Szabadidő

7 meseszép képes album karácsonyra

Egy gyönyörű képes album mindig telitalálat, ha a megfelelő karácsonyi ajándékra vadászol. Íme 7 olyan könyv, amely biztosan nem fog csalódást okozni a karácsonyfa alatt.
Provence – Művészet, építészet, táj

Se szeri, se száma manapság a Provence-ról szóló kiadványoknak. Ám teljességben, igényességben, szépségben messze ez a képekkel gazdagon illusztrált kötet viszi el a pálmát, pedig túlnyomórészt „csak” emberi alkotásokról és az ember vagy természet által alakított tájról szól. Ám ezek hihetetlen bőségét csak így érdemes bemutatni, ilyesfajta alapossággal, ilyen magas színvonalon. Ezt szolgálják a kifejező, remek fotók és a melléjük rendelt magyarázó és összekötő szövegek is, amelyek egyébként széles történelmi háttérre támaszkodva az ókortól napjainkig terjedően mutatják be Provence ízlésvilágának változását. Mindezt 14 fejezetbe foglalva, amiként Provence látnivalói is ugyanennyi, többé-kevésbé jól körülhatárolható térségre vagy témára oszlanak. Mint például a Camargue, vagy a Paul Cézanne nevéhez kapcsolható Aix-en-Provence, vagy a 100 évig létező avignoni pápai állam, és Van Gogh „menedéke” Arles-ban. A fejezetek sorrendje egyúttal a legkönnyebben végigjárható útvonalat is kijelöli. A kötet függelékében rövid életrajzokat, név- és helynévmutatót, illetve kislexikont is találunk.

Szerzők: Christian Freigang–Achim Bednorz
A könyv címe: Provence – Művészet, építészet, táj
A könyv ára: 8795 Ft
Kiadó: Vince Kiadó

Ketten a jégen

Az Arktisz, vagyis az Északi-sarkvidék világáról szóló képeskönyvet a National Geographic Társaság ismeretterjesztő filmjei alapján, a filmstáb alkotógárdájának bevonásával készítették.

Mi hozhatná közelebb a gyerekek és felnőttek szívéhez a fagyos világot, mint egy cuki jegesmedvebocs és féltőn gondoskodó mamája? Pedig vérbeli „fenevadról” van szó, amelyre nem is olyan régen még gondolkodás nélkül rásütötték a puskát. Ám nagyot változott – változik! – a jégvilág, és az ember róla alkotott elképzelése is. Az eszkimókat kivéve nincs otthon az ember ebben a környezetben, nem is uralkodhat rajta, és nem is használhatja ki. Hogy tényleg így is legyen, ehhez kell a felvilágosult látásmód és gondolkodás. Ezt a célt szolgálja ez a gyönyörű képeskönyv is. Akár kisebb gyermekünket is ölbe véve és a könyvet végiglapozgatva megismerhetjük belőle a jégvilágot, a rozmárokat, a gyűrűsfókát, a szépséges sarki rókát, a rénszarvasokat, a narválokat, a sarkvidéki madarakat, a szélsőséges időjárást – és természetesen a sarkvidéki élettér csúcsragadozóját, a jegesmedvét is. Jól fűtött szobában, téli estéken felejthetetlen hangulatot és izgalmakat varázsol körénk ez a könyv, és lehet, hogy a sarkvidék megismerése terén ennyivel be is érjük.

Szerzők: Linda Woolverton, Mose Richards és Kristin Gore
A könyv címe: Ketten a jégen
A könyv ára: 4999 Ft
Kiadó: Geographia Kiadó

500 álomcél – A legszebb úti célok a világ minden tájáról

Távoli országok, érintetlen természet, nyüzsgő metropolisok, egzotikus paradicsomok és építészeti látványosságok – mind együtt vannak ebben a pompás képeskönyvben.

Valahol mindenképpen el kell kezdeni! Mármint a világgal való ismerkedést. Aztán pedig a világjárást. Az ösztönző-motiváló eszközök és lehetőségek egyik legkönnyebben hozzáférhető változata a képeskönyv. Mint például ez, amit jó szívvel ajánlok. Két okból is: egyrészt, mert jónak találom a válogatást. Másrészt, mert a képek csábítóan szépek, a kísérőszövegek pedig, bár rövidek, mégis tartalmasak. El tudom képzelni, hogy egy tettre kész fiatalnak mennyire feltüzelheti a fantáziáját! Nekem legalábbis biztosan, annak ellenére, hogy láttam már egynéhányat az ötszáz közül. Ezért is ajánlom a figyelmetekbe!

