Sztárok

Farkas Zsófi: magyar lány a brit toplistáról

Farkas Zsófi neve nem ismeretlen a hazai zenerajongók körében, ám a nagy nyilvánosság csak most kezdi felfedezni õt. Futótûzként terjedt el a hír: Zsófi Sophie Cairo néven az ismert DJ, Jay Lumennel együtt felkerült a brit listára.

A Time in motion című dal külföldi sikere végre talán felhívja a figyelmet erre a nem mindennapi tehetséggel rendelkező lányra, aki ha nem vigyáz, még nemzetközileg ismert sztárrá is válhat. Persze Zsófi innen, Budapestről egészen másként látja a sztárságot. Volt szerencséje bejárni már a világ számos táját, és arról is van elképzelése, hogy eddig miért nem érdemelte ki azt a népszerűséget, ami megilletné. Egy vacsora mellett beszélgettünk Zsófival a zenéről, a búvárkodásról és az utazásairól.







– Nálad valóban igaz, hogy már az oviban is…


– Meg kell említenem Kacsóh Pongrác nevét, aki dédnagyanyai ágon volt rokonom. Ő már beírta a nevét a zenei nagykönyvbe a János vitézzel. Más zenei vonatkozás a családon belül nem volt, bár apám megesküszik rá, hogy tőle örököltem a hangomat. Oviban fedezték fel, hogy „hibátlanul, feltűnően tisztán és csodaszépen” énekeltem a Hull a pelyhest. Zeneiskolába kerültem, majd átmentem az Operaház gyermekkórusába. Nagyon élveztem, hogy az Operában énekelhettem! Jelmezben, parókában játszani csodás volt. Három évig énekeltem ott.


– Akkoriban opera-énekesnő szerettél volna lenni?

– Nem. Tudtam, hogy a klasszikus zenei képzés hasznos lesz a jövőmre nézve, de nem vonzott az opera, bár a műfajt nagyon szeretem. Azt hiszem, a könnyűzenében különlegesebb a hangom, mint amilyen a klasszikusban lehetett volna. Mellesleg imádom a dzsesszből kiinduló funkyt, acid jazzt. 

– Könnyűzenei vonalon ki volt rád a legnagyobb hatással?

– Anyukámmal jöttünk fel a Balatonról egy kredenc kék Skodával, és a rádióban szólt a Radio Ga Ga a Queentől. Olyan hatással volt rám, hogy sosem felejtem el azt a pillanatot. Szereztünk egy Queen-kazettát, és attól kezdve állandóan őket hallgattam. Bár a zenekar rockot játszott, de annyira megérintettek, hogy rajongtam értük. Mindent elolvastam róluk, tudtam, hogy a banda tagjai mivel foglalkoznak a zenélésen kívül, és ahogy a kazettán hallottam, énekeltem velük a számokat. Évekkel később szólistaként Whitney Houstont szerettem meg nagyon. Az egész munkásságát nem követtem, de volt tőle pár kazettám. Az általános iskola után Miskolcon, a Bartók-konziban folytattam az éneklést, és ott kezdtem zongorázni tanulni, amit tizenkét évig gyakoroltam. Tizenhat évesen a ceglédi dzsessztáborban ismerkedtem meg a dzsessz-sztenderdekkel, ott volt az első koncertem is. Fura érzés volt, hogy szakmailag érdeklődtek irántam a zenészek. Makovics Dénes volt az első olyan ember az életemben, aki majdnemhogy mentorként „működött” mellettem. Fantasztikus zenész, nagyon sokat köszönhetek neki!






Névjegy

• Neve: Farkas Zsófi
• Született: 1978. január 28.
• Csillagjegye: Vízöntő
• Iskolái: Bartók Béla Konzervatórium – Miskolc, Weiner Leó – Bp.
• Szólólemeze: Kell valami még
• Honlap: www.divak.hu 

– Ha jól tudom, azonnal külföldre kerültél…


– Érettségi után kaptam egy lehetőséget, hogy skandináv hajókon énekeljek. Másfél évig utazgattam, énekeltem. Nagy iskola az, ajánlanám minden kezdő művésznek. Megterhelő, fárasztó, de tanulságos. Vicces sztorik is maradtak meg bennem abból az időszakból. Az például rendszeres volt, hogy a finnek döbbenten hallgatták, ha magyarul beszéltem. Nagyon sok szavuk megegyezik a miénkkel, de teljesen mást jelent. Beszéltem anyukámmal telefonon, a finnek meg röhögtek, hogy miért mondogatom mindenre, hogy persze, persze. Mint kiderült, ez a szó az ő nyelvükön egy olyan testrészt jelent, amelyről nem illik hangosan beszélni…


– A hajókázás után itthon is beindultak a koncertek?

