Sztárok

Nem csak egy kerület

Lassan egy éve, hogy plakátok tömkelegén pár ismert magyar színészt láthattunk, animált köntösben. Igen, a „Nyócker” címû alkotásról van szó, melynek szülõatyjai Novák Erik és Gauder Áron, akikkel a hirtelen jött sikerrõl beszélgettünk.

– Hogyan jött az alapötlet?

Novák Erik: Az alapötlet? Némileg már a múlt ködébe vész, de egy elég érdekes időszaknak a kiforrott terméke. Tulajdonképpen egy éjszaka leforgása alatt írtam le azt a karakterbibliát, illetve a szereplők viszonyait is, ami a későbbi filmnek az alapja. Ezzel az ötlettel kerestem meg Áront, aki az egyetlen rajzfilmes ismerősöm. Neki tetszett az ötlet, elkezdtük közösen fejleszteni, kitalálni, hogy mi legyen a végkifejlet, merre tartson az egész sztori. Magában a címben, illetve a film hangulatában benne van az, hogy nemcsak a nyóckerről, mint földrajzi helyről, hanem odasűrítve az egész körülöttünk levő kortárs magyar társadalomról akartunk elmondani ezt-azt. Reméljük, sikerült.

– Miért rajzfilm?

Gauder Áron: Azért, mert én a rajzfilmhez értek, az Erik pedig engem ismert. (nevetnek) Félretéve a viccet: azért volt egyből eldöntött és szinte törvényszerű, hogy ennek rajzfilmként kell elkészülnie, mert a műfaj maga sokkal nagyobb szabadságot enged olyanfajta elszállásoknak, amiből jelentős mennyiségű meg is jelenik a végterméken.

Novák Erik: Az animáció egyfajta elemeltséget biztosít a történet számára. Ha ugyanezt filmre forgattuk volna, színészekkel, akkor talán félig, vagy negyedannyira sem lenne hiteles.

Gauder Áron: Amit fontos még a kezdetekről elmondani, hogy létezett maga az ötlet, de a megvalósításához szükséges pénz nem nagyon. Csak pár eszköz volt a kezünkben, amit használni tudtunk. Nekem egy számítógép, Eriknek egy kamera. Felvettünk videóképeket, fotóztunk, festettünk, rajzoltunk. Bevittük a gépbe, elkezdtem mimikákat készíteni, de rájöttünk, hogy ez úgy lesz igazán jó, ha embereket fényképezünk. Ekkor fogalmazódott meg bennünk, hogy az utolsó mimikákat is átvesszük róluk. Először még a színészek sem voltak, de ahogy fejlődött az ötlet, úgy kerültek képbe. A Badár Sándort már amúgy is régóta ismertük, ő már az elején benne volt, a többiek később jöttek.

Novák Erik: Más színészek, mint például a Szabó Győző, azonnal rágerjedtek az ötletre. Szimpatikus volt nekik, hogy úgy szerepelhetnek egy filmben, hogy tulajdonképpen nem szerepelnek. Elsőként felvettük a színészek hangját – a teljes forgatókönyvet vakon – anélkül, hogy láttak volna bármi képet, tehát a szöveg alapján játszottak. Erre készült rá az animáció. Bizonyos színészek esetén a szinkronhang nagyon jól ráillett arcban vagy karakterben is a figurára, aki később megjelent a vásznon. Őket kértük meg, hogy hadd használjuk az arckifejezéseiket is.

– Rejt bármiféle technikai újítást a film?

Gauder Áron

Gauder Áron: Talán annyiban, hogy egyszerre használtunk „ódon”, illetve mai, modern dolgokat is. A program, amivel készült, háromdimenziós látvány létrehozására is alkalmas. De van itt régi, papírkivágásos technika, amit átraktunk gépre, ahhoz jöttek a fotó és a videófelvételek. Tulajdonképpen mindent összedobtunk, ami nekünk szimpatikus volt, és így forrt ki az a stílus, ami később a vásznon megjelent. Igazán nagy újítás talán az, hogy síkbeli figurákat háromdimenziós térben mozgatunk.

– Fix könyvre „forgattatok”, vagy azért improvizáltatok is?

