Sztárok

Egyszervolt sztárok: Máté Péter

Gyerekkoromban Máté Péter számított az abszolút és lekörözhetetlen cikiségnek Szécsi Pállal egy kalap alatt. Eleve a nyálas kategóriába soroltuk érzelmes, szentimentális dalai miatt.

Ráadásul a muzsikus pont úgy nézett ki nagyon beteg vastag keretes szemüvegével, mint egy zeneiskolás pedálgép.

Talán a retrohullám kellett ahhoz, hogy a magyar táncdalénekesekre és egyáltalán a táncdalra más szemmel nézzünk. Először csak poénból dobtuk fel a lemezjátszókra Szécsi Pál lemezeit a házibulikon. Aztán rájöttünk, hogy ezeknek a zenéknek a jó része nagyon profi munka, és hogy a szövegeket se kötelező véresen komolyan venni. És hogy ezeknek a fiúknak-lányoknak eszméletlen hangjuk volt. És hogy volt köztük néhány olyan kiemelkedő tehetség, mint Máté Péter.

A zenei polihisztor








Forrás: Kulturinfo.hu
Az SZTK-keretes béna sráctól köszönjünk el rögtön az elején! Ugyanis a valóság az, hogy Máté Péter vagányabb, lazább fickó és bulizósabb arc volt, mint képzelnénk. Sajnos valószínűleg korai halálában is közrejátszott, hogy annyi végén égette a gyertyát, ahány végén csak lehetett. Viszont ugyanezzel a maximalizmussal állt a zenéléshez is: megszállott volt és zenei polihisztor. Előfordult, hogy egy külföldi fellépése előtti éjjel derült ki, hogy tévesen adták meg a zenekari felállást, másnap délelőtt viszont próba volt. Máté egymaga simán megbirkózott a helyzettel. Egész éjszaka dolgozott, reggel ötre össze is dobta az új hangszerelést és az összes zenekari tag szólamát. „Ő tudott zongorázni, gitározni, hangszerelni, énekelni, nótát írni, kottázni, szóval mindent tudott” – mondta róla a szintén korán eltávozott Cserháti Zsuzsa.







Névjegy


• Született: 1947. február 4., a Vízöntő jegyében
• Elhunyt: 1984. szeptember 9., vasárnap
• Iskolái: Külkereskedelmi Főiskola
• Fontosabb lemezei: 
– Éjszakák és nappalok (1976) 
– Magány és együttlét (1978)
– Szívhangok (1980)
– Keretek között (1982)
– Elmegyek (1984)
– Vagy mindent, vagy semmit (1985) 

Már egészen kis korában kiderült, hogy abszolút zenei hallással áldotta meg a természet, zenei zseninek született 1947. február 4-én.
De szerencséje is volt, mert olyan környezetben nőtt föl, amelyben képességei kibontakozhattak. A Krisztina körúti kölyökcsapatba olyanok tartoztak, mint Benkő László, akit az Omegából ismerünk, vagy Márton András, aki később színészként lett sikeres. Máté Péter és Benkő László már 7-9 évesen elég jól tudtak zongorázni ahhoz, hogy naponta közösen játsszanak, és kis csodagyerekként operaíráson törjék a fejüket – el is készült a gyerekkori nagy mű.




Bár minden jel arra mutatott, hogy Máté a zenélésre született, szülei inkább külkereskedőnek szánták, ami nem olyan bizonytalan és latyakos út, mint a muzsikusé. Hála istennek, nem sikerült belőle középszerű külkerest faragni, hiszen Mátéban, mint a gép, úgy dolgozott a tehetség, bedarálta a halovány külkeres ambíciókat.

Kezdetben Elvis…


A hatvanas évek közepétől lépett fel klubokban, különböző bandákkal a háta mögött, de lassan megszilárdult körülötte állandó zenekara, a Főnix. Más zenekarokkal is dolgozott, ám a főnixes fiúk megszakításokkal ugyan, de a legutolsó időkig is kísérték. Kezdetben főleg külföldi előadóktól, Beatlestől, Elvistől adtak elő számokat.
Akkoriban sokan egyébként csak Máté Péter előadásában hallhatták például Elvist. A nagy kiugrást a ’67-es polbeatfesztivál jelentette, amelynek egyik első díját ő nyerte Néger zongorista című dalával. És ekkor még csak húszéves volt. Nagy előrelépésnek számított, hogy ezután felvették néhány saját dalát a rádióban. Ezek a felvételek többszörös poptörténeti csemegék, ugyanis az Illés együttes kísérte Mátét. Mégsem ismerték el eléggé tehetségét, majdnem tíz év kellett ahhoz, hogy ’76-ban kijöhessen első nagylemezével, az Éjszakák és nappalokkal.


