Szabadidő

Mit csináljunk decemberben? A legjobb programtippek

A december óhatatlanul a karácsonyi készülődés jegyében telik, de néha nem árt kicsit lazítani. Ehhez adunk tippeket – válogass kedvedre a hónap legjei közül.
 Budapesti téli fesztivál

A hangzatos elnevezés nem mást takar, mint a főváros téli kulturális kínálatát, amely koncertekből, előadásokból, karácsonyi és gyermekprogramokból, jeles napokhoz kapcsolódó hagyományőrző programokból, kézműves-foglalkozásokból és időszaki kiállításokból áll. A programsorozat központi rendezvénye pedig mi más is lehetne, mint a budapesti karácsonyi vásár a Vörösmarty téren. Budapesten először kerül sor egy ilyen átfogó, a téli holtszezont átölelő színes kulturális programsorozat megrendezésére. A több mint 100 eseményt felvonultató fesztivál programjait egy kiadványban találjuk meg, amelyben téli szabadidős tippeket is olvashatunk, sőt találunk benne ünnepi gasztrokalauzt és térképet is. A kiadvány magyar és angol nyelven is elérhető a Tourinform-irodákban, szállodákban és a forgalmas turisztikai pontokon.

Mit csináljunk decemberben? A legjobb programok

Időpont: 2009. november 3. – 2010. február 28.
Bővebb információ: www.culturalbudapest.com »

 Tutanhamon kincsei Budapesten

Tutanhamon kétségkívül az egyiptomi történelem egyik legrejtélyesebb alakja. Ha kíváncsi vagy a gyermekkirály életére és rejtélyes halálának hátterére, semmiképp ne hagyd ki a VAM Design Center kiállítását, hiszen az itt bemutatott sírbeli kamrák és kincsek ennyire teljes készlete a világon sehol sem látható – még Egyiptomban sem. Tutanhamon eredeti sírját ugyanis a Királyok völgyében már szinte teljesen kiürítették – a kincsek legnagyobb része üveg és védőzár mögött, vitrinekben található a kairói Egyiptomi Múzeumban. A sír eredeti állapotának megfelelő térérzetet csak ezen a kiállításon tapasztalhatod meg. Ezen a kivételes tárlaton a Tutanhamon-sír három kamrájának és több mint 1000 tárgyának a világon egyedülálló, életnagyságú másolatát tekintheted meg, így a legmodernebb technika segítségével megtapasztalhatóvá válik a fáraók aranykora. A kiállítás két neves egyiptológus, dr. Wolfgang Wettengel és dr. Martin von Falck szakmai támogatásával jött létre.

Fotó: Kálló Péter
Fotó: Kálló Péter

Nyitva tartás: mindennap (ünnepnapon és hétvégén is) 10.00–20.00, a pénztár 18.30-kor zár.
A kiállítás 2010 áprilisáig fogadja az érdeklődőket.
Cím: VAM Design Center, VI. kerület, Király utca 26.
Belépőjegy:
Felnőtt: hétköznap 3300 Ft, hétvégén 3900 Ft
Diák, nyugdíjas: hétköznap 2500 Ft, hétvégén 2900 Ft
Tudj meg mindent a kiállításról: www.tut-kiallitas.hu »
Bővebben: www.vamdesign.hu »

 Fürdők Éjszakája – 2009

Széchenyi, Gellért, Rudas, Király – ahány fürdő, annyi korszak, stílus és hangulat. A nagy érdeklődésre való tekintettel a Fürdők Éjszakája ezúttal már négy különleges helyszínen, zenével, tánccal, Bambival és változatos programokkal vár mindenkit, aki szívesen eltöltene egy fürdőzéssel egybekötött hangulatos, változatos estét – egy jeggyel négy helyszínen.  

A Széchenyi, a Gellért és a Rudas fürdőben zenés-táncos, kulturális programok, a Királyban pedig csendes, relaxáló éjszakai fürdőzés várja a télen átmelegedni vágyókat, a programokból kor és érdeklődés szerint lehet válogatni.

Széchenyi gyógyfürdő – kultúrfürdő a Neo FM jóvoltából
Aki szívesen nosztalgiázna és táncolna vagy a szabad ég alatt fürdőzne a meleg vizű medencékben, az látogasson el a Széchenyibe! A legendás énekesnő, Kovács Kati a Qualitons zenekarral ad koncertet. A Qualitons fiatal, tehetséges, más zenekarokból is ismert zenészek beat-funk formációja, korhű hangszerekkel idézik föl a 70-es évek zenei világát.

Rudas gyógyfürdő – a RADIOCAFÉ bemutatja: MAGIC BATH
A törökfürdő programja egyszerre kínál képzeletbeli utazást távoli tájakra és az elmúlt évtizedekbe. Az aulában DJ-k és a Super8-as filmvetítés a 60-as 70-es évek világát idézik. A termálfürdőben éjszaka többször is keleti zene szólal meg, miközben hastáncosok és orientális szólótáncosok szórakoztatják a gőzölgő medencékben pihenő vendégeket.

Gellért gyógyfürdő – a Pesti Est bemutatja: DISCO CLASSIC
A Gellért aulája és pezsgőmedencéje a 90-es évek zenéjét visszhangozza. Az előző évtized legendás fővárosi diszkói, főként a Fortuna népszerű slágereit, kedvenc ritmusait hallhatjuk itt. Az aulában a szecessziós kupolák alatt a SzelektívHallás című műsorból JoNeS és DJ Grand R’n’B-vel és hiphoppal fűszerezett dallamos fekete zenei szelekciója indít időutazásra, míg a pezsgőmedencénél az adott zenei korszak ma is aktív alkotói és DJ-i: Feaky D, Sterbinszky és Felhő szolgáltatják a zenét.
Ezen az éjszakán kivételesen mindkét nem számára nyitva áll a különleges szépségű férfi- és női termálfürdő.

