Sztárok

River Phoenix, a bukott angyal

Már több mint tíz éve nincs közöttünk, River Phoenix zseniális színészi alakításai mégis nagy hatással vannak ránk manapság is.

River Jude Phoenix hippi szüleinek az egyik erőssége az volt, hogy különleges neveket választottak gyermekeiknek. A River folyót jelent, és Hermann Hesse Sziddhártha című műve ihlette, amelyben a főhős a folyó mellett meditálva világosul meg. A Jude nevet a Beatles dala után kapta (Hey Jude), akárcsak Jude Law.

A radikális keresztény szekta elkötelezett tagjaiként élő szülők Dél-Amerikában (Mexikó, Puerto Rico, Venezuela) teljesítettek missziót, szegényes körülmények között. Rivernek és testvéreinek a legjobb ruhái azok a mások által levetett darabok voltak, amelyeket gazdagabb adakozóktól kaptak. River hétéves volt, amikor visszatértek Los Angelesbe.

Tízévesen egy televíziós show-műsorban debütált, és hamarosan ügynöke is lett. A fiú 1985-ben szerepelt Joe Dante Űrrandevú című filmjében a fiatal generáció másik ígéretes tagjával, a még kölyökképű Ethan Hawke-kal.

Csupa érdekes filmben, kiváló rendezőkkel és színészpartnerekkel dolgozott alig egy évtizedes pályája alatt.
A kultuszfilmmé vált Otthonom, Idaho című filmben már huszonéves fiatalember, aki a shakespeare-i fordulatokkal és mondatokkal tűzdelt homoszexuális drámában végül a csavargók oldalán marad. Továbbra is kiszámíthatatlan álomba ájulásaival terül el a chicagói utcákon, míg barátja, Keanu Reeves barátnővel az oldalán lép vissza megtagadott gazdag családja anyagi biztonságába.

Szülei radikális életmódja és elvei nem hagyták érintetlenül Rivert. Elkötelezett állat- és környezetvédő lett, vegetáriánusként étkezett. Saját zenekart alapított, kiváló gitáros volt. E képességét jól kamatoztatta az Amit szerelemnek hívnak című, kezdő nashville-i zenészekről szóló filmben, amelyben még egy lírai balladája is elhangzott.

Filmbeli partnerei rendre párjaivá váltak a magánéletben is. Martha Plimptonnal a Moszkitó part forgatásán ismerkedett meg, és ő volt szerelme az Üresjáratban is. Utolsó barátnőjével, Samantha Mathisszel pedig az Amit szerelemnek hívnak című filmben játszott együtt. Ő volt vele azon az éjszakán, amikor kábítószer-túladagolás következtében fájdalmasan fiatalon meghalt.

Soha nem játszhatta el az Interjú a vámpírral egyik jelentéktelen szerepét (Christian Slater, az interjút készítő újságíró a keretjátékban), sem Rimbaud-t a Teljes napfogyatkozásban – a szerep így Leonardo DiCaprio ölébe hullott.

River halála nagyon megviselte Johnny Deppet, annak a Viper Room nevű szórakozóhelynek a tulajdonosát, amely előtt River holtan esett össze. Depp az egyik legközelebbi barátját vesztette el. River Phoenix generációjának tagjai emlékezetében tovább él a lázadó fiatal, és egy csapatnyi rajongó világszerte odaadóan ápolja emlékét. (Reflektor)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top