– Big Sound néven alakult egy zenekar, amit Éliás Gyulával kezdtünk, de Bereczki Zolival is sokat dolgoztam együtt akkoriban. Majd bekerültem Hevesi Tamás zenekarába, és megismerkedtem a hazai szakma krémjével.

– Lemezed is jelent meg akkoriban, ugye?

– Egy-két évig itthon csak klubokban léptem fel, majd jött egy lehetőség, hogy csináljak szólólemezt. Azonnal belementem. Akkor el voltam szontyolodva, mert nem lett igazán sikeres, de nincsenek véletlenek, s ezt is el kell fogadni. 

– Jelenleg milyen formációkban hallhat a közönség?

– A kedvenc zenekarom a Cool Miners. Azt a formációt azért is szeretem, mert szinte kamaszkorom óta baráti kapcsolatban állunk a zenészekkel, másrészt olyan dalokat énekelhetek, amelyeket imádok. Hozzájuk akkor is hű maradnék, ha most a Time in motion beindulna. Játszom még a Jager Soullal, a Funk Factoryval, valamint a Swing Ladys Hungaryvel, akik Európában egyedülálló módon az egyetlen női big band. Tizenhat csaj, nagyon komoly műsorral és tudással. Félévente Gershwin-esteken is fellépek, szimfonikus zenekarral, ami leírhatatlan élmény, és mindig álmom volt. Szóval nem unatkozom, de gyűjtögetni mégsem sikerül.





– Ugorjunk vissza az időben egy kicsit! Skandinávia után újra hajóra szálltál…


– Három évvel ezelőtt hívtak énekelni a Disney-hajóra. Az is érdekes volt! Felszáll egy család a hajóra a gyerekekkel, és két-három napot vagy egy hetet ott töltenek. A Karib- tengeren ringatózva énekelni nagy élmény volt! Mindig vízibolha voltam, imádtam a tengert. Az egész olyan, mint egy nyugtató álom. Ott aztán volt alkalmam búvárkodni is. Igazi cápákkal úsztam, de szerencsére nem voltak éhesek, és a delfinek, melyeket sosem felejtek el. Botos Eszter kolléganőmmel voltunk kint. Hajnalban lefeküdtünk, aludtunk pár órát, és ha kikötött a hajó, rohantunk felfedezni a környéket. Kajmán-szigetek, Mexikó, Acapulco, és sorolhatnám még a csodákat. 

– Hogy jött a felkérés Supaflavától a Time in motionra?

– Budapest egyik legnagyobb klubjában énekeltem, ott bukkant rám. Magyar DJ-producer, kint már ismerik a nevét. Legutóbb Szerbiában és Egyiptomban, legközelebb pedig Oroszországban, majd Angliában lép fel. Dalai rendszeresen szerepelnek a különböző európai és amerikai klublistákon és a legnevesebb DJ-k műsoraiban. Első ízben dolgozik magyar énekesnővel. Megmutatta nekem a dal zenéjét, én pedig megírtam rá a szöveget, így életemben először társszerzőként is dolgoztam egy nótában. A londoni Seamles kiadónak annyira tetszett a kész dal, hogy azonnal ráharaptak. Nagyon nagy elismerés, hogy a nívós Ministry Of Sound válogatásra is felkerültünk. A brit klubokban annyira népszerű, hogy az összesített listákon hetek óta a legjobb tízben szerepel. Most próbálunk szponzorokat vadászni, hogy egy klipet is készítsünk hozzá, mert a Music Television is érdeklődik irántunk.

– Mit gondolsz, lehet belőled a dal kapcsán világsztár?

