Szabadidő

Mit csináljunk decemberben? A legjobb programok

A nagy karácsonyi készülődés közben nem árt néha egy picit kikapcsolni. Összegyűjtöttük neked a hónap legjobb programjait!
Lovasvilágkupa


A legjobb lovas sportolókkal találkozhatsz a lovasvilágkupán, amelynek a Papp László Sportaréna ad otthont december első hétvégéjén. Látványos show-műsorok, fogathajtás, díjugratás, idomítás, cirkuszi világszámok színesítik a programot.

Jegyárak: péntek délelőtt: 2000 Ft, péntek délután: 3000 Ft; szombat–vasárnap: 6000 Ft
Helyszín: Papp László Sportaréna
Időpont: 2008. december 5-7.
Bővebb információ: www.lovasvilagkupa.hu »

Fürdők éjszakája

A vizek éve zárórendezvényeként nagyszabású éjszakai programsorozattal ünnepel három budapesti fürdő. A Széchenyi, a Gellért és a Rudas december 5-én 22.00–04.00 óra között a hely stílusához illő zenés programokkal várja a vendégeket.

Gellért gyógyfürdő: Vízimozi klasszik/Liquid Cinema
A Gellért klasszikus, régi Cinetrip vízimozivá változik. A nagymedencénél vízifotelekből a mozi hőskorát idéző filmeket nézhetünk, miközben DJ-k és egy élő zenekar kellemes filmzenéket játszik aláfestésül. A kínálatban hajdani némafilmek és régi korokat idéző alkotások szerepelnek (pl. Piaf című francia film). A különleges szépségű férfi- és női termálfürdőben keleties hangulat uralkodik majd élő indiai zenével, az emeleti bárban koktélok és ínyencfalatok várják a vendégeket.

Rudas gyógyfürdő: Magic Bath
A Rudas aulájában a DJ-k és a diavetítés a 60-as, 70-es évek világát idézik: magyar zenék, dzsessz, soul és vidám funk – akár táncra is perdülhetünk. A törökfürdőben orientális arab zene szól, valamint hastáncbemutató és Bajna Zsóka jávai udvari tánca szórakoztatja a gőzölgő vízben pihenőket. A főműsor éjfélkor kezdődik, de többször látható majd egy-egy szólótánc-bemutató. A pihenőhelyiségben multimédiás zenés-irodalmi összeállítások láthatók-hallhatók majd fejhallgatón és kivetítőn.

Széchenyi fürdő: „Swing Highlights”
A fürdőben az étterem nyitott teraszán rendezkedik be a Stúdió 11 zenekar. Egész este változatos dzsessz- és szvingzenét játszanak, a klasszikus amerikai szerzők: Irving Berlin és Gershwin dalaitól Szakcsi Lakatos Béla szerzeményeiig válogatnak repertoárjukból.

A belépő egységesen 3500 Ft, amivel akár mindhárom fürdőt végigjárhatod egyetlen éjszaka alatt. A fürdők közti közlekedést ingyenes buszjáratok segítik, minden fél órában indul egy a Széchenyitől.
Időpont: 2008. december 5.
Bővebb információ: www.vizekeve.hu »

10. Budapesti Karácsony – varázslatos ünnepi kavalkád

Idén tizedik alkalommal várja a Vörösmarty térre a látogatókat a főváros legnépszerűbb téli rendezvénysorozata, a Budapesti Karácsony. A vásár legnagyobb vonzereje, hogy itt kifejezetten a magyar szokások, tradicionális ételek-italok, népi mesterségek és hagyományőrző zenekarok jelennek meg. Ha ajándékot keresel karácsonyra, ha szereted a fűszeres forralt bort, ha téged is elvarázsol a kürtőskalács illata, akkor a Vörösmarty téren a helyed.

A téren felállított óriási karácsonyfa és a betlehemi jelenet mellett idén is elengedhetetlen része a Budapesti Karácsonynak a Gerbeaud Ház ablakaiban látható adventi kalendárium. December 1–24. között mindennap gyönyörű harangjátékkal és ünnepi fúvósokkal kísért ablaknyitás veszi kezdetét 17 órakor. Az ablakok mindegyike egy-egy gyönyörű kortárs festmény képét rejti, amelyet zenei és fényjátékkísérettel fednek fel. És ha mindez még nem lenne elegendő, a vendégeket a magyar népzene, néptánc, klasszikus zene, gyermekműsorok és koncertek színes kavalkádja szórakoztatja folyamatosan a téren.
Helyszín: Budapest, Vörösmarty tér
Időpont: 2008. november 21. – december 29.

