Sztárok

Hogyan kell tudatosan nevelni?

Holló Márta tudatosan nevel. A műsorvezető módszerétől gyermekei kiegyensúlyozottak és boldogok.

A Fókusz műsorvezetője megismert egy amerikai módszert – a suttogó nevű technikát –, amely olyan hatásos, hogy azok az apróságok, akik ennek alkalmazásával nőnek fel, tökéletesen nyugodtak lesznek, és napirendjük is óraműpontossággal beáll.

– Mindent, amit szeretnék a gyerekeimtől, megbeszélem velük. A kisebbik három hónapos, a nagyobbik pedig kétéves és három hónapos. Mindkettejüknél egyaránt próbálom alkalmazni ezt a technikát. Sokszor hallgatok az ösztöneimre, de ha abban, amit teszek, a szakirodalom is megerősít, akkor vagyok igazán nyugodt – árulta el Holló Márta, az RTL Klub műsorvezetője.

A módszer által gyermekeinket jobban megismerhetjük, és könnyebben ráérzünk, mire is van szükségük. Segítséget nyújt a konfliktusok kezelésében, és abban is, hogy a legmegfelelőbb megoldást találjuk meg a problémákra.
– Sok apró praktikát alkalmazok. Például a cumit csak elalváshoz adom oda, és amikor elaludtak, rögtön kiveszem a szájukból. Mindig jelzem, mielőtt felültetem őket, és megkérdezem, hogy kérnek-e enni-inni. Így erősítem a személyiségüket, hiszen éreztetem velük, hogy az ő véleményük is fontos, még ha nem is kapok választ a kérdéseimre. Egy magatehetetlen felnőttet sem kezdünk el etetni-itatni anélkül, hogy közölnénk vele szándékunkat. A gyermeket is önálló egyéniségként kell kezelni, és engedélyt kérni tőlük – hívja fel a figyelmet Holló Márta.

Nagyon fontos, hogy a gyerek értelmi szintjének megfelelően mindig mondjunk igazat, mert az apró hazugságok rossz beidegződést alakítanak ki a gyerekben. Például ha elmegyünk otthonról, és csak későn megyünk haza, ne mondjuk, hogy mindjárt jövünk, mert az élmény rosszul rögzül, és hiteltelenné válunk.

– Már az első perctől kezdve próbálgatom a módszereket. Én is csak egy laikus anyuka vagyok, de ami beválik, azt használom. Többek közt meg lehet tanítani a babát, hogy átaludja az éjszakát. Ha nem etetjük meg hajnali háromkor – hiszen nem lehet éhes, mert vacsorázott –, meg fogja szokni, hogy éjjel aludni kell, sőt igényelni is fogja. Arra is megtaníthatók, hogyan nyugtassák le magukat, ha idegesek vagy nyűgösek. Egy kiegyensúlyozott, nyugodt baba felnőttként is kamatoztatni tudja mindezt.

Természetesen a sírás és néha egy-egy hiszti nem küszöbölhető ki ezzel a módszerrel sem, de a babák életéhez ez is hozzátartozik. (RTL Klub)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top