Gauder Áron: Persze, természetesen. Az utolsó hónapban is raktunk bele új jelenetet. A forgatókönyv papíron volt, elkezdtünk szigorúan arra dolgozni, de mivelhogy iszonyatosan szűk időkeretünk volt rá, és már javában dolgoztunk, néhány helyen éreztük, hogy valami sok, esetleg máshonnan hiányzik még valami. A végén van egy jelenet, ahol a srácok rájönnek, hogy elfogy az olaj, és bemennek a kocsmába. Azt a legvégén vettük fel. A hangot és a képet is. De több ilyen volt.

– Gondoltátok volna, hogy ennyi fesztiválra elkerül a film, illetve, hogy nyertek is?

Novák Erik

Novák Erik: A legnagyobb meglepetésünkre, de úgy tűnik, hogy a filmet megértik külföldön is, és szerencsére folyamatosan hívják különböző fesztiválokra. A Filmszemlén már kaptunk egy díjat, majd egy nemzetközi rajzfilmfesztiválon elvittük a játékfilmes kategória fődíját.

Gauder Áron: Utána Kecskeméten – szintén nemzetközi fesztivál – nyert még két díjat a film. De van egy csapat, a Szimpla filmesek, akik folyamatosan küldik különböző fesztiválokra a filmet, illetve intézik a külföldi forgalmazást is. Nemrég derült ki, hogy Szöulban és Ottawában is sikerült megnyerni a fődíjat. Ezek jó dolgok.

Novák Erik: Folyamatosan megy különböző helyekre. Ukrajnától – ahol szintén sikerült díjat elhoznunk – Torontóig.

– Mit akartatok elérni a Nyóckerrel?

Novák Erik: Túlzottan előre nem gondolkoztunk, mert mindig csak a következő lépésen járt az eszünk. Óriási meglepetés, hogy ilyen úgymond vicces ötletből mi fejlődött ki. Hogy mit akartunk elérni? Lehetne ilyen nagy szavakkal dobálózni, mint mondanivaló, satöbbi, de a lényeg az volt, hogy olyasvalamit tegyünk, amelynek a készítése során mi is jól érezzük magunkat, illetve el tudjuk mondani a saját véleményünket arról, ami amúgy is látszik. Úgy tűnik, ez működött is. Hab van a tortán. Ennyi.

Gauder Áron: Nem nagyon terveztük, hogy mit szeretnénk elérni. Abban biztosak voltunk, hogy volt egy rövid szereplésünk az egyik tévénél, és hogy azt még egyszer nem, hanem csakis olyat, amit mi szeretnénk. Voltak, akik azt mondták, hogy ezt talán nem kéne, ez durva, nem lesz sikeres, de mi úgy döntöttünk, hogy nem tompítunk semmin, hanem úgy visszük végig, ahogy szeretnénk. Talán ez volt az egyetlen hosszú távú célunk: nem alkuszunk meg semmiben. Úgy tűnik, jól tettük.

– Tervetek a jövőre nézve?

Novák Erik: Ha esetleg van ötletünk, ami tetszik, és rá tudunk lelkesedni, akkor lesz. Most egy-két évig pörögnek a fesztiválok, kipihenjük az eddigi fáradalmakat. Semmi konkrétum nincs a jövővel kapcsolatosan. Ötletek persze vannak, majd kiderül, hogy melyik lesz az, ami elvisz minket olyan irányba, hogy gondolkozzunk is a megvalósításán.

Gauder Áron: Ami fix, hogy a film megjelenik DVD-n. Bár már mindenkinek van kalózpéldánya. Mindegy, mi azért kijövünk egy rendessel, amin várható pár meglepetés. Többek között lesz rajta egy werkfilm, hogy milyen jól érezzük magunkat a fesztiválokon, illetve munka közben, és pár jelenet a szinkronstúdióból is.

Novák Erik: Azért lesz érdemes ezt a sztorit a kalózkiadványon túl is megszerezni, mert jó pár kimaradt jelenetet is tartalmaz a végeredmény, amik vagy a hosszuk, vagy a súlyosságuk miatt nem kerültek bele az eredetibe. Ez az alkotói verzió, vagy mi. Ja! És, ha minden stimmel, akkor hamarosan képregény formájában is megjelenik.

Tipp: A Nyócker honlapja »

Fotó: Aknay Csaba

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top