A könyv címe: 500 álomcél – A legszebb úti célok a világ minden tájáról
Szerkesztette: Kővári Sarolta
A könyv ára: 4999 Ft
Kiadó: Alexandra Kiadó

Modern kori építészeti csodák – Történelmünk az égből nézve

Bertrand Lemoine a 19. és 20. századi építészet, fémépítés, városrendezés és kulturális örökség történetének elismert szakértője. Történelmi, vagyis a megépítés ideje sorrendjében ő mutatja be nekünk a modern világ lenyűgöző építészeti csodáit – a mellékelt fotók pedig ugyanazt a madarak látószögéből. Így maga a kötet is csodává válik, ajándékká a szerzőtől és kiadótól, és ajándékká, ha valakit meglepsz vele.

A Paloták, villák és kastélyok (Henri Stierlin) kiadvány folytatásaként ezúttal a modern építészet ismert és kevésbé ismert alkotásai, szám szerint 30 létesítmény nagyszerű légi fotói és lényegre szorítkozó kísérőszövegei szórakoztatnak el bennünket. Mivel is kezdődhetne egy ilyen „magaslati” levegőjű kötet, mint a több mint 100 éves, mégis megunhatatlan Eiffel-torony felidézésével. A befejező alkotás megtippelése sokkal nehezebb. Aki a pekingi olimpia valamelyik létesítményére gondol, elég közel jár az igazsághoz. Ám be kell vallanunk, a könyv anyagának összeállításakor ezek még nem készültek el. Ám Sanghajban már 2004 óta áll a Keleti Művészetek Központja, egy ötszirmú virág alaprajzát a térben kiteljesítő, Paul Andreu által tervezett acél-üveg-kerámia palota, amely méltó társa lehetne a pekingi létesítményeknek. (Mi tagadás: méreteit tekintve a Művészetek Palotája bizony eltörpülne mellette, de hát a tulajdonló országok méretei sem azonosak.)
És a többi 28 épület? Legyen ez a kötet megvásárlóinak szóló meglepetés! Annyit azért elárulhatunk, hogy számos „ismerőst” fedezhetünk fel a csodálatos perspektívájú légi fotókon, de olyan épületekkel is megismerkedhetünk, amelyek létezéséről eddig csak egy szűkebb szakmai közösség hallott. És hogy mire való mindez? A csillapíthatatlan szellemi éhség kielégítésére, és ösztönzésre, hogy egyszer te is a nevezetes építmény tőszomszédságában állhass.

Szerző: Bertrand Lemoine
A könyv címe: Modern kori építészeti csodák – Történelmünk az égből nézve sorozat
A könyv ára: 7950 Ft
Kiadó: Scolar Kiadó

Európa legszebb helyei

Európa kimeríthetetlen kincsestárnak tűnik, amikor elindulunk, hogy felfedezzük titkait. Mert Európa csodáival nem lehet betelni!

Adhattak volna a szerzők ilyen címet is: Európa képeskönyve. Mert ez a kötet képeskönyv a javából! Vezérfonala a nagyobb tájegységek mentén való haladás, így a Brit-szigeteknél kezdődik a kalauzolás, és Kelet-Európában, Oroszországban fejeződik be. Az emberi alkotások mellett egyenrangúan szerepelnek a tájképi, természeti szépségek, sőt néha maga az ember is. Amit viszont kissé keserű szájízzel veszünk tudomásul: hazánkat mindössze három látnivalójával (esztergomi bazilika, Budapest mint fürdőváros és a Hortobágy) mutatja be. Vélhetően igen sokat kell még tennünk, hogy ne így legyen. És hát a követendő példákat ez a kötet (is) szolgáltatja. Mégis, a korán sötétedő téli estéken aligha találhatunk szívderítőbb elfoglaltságot, mint e könyv lapozgatását, nézegetését. És talán egy vágy megfogalmazódását: mindezt a valóságban is látni kell!