Adventi orchideakiállítás és -vásár

 

Ha hétvégén a Városligetbe látogatsz, semmiképp ne hagyd ki a Magyar Orchidea Társaság által szervezett nemzetközi orchidea- és broméliakiállítást, amelynek a Magyar Mezőgazdasági Múzeum biztosít helyet. A rendezvényre a hazai növénybarátok, kertészetek mellett külföldi növénytermesztők is elhozzák szebbnél szebb virágaikat – Németországból, Olaszországból, Lengyelországból és Ausztriából is érkeznek majd kiállítók. Ha te is kedvet kapsz az orchideatartáshoz, a kiállításon bemutatók, szaktanácsadások segítenek neked. A kiállítás vásárral egybekötött, így akár be is szerezheted az első példányt a természet ezen csodáiból.

Időpont: 2008. december 4–7.
Helyszín: Budapest, Vajdahunyadvár, Magyar Mezőgazdasági Múzeum
Nyitva tartás: 10.00–18.00 óra között
Belépőjegy ára: nyugdíjasoknak, tanulóknak (6–14 éves korig), 10 fő feletti csoportnak: 600 Ft
Diák: 800 Ft
Felnőtteknek: 1200 Ft
Családi jegy (2 felnőtt és 2-3 gyerek): 3000 Ft

Elringató dallamok – a The Harlem Gospel Singers Budapesten

Magával ragadó, felemelő, spirituális és kirobbanó – ilyen a gospel nyelve. Immár több mint 15 éve annak, hogy a gospel koronázatlan királynője, Queen Esther Marrow kiváló énekesekből és zenészekből álló csapatot gyűjtött maga köré, hogy a tradicionális gospelt autentikusan, de teljesen újszerű megfogalmazásban állítsa nemzetközi színpadokra.
Harlem – New York lüktető városrésze, bölcsője és képviselője az afroamerikai kultúrának, otthona több mint 400 egyházközösségnek – bábáskodott a társulat névadásánál, s így lettek ők a Harlem Gospel Singers. Queen Esther Marrow, az ünnepelt gospelkirálynő és világhírű együttese immár tizenhetedik európai turnéjukon lépnek fel élőben igen népes közönség előtt, és remélhetőleg Budapesten is fergeteges koncertet adnak (ismét).

 

Időpont: 2008. december 14., 19.30
Helyszín: Papp László Budapest Sportaréna
Bővebb infó: www.showtimebudapest.hu »

Négy karácsony – a hónap filmtippje

A karácsony nem csak nagy vacsorákat, kis gyertyafényt és néhány teljesen felesleges ajándékot jelent. Az ünnep elsősorban rohanást, tervezést, autózást és a meg nem látogatott rokonok élethosszig (de legalább a következő ünnepig) tartó sértődését jelenti. Kate és Brad (Reese Witherspoon és Vince Vaughn) viszont szeretnek az élet derűsebb oldalán maradni. Ezért keresnek sokat, ezért nem házasodnak össze, és ezért utaznak el minden évben valami távoli, napsugaras szigetre. De idén a köd miatt nem száll fel a gépük, ők otthon ragadnak, és életükben először kénytelenek az összes családi szokás, kívánság és hóbort előtt fejet hajtani. És mert mindketten elvált és újraházasodott szülők gyermekei, összesen négy családi ünnep vár rájuk. Míg Brad számolja a másodperceket, míg megszabadulhat az összes édestől és mostohától, unokaöcsitől és nagybácsitól, Kate-ben egy egészen másfajta óra kezd ketyegni: mire véget ér a nap, talán azt is belátja, hogy az őrült családokban is bőven van mit szeretni.

