Sztárok

Mitõl bio a bio?

Spórolni akart, és így lett biogazda a végzettsége szerint kertészmérnök a tököli Gergics Antal, aki gyógynövények fõzetét és saját készítésû „varázsszereit” használja a kemikáliák helyett a budapesti Marczibányi téren.




A budapesti Marczibányi téren szerdán és szombaton kínálják termékeiket a biogazdák. Itt találkozom a tököli Gergics Antallal (a törzsvásárlóknak csak Tóni). Miközben a vevők válogatnak a különféle zöldségek, gyümölcsök, sajtok, sütemények között, Gergics gazda lelkesen mesél arról, hogyan csöppent a „biobizniszbe”.

15 év vegyszer nélkül

– A végzettségem szerint kertészmérnök vagyok, ám hogy őszinte legyek, amit az egyetemen tanultam a növényvédelemről, a műtrágyázásról, azzal valahogy zsigerből nem értettem egyet. Az őseim is gazdálkodtak, így amikor megkaptam a diplomát, kézenfekvő volt, hogy követem a családi hagyományt. Először a még kuriózumnak számító cukkinit, brokkolit, színes salátát termesztettem. A növényvédő szereken, a műtrágyán spóroltam, helyettük a nagyszüleim permetleveit használtam; lassan 15 éve nem látott vegyszereket a földem. 1998 óta vagyok ellenőrzött, biominősített gazdálkodó, ráadásul mi biodinamikus módon termesztjük a növényeket.








 Kérdések a bióról

– Csak gyümölcs és zöldség lehet bio?

– Nem. Számtalan terméket kínálnak bioként. Lehet venni süteményt, húst, tésztát, gyümölcsleveket, mézet, tojást, kozmetikai készíményeket, stb. Ma már nem csak a bioüzletekben árulják ezeket, egyre több szupermarketben megtalálhatóak.

– Minden bio, amire ez van írva?

– Igen. Csak azok a termékek kaphatják meg azt a minősítést, amelyeket előzőleg bevizsgáltak a hatóságok. Vigyázat, mert például a természetes, alternatív, ellenőrzött feliratok megtévesztők lehetnek.
Erre a mondatra nem csak én, de az egyik krumplit válogató vásárló is felkapja a fejét. A fiatalasszony megelőz, ő kérdezi meg: az meg mi a csuda?
– Azt jelenti, hogy figyelembe vesszük a holdfázisokat. A régiek is használták ezt, igaz, nem tudatosan. A Hold hatással van az emberekre, az apály-dagály alakulására és a növényekre is. Nem mindegy, mikor vetünk, mikor szüretelünk.
– Ha nem használnak drága vegyszereket, akkor miért drágábbak a biotermékek?
– Hát éppen ezért! A gyomirtók helyett kapálunk. Manapság alig akad valaki, aki vállalja ezt a nehéz kenyérkeresetet. A kórokozókkal szemben saját főzésű leveket, gyógynövény-kivonatokat használunk, amelyek nem szívódnak fel a növényben. Az ilyen módon előállított termés mennyiségében elmarad attól, amelyet vegyszerezéssel nyernénk. Ugyanez a helyzet a biohússal is: az állataim nem kapnak tápot. Csak olyan takarmányt adok nekik, amelyet a saját földemen termesztek. Szerintem, ha azt vesszük, hogy a bio egészséges és jó minőségű, már nem is tűnik olyan soknak az árkülönbség.


Gáz van a banánnal

– Azt tudta egyébként, hogy a legveszélyesebb nem bio gyümölcs a banán? – tesz fel ezúttal ő egy kérdést, és amikor kerekre nyílt szemmel a fejemet rázom, így folytatja: – A banánt olyan vidéken termelik, ahol rengeteg csapadék hull. Az eső kedvez a gyomnak, ezért a gyümölcsöt nagyon gyakran kell permetezni. És akkor még ott van az érlelőgáz. A fürtöket teljesen zölden szedik le, ám hogy éretten kerüljön a boltokba, gázzal kezelik. Nem hangzik valami jó, igaz?





Az egészség záloga

Miközben Gergics gazda mesél, a vevők sorban állnak a pultja előtt. Feltűnő, mennyi köztük a kisgyerekes anyuka.
– A szülők olyankor kezdenek el tudatosan táplálkozni, amikor gyermeket várnak. Aztán amikor a gyerkőc nagyobbacska lesz, sokan visszatérnek a „hagyományos” ételekhez. Vannak nyugdíjas vásárlóm is, nagy százalékuk azért állt át a bióra, mert beteg, és azt reméli, ezzel visszanyeri az egészségét.
– És visszanyeri?
– Azt nem állítom, hogy ettől teljesen meggyógyulnak, az viszont tény, hogy többen évek óta nálam vásárolnak és tünetmentesek. Nekem ennél nem kell nagyobb elismerés.
– A családja is ezen él?
– Én csak biót eszem, és a feleségem is igyekszik egészségesen étkezni. A gyerekeimmel már egészen más a helyzet. Hét és tizenkét évesek, őket még nagyon befolyásolja a média. Imádják a csipszet, a kólát. Hébe-hóba kikönyörögnek egy gyorséttermi kiruccanást is. Nem örülök neki, de tenni ellene nem tudok.

Drága, de egészséges

Vajon van-e összefüggés a betegségek kialakulása és a táplálkozás között? – kérdeztük Dr. Farkas Ilonát, a „A Rák ellen






Hol vannak az országban biopiacok?

 • Budapest: Fővárosi Művelődési Ház, XI. Fehérvári út 47. (péntek 14-18 óra), II. Marczibányi tér (szerda, szombat 7-13), IV. Baross u. 105-107. (szombat 7-13)
• Debrecen: Kandia utca 14. (szombat 7-12 óráig)
• Tokod-Altáró: Béke tér 1. (szombat délelőtt)
• Győr: Petőfi Művelődési Ház (szombat 7-13 óra)
• Kecskemét: Piaccsarnok (péntek délelőtt)
• Szeged: Mars téri piac, 400-as asztal (szombat délelőtt)
* Hol lehet többet megtudni a biotermékekről?
www.biotermek.lap.hu
www.bioelelmiszer.lap.hu
az emberért, a holnapért” Alapítvány kuratóriumának titkárát.
– Az ember az elmúlt ötven évet leszámítva gyakorlatilag bioélelmiszereket evett. Az intenzív mezőgazdasággal együtt járó permetezés, műtrágyázás azonban nem maradt hatástalan az emberi szervezetre sem. Az ipari fejlődéssel párhuzamosan szerte a világon emelkedni kezdett a rákos megbetegedések és halálozások száma. Magyarország már húsz éve az első helyen áll a daganatok okozta halálozásban. Azt gondolom, hogy a magyar egészségügy nem a megelőzésre koncentrál, hanem betegség- és gyógyszerorientált. Persze nem állítom, hogy orvosság helyett biozöldséget kellene felírni a betegeknek, de mindenképpen arra kellene nevelni a társadalmat, hogy a helyes életmóddal, táplálkozással megelőzhető nagyon sok betegség kialakulása. Nem véletlen, hogy a szomszédos Ausztria azt szeretné, ha néhány év múlva az összes eladott élelmiszer tíz százaléka bio lenne. Szerencsére már nálunk is egyre többen vesznek ilyen termékeket, bár még mindig nem elegen.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top