Sztárok

Rendel: dr. Csernus – II. rész

– Szüleivel milyen a kapcsolata?

– Édesanyámmal ma reggel beszéltem telefonon, a húgommal tegnap este. Ő itt él Budapesten, logopédus. Tegnap nálam volt az unokahúgom, aki novemberben lesz három éves, és csináltunk egy görbe vasárnapot. A társammal elvittük a Városligetbe, bámultuk a kacsákat, elmentünk limonádézni, majd ebéd után autózni, hogy a motor zaja elnyomja egy kicsit, mert nem akart lefeküdni.

– Egy harmincnyolc éves férfinek általában saját gyereke van…

– Sokat gondolkoztam azon, hogy eddig miért nem jött össze. Valószínűleg még nem jött el az ideje. Nem vagyok türelmetlen.

– Az önéletrajzában azt írja, hogy félt az édesapjától, azt hitte, nem szereti, mert nem mutatta ki az érzéseit.

– Mint általában a férfiak.

– Ez az oka, hogy ennyire szívén viseli az érzelmi nyíltságot?

– Nem. Ez nekem vált fontossá.

– Miért?

Némán néz maga elé, láthatóan nehezen szólal meg.

– A szeretet az egy érzés. A boldogság szintén. Nekem csak egy célom van, hogy boldog legyek, és ezt nem szégyellem kimondani.

– Elvárja a nyíltságot másoktól is?

– Nem. Terápiás kapcsolatban igen, de azon kívül nem.

– Mit érez, amikor teljesen kiadja magát, és a másik ezt nem viszonozza? Elbizonytalanítja?

– Nem. Terápiás kapcsolatban azonnal tisztázom, hogy a közös munkának ez volt a feltétele. Párkapcsolatban… borzasztóan fontos figyelni a másikra. De ez nem lehet rutin, megszokás.

– Hol kezdődik a megszokás?

– Amikor hirtelen kérdezik, hogy milyen színű szeme van a párjának, és el kell egy pillanatra gondolkodnia, hogy „milyen is?”. Amikor már meg sem tudom mondani, hogy milyen a másik szeme, pedig mindennap nézem – nevet, de kényszeredettnek tűnik kicsit ez a jókedv. Azt gondolná az ember, hogy nemrég véget ért szerelme miatt. Ugyanakkor a következő kérdésnél kiderül: ez az ember szerelmes, méghozzá nagyon.

– Milyen szeme van a párjának?

– Barna. Barna, és világoszöld karikák játszanak benne. Néha mogyoróbarna, attól függően, hogy a napfény hogyan fénylik benne – válaszolja, méghozzá olyan lágy hangon, hogy sajnálom: a nyomtatott sajtóban képtelenség visszaadni egy hangsúlyt.

– Szerelmes?

– Igen, nagyon. Egyenrangúak vagyunk, de vannak olyan dolgok, amit én csak úgy tudok megfogalmazni, hogy jó, ha egy nő egy férfi mellett nőnek érezheti magát.

– Honnan tudja, hogy ő így érez?

– Ez sugárzik belőle, minden mozdulatából, a tekintetéből. Én tisztában
vagyok magammal, tudom, hogy jó pasi vagyok.

– Mitől jó a jó pasi?

– Udvarias, kedves, figyelmes, a szavának van súlya, ha szükséges, megvédi a másikat, részt vesz az otthoni munkákban…

– Mosogat is?

– Igen.

– Egy jó pasi hűséges. Ön megcsalná a párját?

– Nem. Erről mi is beszélgettünk már. Most egy friss kapcsolatban vagyok, mert az előzőben… – elharapja a mondatot, majd újrakezdi. – Szóval ez egy friss dolog, és beszélgettünk a hűségről, a megcsalásról… és szerintem a hűség megléte azt jelenti, hogy az illető jóban van önmagával.

– Hazudna a párjának?

– Nem! – és csak úgy üt a hangja. – A külvilág nem alkalmas arra, hogy mindig őszinte legyen az ember, de aki fontos nekem, annak soha nem hazudnék. Ha nekem hazudnak? Megbocsátható, de ha rendszeres, az már játszma, ami nem az én műfajom.

– Bár még nincs gyerekük, felkel majd éjszaka, ha a kicsi sír?

– A csajokkal szemben nem tudom vinni a prímet, mert az anyai ösztön miatt sokkal hamarabb felébrednek. Persze ha látom, hogy nagyon fáradt, akkor igen, felkelek.

– Milyen apa lesz?

– Az érzéseket ki kell mutatni a gyerekek felé. Nagyon sokszor ez elmarad.
Főként az apák részéről. Ha a gyerekem majd 11-12 éves lesz, mindent el fogok mondani neki a szerelemről, szexről. Azt szeretném, hogy a fiam tőlem tudja meg, hogy óriási különbség van az érzelem nélküli szex, az egy fokkal jobb szeretkezés és a szerelmeskedés között, ami a legjobb, a csúcs. Jó lenne, ha ebből a szempontól is hiteles lehetnék. Velem anno nem ültek le a szüleim ilyenekről beszélgetni.

– Tehát mégis nagy hatással volt önre az édesapja zárkózottsága…

– Azt gondolom, minden, ami az életemben történt, szükségszerű volt. Nem lennék ilyen, amilyen. Valószínűleg én el fogok követni más hibákat. Remélem, lesz, aki figyelmeztet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top