nlc.hu
Szabadidő
Veszélyes a közegészségre az Avatar?

Veszélyes a közegészségre az Avatar?

A dohányzást ellenző amerikai csoportok a közegészségre veszélyes filmnek tartják az Avatart, James Cameron világszerte nagy sikereket elérő új filmjét, amiért az egyik főszereplő cigarettázik.

A The New York Times pénteken szerkesztőségi cikkben foglalkozott a témával. Az új filmes nyelvet teremtő, háromdimenziós technikával készült alkotás kapcsán régi vita elevenedett fel: vajon rosszra csábítanak-e a valós életben a filmvásznon bagózók?
A dohányzás ellen kampányolók meggyőződése szerint a filmek cigarettázó szereplői – még akkor is, ha ellenszenves karakterekről van szó – dohányzásra ösztönzik a fiatal közönséget.
Az Avatarban a kitalált Pandora bolygón tudományos kutatást végző csoport irányítója, a Sigourney Weaver által alakított szakértő cigarettázik.
A Cameron filmjét támadók bizonyítékokkal támasztják alá érvelésüket. Stanton Glantz, aki a San Franciscó-i Kaliforniai Egyetemen a dohányzással kapcsolatos kutatási és oktatási központ igazgatója, elmondta: több olyan tanulmány látott már napvilágot, amely egyértelműen kimutatta, hogy a filmes füstölés dohányzásra ösztönzi a tizenéveseket.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) irányelvet fogadott el arról, hogy a kormányoknak szigorú tilalmat kellene elrendelniük mindenfajta, filmben szereplő dohányzásra. Glantz professzor szerint erre talán nincs szükség, de a filmiparnak önmérsékletet kell gyakorolnia, és a dohányzós filmeknek korhatár-besorolást kell kapniuk.
A liberális The New York Times szerint az egyetlen ésszerű állásfoglalás a kérdésben ez: az alkotókat és az azokkal perlekedőket is hagyni kell, hogy végezzék dolgukat; a gyerekeket persze meg kell védeni, ugyanakkor a rendezőket is élni kell hagyni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top