Sztárok

A 007-es az oktatás része lett!

A legnagyobb walesi egyetem januártól James Bond-kurzust indít, amelynek fõtémája a brit kém több mint ötvenévnyi karrierje.

A cardiffi egyetem egyszemeszternyi tanfolyamán először irodalmi, majd társadalmi és politikai szövegkörnyezetbe kívánja helyezni a brit 007-es ügynököt, az Ian Fleming író által 1952-ben teremtett és világhírűvé vált James Bondot. Ez elsősorban Sean Connery alakításának köszönhető a mozivásznon, aki 1962 és 1971 között játszotta a brit kémet. Őt követte George Lazenby, Roger Moore, Timothy Dalton, majd Pierce Brosnan, és jelenleg Daniel Craig alakítja az ügynök szerepét.

Sean Connery
Daniel Craig

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mint A kurzus oktatója, Hywell Dix elmondta: a legújabb, 2007-es Bond-film bemutatása után merült fel az ötlet. Dix szerint figyelmet fordítanak majd a nők helyzetére és szerepére a Bond-regényekben, amelyeket Fleming 1964-es halála után mások folytattak sikerrel. A kém legújabb kalandjait jelenleg Sebastian Faulks önti regény formába, ezt várhatóan 2008-ban publikálják angolul.

A tanfolyamon megvitatják a hidegháború kérdését is, amely a legtöbb 007-esről szóló mű történelmi hátterét adta. Az egyetemi tanár egyébként Sean Conneryt tartja a legjobb Bondnak, mivel ő volt a „leghumorosabb”. (MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top