Király gyógyfürdő
Aki nem vágyik zenés bulizásra, de szívesen kipróbálná az éjszakai fürdőzést, az menjen a Királyba! A hangulatos törökfürdő különlegessége ezen az estén, hogy éjszaka is nyitva tart, és mindkét nem egyszerre látogathatja, amennyiben egy relaxáló, csendes esti fürdőzésre vágyik.

Időpont: 2009. december 4., péntek, 22.00–03.00
Helyszín: Széchenyi, Gellért, Rudas, Király fürdők
Belépő: 2900 Ft (a négy budapesti fürdőbe egy közös jeggyel lehet belépni)
Jegyek kaphatók az összes budapesti fürdő pénztárában és a kiemelt BKV-jegypénztárakban.
Extra tipp: ingyenbelépőt kapnak azok, akik e hét péntekig – a Fürdők Éjszakája napjáig – vásárolnak a budapesti fürdőkbe érvényes, jövő évre szóló fürdőbérletet, valamint azok is, akik a pénztárnál bemutatják idei éves bérletüket.
Megközelítés: a fürdők közti közlekedést ingyenes buszjáratok segítik, a buszok negyedóránként járnak, és a fürdők főbejáratánál állnak meg. Mindegyik helyszínen bárok és büfék kínálnak inni- és harapnivalót a vendégeknek.
Öltözet: A műsorok teljes élvezetéhez fürdőruha vagy nyári öltözet viselése ajánlott, a Széchenyiben Kovács Kati és a Qualitons koncertje ruhában is megtekinthető.
Bővebben: www.budapestgyogyfurdoi.hu »

Disney On Ice: Mickey és Minnie csodálatos utazása

Közel 20 éve kápráztatja el rajongóit világszerte a Disney On Ice show, s a varázslat most hozzánk is elérkezett. Idén karácsonykor december 24. és 27. között a Papp László Budapest Sportarénában startol Mickey és Minnie csodálatos utazása, amelynek során Mickey és Minnie idegenvezetésével négy világhírű Disney-mese helyszíneit is bebarangolhatjuk a jégen.
Elrepülünk egyenesen Az Oroszlánkirály, A kis hableány, a Pán Péter, valamint a Lilo és Stitch világába. A csodás díszletekkel kivitelezett képzeletbeli utazás során a jégen minden mesebeli táj megelevenedik előttünk: Oroszlánkirály Büszke-birtokától kezdve Ariel és Triton király víz alatti álomvilágán és Pán Péter Sohaországán keresztül Lilo és Stich hawaii kalandjaiig minden csodának részesévé válunk, s közben helyszínről helyszínre együtt izgulhatjuk végig Mickey és Minnie csodálatos utazását.

Mit csináljunk decemberben? A legjobb programok

A fantasztikus fényeffektek, díszletek és trükkök hatására valóban belefeledkezünk a hatalmas jégszínpad látványába, és nem menekülünk: beszippant bennünket Mickey és Minnie csodálatos utazása.

Tudtad? A show nemcsak amerikai művészeket vonultat fel, 11 ország díjnyertes korcsolyázói is fellépnek a csaknem 100 fős társulatban. A felkészülési idő igen rövid a csapat számára: egy másfél hónapos európai turné előtt mindössze 3 hét alatt kell megtanulniuk a koreográfiákat.

Időpont: 2009. december 24., 25., 26. és 27., naponta több előadás
Helyszín: Papp László Budapest Sportaréna
Jegyek kaphatók: www.podiumprodukcio.hu »

 Budapesti karácsony

A Budapest egyik legszebb helyszínén, az ünnepi díszbe öltözött Vörösmarty téren található karácsonyi vásár az ünnepi készülődés egyik fénypontjának számít a fővárosban. A legnagyobb vonzerőt minden bizonnyal az jelenti, hogy itt kifejezetten a magyar szokások, tradicionális ételek-italok, népi mesterségek, zsűrizett népművészeti termékek és hagyományőrző zenekarok, előadások jelennek meg.

Mit csináljunk decemberben? A legjobb programok

 

A téren felállított hatalmas karácsonyfa, a mesélő betlehemi jelenet, az óriási adventi koszorú mellett idén is elengedhetetlen része a Budapesti karácsonynak a Gerbeaud-ház ablakaiban látható adventi kalendárium. A tradicionális kulináris élvezetek kedvelői számára is igazi paradicsom ez a belvárosi helyszín, hiszen a töki vályogkemencében sült kenyérlángos vagy a kürtőskalács illata, a sült gesztenye, valamint a kemencében sült hagyományos népi ételek, barátságos pecsenyesütők standjai már messziről odavonzzák a látogatókat. Aki szereti a jó forralt bort, annak szintén itt a helye, hiszen az évente megújuló vásári bögrét a fűszeres ital fogyasztása után mindenki hazaviheti.
Ha pedig mindez nem lenne elegendő, a vendégeket a magyar népzene, néptánc, klasszikus zene, gyermekműsorok és koncertek színes kavalkádja szórakoztatja folyamatosan a téren.

Időpont: 2009. november 20. és december 29.
Helyszín: Budapest, Vörösmarty tér
Bővebben: www.budapestinfo.hu/hu/karacsony »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top