Rá kellett figyelni








Forrás: Matepeteremlekkoncert.hu
Máté Péter gátlásos ember volt, és a külsejével sem volt száz százalékig elégedett, mégis, a színpadon úgy tudott jelen lenni, hogy oda kellett rá figyelni. A szórakozóhelyeken és bárokban szokásos zsibongás elnémult, amikor játszani kezdett. Ráadásul több nyelven is konferált, ha kellett, merthogy kiváló nyelvérzéke volt. Olyan jól beszélt angolul, hogy nemegyszer tősgyökeres amerikainak nézték. Ez persze nem csoda, hiszen nemcsak a rock & rollt, de az angolt is legfőbb tanítómesterétől, Elvistől tanulta.

Máté Péter és Mr. Alkohol meghitt barátsága közismert. Talán gátlásait és szorongásait próbálta föloldani a szeszespoharakban. A legviccesebb talán az a sztori, amelyben épp a sok kicsapongás miatt kellett volna feleségét kiengesztelnie. Ezért egy barátjával – mint jóravaló férjek – elindultak szombat reggel bevásárolni. De a vásárlás úgy alakult, hogy folyton eltérítette őket egy-egy söröző vagy gonosz kocsma, ezért Máté és haverja már délelőtt nagyon csúnyán nézett ki, és ez a helyzet délutánra csak romlott. Magunk elé képzelhetjük, ahogy a két jól öltözött figura hálós szatyrokat, centrumos zacskókat lóbálva, egyre vidámabban dülöngél szombat délelőtt Balatonfüred utcáin, miközben a feleségek folyamatosan kapják az ismerősök jelentéseit a férjek „bevásárlásáról”.


Nem könnyű egy zenésszel együtt élni…


Szóval a feleségeinek nem lehetett könnyű, igaz, Máté Péter rendkívül családszerető ember volt. Első házassága Dékány Saroltával (Koós János későbbi feleségével) nem sikerült jól, hamar fel is bomlott, de második feleségével, Edittel 14 évig éltek együtt. Ennek a házasságnak két gyermek lett a gyümölcse.
Egy zenésszel együtt élni majdnem olyan, mint egy kamionossal, ezért a krónikus apa- és férjhiányt orvosolni kellett valahogy. Nyaranta Máté nem vállalt munkát, ilyenkor a család levonult pázmándi parasztházukba, és bepótolták az egész évi lemaradást.






Hallgass Máté Péter-dalokat!

• Azért vannak a jó barátok…»
• Elmegyek… »
• Egyszer véget ér…»
Nem kell külön sorolni, hogy mennyi díjat nyert, nemcsak itthon, hanem rangos külföldi fesztiválokon is. Azt is mindenki tudja, hogy Elmegyek című számát jó néhány külföldi előadó feldolgozta, ezek közül a legismertebb Sylvie Vartan, aki Nicolas címmel énekelte 1979-ben. Nagyon ritkán fordul elő, hogy magyar előadó száma első helyre küzdje fel magát nyugat-európai slágerlistákon, Máté Péternek ez sikerült. Nagy lehetősége volt a magyar popzenének, halála ezért sokszorosan tragikus.

1984-ben szó szerint az egész ország gyászolta, Kudlik Juli remegő hangon olvasta be a tévében a gyászhírt. Sztár volt, de sztárallűrök nélkül, egy ország imádta, de a színpadon kívül, civilben is kedves és közvetlen ember tudott maradni. „Vasárnap volt, amikor elhagytál” – énekelte Máté Péter az Elmegyekben, és kísérteties módon ő is egy vasárnapon ment el.  






Tipp: Sztárok kattintásnyira! » 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top