A könyv címe: Európa legszebb helyei
Szerkesztette: Hajdú András
A könyv ára: 4999 Ft
Kiadó: Alexandra Kiadó

A Biblia világa – Képes atlasz

„Pazar képekkel illusztrált atlasz, mely a bibliai hősök, helyszínek és események krónikája is egyúttal. A korai Közel-Kelet életét megelevenítve mutatja be a Biblia gazdag világát és történeti hátterét…”

Az idézett fülszövegrészlet cseppet sem túloz, sőt! Hiszen a Biblia sajátos összefüggései és jelentősége miatt örökké kiemelt fontosságú olvasnivaló marad. Nem véletlen tehát, hogy azt a világot, amiről szól, és ami létrehozta, szinte mindenki jobban szeretné ismerni. Miközben az a furcsa ellentmondás állt elő, hogy bár időben mind jobban távolodunk a „bibliai időktől”, mégis egyre többet tudunk meg róla. És ennek egyetlen magyarázata van: a tudományos bibliakutatás, ami szinte mindenre kiterjed, ami a Biblia világával kapcsolatba hozható.
Lenyűgöző az a tudásmennyiség is, amelynek birtokában Jean-Pierre Isbouts (a kultúra- és médiatudományok, a régészet és a művészettörténet avatott ismerője és oktatója) sorra alkotja bibliai összefüggésű ismeretterjesztő és tudományos műveit. Bár ez a könyv karácsony előtt válik hozzáférhetővé, semmiképpen sem célorientált időszakos olvasmány. Sőt, nem is csak olvasmány, de sokáig és sokszor nézegethető képeskönyv, atlasz (vagyis kép- és térképgyűjtemény) – egyfajta bibliaolvasó vezérfonal.
A judaizmus, kereszténység és mohamedán vallás által egyaránt szentként tisztelt könyv hátterének megismerése már e három világvallás révén is széles körű érdeklődésre számíthat, de jelentősége túlnő ezeken a határokon. Csak tudatlan vagy elvakult ember vélheti ugyanis azt, hogy jelenkori életére már semmilyen hatást nem gyakorol a Biblia. Tessék csak a könyvet alaposan áttanulmányozni!

Szerző: Jean-Pierre Isbouts
A könyv címe: A Biblia világa – Képes atlasz
A könyv ára: 7900 Ft
Kiadó: Geographia Kiadó

A 100 legjobb film – Lenyűgöző utazás a mozgófilm történetében

Az emberiséget mindig is foglalkoztatta a történetek képi megjelenítése, ám ez csak a vetítés feltalálásával válhatott a tömegszórakoztatás eszközévé. A film népszerűsége azóta is töretlen.

Nagy merészség a 100 legjobb filmet kiválasztani a lehetőségek ezreiből. Különösen akkor, ha az évtizedekkel korábbi „legjobb 10” választottjai közül a többség említésre sem került. Ámde, mint tudjuk, ízlések és pofonok… Merészségnek számít az is, hogy a film „időutazását” könyvlapokba rögzített leírás helyettesíti. Ám az ember néha mégis úgy érzi, hogy jó lenne valamit megtartani az emlékezetben az egyszer (vagy többször) látott, ám mégis csak múlékony filmből. Nos, ennek a gondnak az enyhítésére született ez a könyv. Igaz, előfordulhat, hogy hiába keressük benne azt, amit különösen a szívünkbe zártunk – 100 film nem sok, akadhat olyan időszak, amikor évente ennél többet is megnéz az ember. Akit pedig rabul ejtett a televízió, ilyesféle számítást már ne is végezzen.
Mégis nagyon érdekes ez a képes filmtörténeti gyűjtemény. Érdekes újra látni A félelem bére híres szereplőit, az Országúton furcsa párját vagy Tarkovszkij Rubljovát. De a kötet nemcsak a fajsúlyos filmek közül válogatott, hanem az olyan közönségfilmekből is, mint a Titanic vagy az Amélie csodálatos élete, avagy a felülmúlhatatlan Volt egyszer egy vadnyugat. Szinte mindenki megtalálhatja tehát a „magáét”, sőt még azt is, ami egy szerencsés találkozás révén azzá válhat.

A könyv címe: A 100 legjobb film – Lenyűgöző utazás a mozgófilm történetében
Szerzők: Rolf Schneider–Winfried Maass–Anne Benthues–Anna Sorge
A könyv ára: 3999 Ft
Kiadó: Alexandra Kiadó

Legújabb karácsonyi cikkeink – tippek
Last minute ajándéktippek saját kezűleg »
9 csalogató ajtó- és ablakdísz letölthető sablonnal »
15+1 lelőhely, ahol a legjobb ajándékokat találod »
Karácsonyi világjáró – ünnepváró tippek külföldről »
Karácsonyi díszfények – kültéri tippek »
Angyalkakörkép – 11 tipp »
20 haszontalan tudnivaló, amit garantáltan megjegyzel a karácsonyról »

A 25 legkülönlegesebb szalvéta »

Könyv.lap.hu »
Advent.lap.hu »
Karácsony.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top