A nyaralás után mi vár rád?

– Készül az új lemez, új hangzással lepjük majd meg a rajongóinkat. Elhagyjuk a borongást, szeretnénk csupa jókedvű, pozitív dalt felénekelni a második közös albumunkra. Az az igazság, hogy Ferivel nagyon szeretünk együtt dolgozni, és bízom benne, hogy ez a hangulat érződik is a dalainkon.

– Milyen érzés, hogy életed párjával dolgozol együtt? Vannak súrlódások köztetek a stúdióban?

– A magánélet más kérdés, de nem dolgoznék vele, ha együtt nem szólna szépen a hangunk. Elfogadja a szakmai hozzászólásaimat, és be kell vallanom, hogy nem kímélem ilyen téren. Bele tudok betegedni abba, ha valami nem úgy szól, ahogy kellene.

– Az élet minden területén ennyire maximalista vagy?

– Sajnos, igen, de ebből a szempontból kiegészít Feri. Ő dupla Oroszlán jegyű…

– A Megasztár előtt főként vokalistaként ismerhettünk, bár itthon még mindig nem kapnak akkora szerepet és elismerést a háttérénekesek, mint Nyugaton. Hogyan látod a vokalisták helyzetét, amióta elöl állsz a színpadon? Van olyan énekes, aki mögé még ma is örömmel beállnál énekelni?

– Aki érti a zenét, az itthon is olyan vokalistákat hív, aki gyorsan dolgozik, hallja a szólamokat, és profin végzi a dolgát. Farkas Zsófival dolgoztunk nagyon sok lemezen és koncerten, de hat-hét zenekarban is aktívan közreműködtünk. Énekeltem Budapest Jazz Orchestrával és Al Jarreau-val is. Imádom Charlie-t, Bontovics Katit, de a dzsesszben nem nagyon van vokálszólam. Mostanában volt a Cserháti Zsuzsa-emlékkoncert, ahol számos fellépő mellett mi is énekelhettünk. Cserháti nagy dalait kaptam meg, mondhatom, hogy óriási sikerem volt, de a közönség nagy része korábban nem tudott rólam. Ők a nagy nevű fellépők miatt jöttek, és ilyenkor jó érzés látni, hogy engem ugyanúgy megtapsolnak, mert értékelik a tehetséget. A készülő lemezünkön szinte minden vokált én éneklek majd, maximum Zsófit vagy Szolnoki Pétert kérem fel a közreműködésre. Szerintem ők a legprofibbak ebben itthon.

– Korábban énektanárnőként is dolgoztál, ezzel végképp felhagytál?

– Szeptembertől újrakezdem, mert már nagyon hiányzik. 2000-ben megnyertem egy énekversenyt, akkor kértek fel először a tanításra. Fontosnak tartom, hogy ne ugyanúgy tanítsak mindenkit, hiszen minden ember, minden hang más és más. Engedem, hogy a tanítványaim előhozzák magukból azt, ami bennük rejlik. Egészen kis gyerekek is jönnek hozzám, de akadnak persze felnőttek is. Van egy meghallgatás, ahol kiderül, hogy mennyire muzikális az illető. Akinek nincs hallása, azt nem szeretném hitegetni. Sajnos, sokan jönnek úgy, hogy egy sort sem tudnak visszaénekelni nekem, mégis feltett szándékuk, hogy énekesnők legyenek…

 

– Milyen érzésekkel várod a negyedik Megasztárt?

– Erre még korai lenne válaszolni. A Megasztár jó lehetőség a kezdők számára, de az is megeshet, hogy olyan nyeri a versenyt, aki alkalmatlan erre a pályára, csak a kisugárzása miatt szavaznak majd rá a nézők. Tőlem a mai napig rendszeresen megkérdezik, hogy én melyik szériában indultam. Ilyenkor mosolyogva válaszolom, hogy én bizony mindháromban részt vettem, és ez nagyon jó érzés.

 

RÁK

Szakértőnk, Székelyhidi Ágnes elemzése

A Rák valójában csak három-négy embert tud igazán szeretni – annyit, amennyit a két karjával át tud ölelni. Róluk maximálisan gondoskodik. Óvja, védi az övéit. Ahogyan a szülei, úgy a gyermeke boldogulása is kulcstéma az életében. Érte bármire képes.

Egyébként nem tud és nem szeret konfrontálódni, vitázni, mégis mindig eléri a célját. Olyan, mint egy hegyi patak: tiszta és kitartó. Így hatalmas sziklákba is képes medret vájni. Nem kell félteni, mert szívóssága és szorgalma mindig meghozza számára a sikert.

Alapvetően óvatos, körültekintő, szelíd, szerény, jó emlékezőképességű. Néha a múltban ragad: többet foglalkozik a megtörtént dolgokkal, mint a jelen feladataival vagy a jövő terveivel. Vigyáznia kell, mert ez rengeteg energiáját lekötheti – feleslegesen! Nem érdemes a múltbeli sebeit nyalogatni, hisz „a múlt elmúlt, csak a jelen van jelen”. A megbocsátás nemes erény, ami nemcsak a másik fél irányába kell hogy működjön, hanem saját maga felé is! Amennyiben ez sikerül, szabályosan meg fog könnyebbülni.

Előfordul, hogy ha nem találja ki a környezete, mire van szüksége, megsértődik, sőt képes érzelmi zsarolásra is…

Máskülönben romantikus, érzékeny, lelkizős, vizuális, intuitív és élénk fantáziájú. De olykor az illúziók rabjává válik. Épp ezért fontos, hogy figyelembe vegye a tényeket is, és ne csak a megérzéseire hallgasson!

 

Előrejelzés a most, a születésnapján induló évre:

Ebben az évben, vagyis a következő 12 hónapban a legjobban arra kell vigyáznia, hogy ne reagáljon túl semmit. Az érzelmek most különösen nagy jelentőséggel fognak bírni. Nem is ezzel lesz gondja, hanem azzal, hogy az apró dolgokat is túl komolyan veszi és önmagára vonatkoztatja. Észre kell vennie, hogy mi az, ami róla szól, és mi az, amihez semmi köze. Ezáltal egyértelművé válik, hogy mi az ő dolga, és mi az, amivel nem kell törődnie. Amennyiben ez sikerül, rengeteg felesleges vitától és önmarcangolástól kíméli meg saját magát.

A másik nagy téma ebben az évben a türelem. Végre kezd látszani a kitartásának és a szorgalmának az eredménye. Különösen igaz ez, ha csendben tette, teszi a dolgát. Akárcsak uralkodó bolygója, a Hold, amely nem törődik azzal, hogy itt a Földön mi, emberek figyeljük-e a mozgását, tiszteljük-e őt. Rendületlenül kering a Föld körül, és hűen követi Nap körüli pályáján. Miközben hatását figyelmen kívül hagyni a legnagyobb botorság, hisz óceánnyi vizet mozgat az árapályjelenség során. Ugyanígy érdemes a Ráknak állhatatosan tennie a dolgát, és tudni, hogy közel az elismerés, legyen szó munkáról, tanulmányokról, pénzügyekről, ingatlan-adásvételről vagy akár érzelmekről!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top