– Egy vagyok a millió énekesnő közül. Harmincéves leszek hamarosan, nincs dúsgazdag apám vagy pasim, aki támogatná a karrieremet. Ha azon múlna, biztosan kiköltöznék, de sűrűn járnék haza is. Nem adnám fel az itteni életemet teljesen. Annyira kicsi országban élünk, és odakint is annyi tehetséges csaj vár a sorára, hogy nem túl reális innen, Budapestről a világsztárságról álmodozni. A sztárság is viszonylagos. Nem szeretnék annyira ismert lenni, hogy ne tudjak egy napot nyugodtan eltölteni. A rengeteg pénz sem éri meg, hogy bujkálnom kelljen. Az jó lenne, ha ismernék a nevemet a világ más tájain is, de a sztársággal járó csillogás nem vonz, viszont az tetszene, ha kis hazánk büszke lehetne rám.

– A Sophie Cairo név az Egyiptom iránti vonzódásodból jött?

– Sajnos sosem voltam még Egyiptomban, de nagyon vonz. A misztikum, az örök titkok… 

– Szereted a titkokat?

– A titkokat nem szeretem, mert a nem őszinteség taszít. A misztikum vonz.

– Folyamatosan színpadon állsz. Mennyire keringenek körülötted a pasik?

– Volt egy öt évig tartó, nagyon szép kapcsolatom. Nagyon fiatal voltam, és állati szerelmes. A mai napig jóban vagyunk, segítünk egymásnak mindenben, de az érzés már elmúlt. Félnek tőlem a pasik, vagy még nincs itt az ideje, hogy átalakuljon az életem, de hiszem, hogy majd rám talál az igazi. Megváltozott a felfogásom az életről, számomra a lelkiség a legfontosabb. A nagyanyám szokta mondogatni, hogy egy nő mellett muszáj férfinak lenni, de én egyelőre jól érzem magam egyedül is. Nincs ebben szégyellnivaló. Van, aki alkalmatlan az egyedüllétre, de én nem vagyok ilyen. Szeretek moziba, operába, kiállításokra járni, vagy olvasni otthon, de az is tökéletes kikapcsolódás számomra, ha a kutyámmal kimegyek a természetbe egy fél napra.





– Beszéljünk pár mondatot a Nők Lapja Cafe által is támogatott Dívák-koncertekről, amelyeknek te is állandó résztvevője vagy. Mi volt számodra a kihívás abban, hogy tíz másik énekesnővel-színésznővel együtt állj színpadra?


– Társasági ember vagyok. Engem az doppingol, ha valaki van mellettem a színpadon. Jönnek-mennek, mindig történik valami, a függöny mögött lehet dumálni. Ilyen produkcióban még nem vettem részt. Falusi Mariannal sosem hozott még össze az élet. Most kerültünk közelebbi kapcsolatba. Legutóbb egy szobában is aludtunk egy koncert után. Szeretném megjegyezni, hogy Mariann annyira frankón néz ki fürdőruhában, hogy az hihetetlen! Az sem utolsó benne, hogy iszonyatosan jól énekel! Olyan vagyok, aki simán beszól a hangmérnöknek is, és figyeli, hogy ki áll a színpadon. Mariannból olyan hangok jönnek ki, amit én fehér embertől ritkán hallok. Malek Andit is hosszú évek óta csodálom. Egészen más technikával énekel, mint én, de nagyon kedvelem. Olyan kisugárzása van, hogy imádok a környezetében lenni, mert megnyugtat. Ambrus Ritával a Cool Minersben is együtt dolgozom. Nagyon jól énekel, és emberileg is szeretem. Sárközi Anitáról is ejtenék még két szót. Belemehetnék, hogy szakmailag miért fantasztikus a csaj, de ezt nem értené mindenki. Az a lényeg, hogy őt is szeretem és tisztelem. A koncertek házigazdájaként fellépő Szabó Dávidot is imádom! Fiatal kora ellenére is nagyon jó vele dolgozni, és emberként is különleges. Inspirálóan hat rám a srác.

Működik a telepátia, hiszen ebben a pillanatban jelenik meg Dávid, akivel máris egymás nyakába ugranak, és a vacsora közben is folyamatosan énekelnek. Zsófi egyelőre a mi sztárunk, becsüljük meg, és ha Sophie-ként is befut, akkor legyünk rá nagyon büszkék!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top