 

Eredeti cím: Four Christmases
Rendező: Seth Gordon
Főszereplők: Reese Witherspoon, Vince Vaughn, Robert Duvall, Sissy Spacek
Bemutató: 2008. december 18.
Hivatalos honlap: www.fourchristmasesmovie.com »

Disney On Ice – Princess Classic – jeges utazás a hét Disney-hercegnővel

A két évvel ezelőtti előadás hatalmas sikere után idén karácsonykor ismét ellátogatnak hazánkba a Disney-hercegnők, hogy egy hatalmas jeges show-ban kápráztassák el a gyerekeket, na meg a gyereklelkű felnőtteket. A Disney-mesékből jól ismert hercegnők, Hamupipőke, Jázmin, Ariel, Csipkerózsika, Belle, Mulan és Hófehérke mind-mind lenyűgöző előadással lepik meg a kis rajongókat. A jégpálya egy varázslatos háromemeletes kastéllyá alakul át, és az előadás alatt folyamatosan változik, így Jázminnal repülhetünk az arab kastélyok között, Ariellel együtt úszhatunk a víz alatti királyságában, vagy segíthetünk Csipkerózsikát feloldozni a gonosz átok alól. Minden jelenet a szemünk előtt válik élettel telivé a zenétől, a varázslatoktól, a csillogó jelmezektől, a hihetetlen korcsolyázástól és persze elsősorban a hercegnőktől.

 

A történetet negyven díjnyertes jégtáncos adja elő, az előadás koreográfusa pedig Tom Dickson, az Egyesült Államok Jégtánc Szövetségének elnöke és felesége, Catarina Lindgren volt olimpikon.

Helyszín: Budapest, Papp László Budapest Sportaréna
Időpont: 2008. december 24–27.
Előadások dátumai:
December 24., 11 óra
December 25., 15 óra
December 25., 19 óra
December 26., 11 óra
December 26., 15 óra
December 26., 19 óra
December 27., 11 óra

További információ és jegyvásárlás:

www.disneyonice.hu »
www.podiumprodukcio.hu »

Joanne Harris: Bársony és keserű mandula

A december a karácsonyi készülődés jegyében telik – bevásárlás, futkosás az ajándékok után, nagytakarítás –, nem csoda, ha estére holtfáradtan rogyunk le a fotelba. A Csokoládé világhírű írónője viszont olyan meglepetéssel rukkolt elő, amely a téli estéken ideális kikacsolódást ígér. Az elragadó novellagyűjteményt olvasni olyan, akár a legfinomabb bonbonosdobozban válogatni a krémes, keserű, kávés vagy nugátos édességek között. Joanne Harris történetei hol torokszorítóan érzelmesek, hol mesésen varázslatosak, hol pedig hátborzongatóak; farkasemberek, delfinnők, dacos, öreg hölgyek és erotikus bőrholmik – a Bársony és keserű mandulában a csoda szinte mindennapi, a savanyú sokszor édes, szép a rút és rút a szép, még a csábító és a meghökkentő sincs egy lépésnél távolabb egymástól. Az „édes élet” legnagyobb szakértője ismét bebizonyítja, hogy mestere a történetmesélésnek. (Ulpius-ház Könyvkiadó)
A könyv ára: 2999 Ft

 

Télbratyó DVD – Igazi karácsonyi szórakozás az egész családnak

Fred Claus (Vince Vaughn – Ünneprontók ünnepe) egész életében testvére igencsak tekintélyes árnyékában élt, s emiatt nem rajong különösebben a karácsonyért – Fred öccse ugyanis nem más, mint a Télapó (Paul Giamatti – Golyózápor), aki… mondjuk ki: maga a csoda. Ehhez képest Fred csak egy szerencsétlen flótás, akinek se pénze, se munkája.

De ez hamarosan megváltozik, a Télapó ugyanis elhívja Fredet az Északi-sarkra, hogy dolgozzon neki. Igen ám, de a manókkal ellentétben Frednek nincs túl nagy gyakorlata se az ajándékcsomagolásban, se a jó és rossz gyerekek szortírozásában, ráadásul egy rosszindulatú termelési ellenőr mindörökre le akarja állítani a karácsonyt. Egy teli zsák kaland és kacagás után Fred végre felfedezi a család fontosságát, és megmenti a karácsonyt ebben a szívmelengető ünnepi komédiában, amely ajándék az egész családnak!

Eredeti cím: Fred Claus
Rendezte: David Dobkin (Ünneprontók ünnepe)
Szereplők: Vince Vaughn (Ünneprontók ünnepe), Paul Giamatti (Golyózápor), Rachel Weisz (Az elszánt diplomata), Kevin Spacey (21 – Las Vegas ostroma)
Hivatalos honlap: www.fredclaus.net »

 

Programajánló.lap.hu »
Advent.lap.hu »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top