Szabadidő

A Pop Királya 50 éves lett

Idén augusztus 29-én ünnepelte 50. születésnapját a Pop Királya, az élő legenda, Michael Jackson. Ebből az alkalomból különleges album került az üzletek polcaira, amin a magyarok kedvenc Jacko slágerei hallhatóak.

Az 1958-ban, az Indiana állambeli Geryben született ikon a zenei élet meghatározó személyisége, mintegy 40 éve van jelen a poppiacon. Születésnapját rajongók milliói ünnepelték, kik tánccal, kik egyéb módon. Nemcsak a rajongók, de a lemezkiadó is megemlékezett erről a jeles napról egy egyedülálló projekt keretében.

Track lista
1. Billie Jean
2. Black Or White
3. Thriller
4. Smooth Criminal
5. Earth Song
6. Bad
7. Beat It
8. Dirty Diana
9. They Don’t Care About Us
10. Heal The World
11. Remember The Time
12. Say Say Say (with Paul McCartney)
13. Dangerous
14. Give In To Me
15. You Are Not Alone
16. Thriller Megamix (radio edit)

Magyarország kedvenc dalai: egy egyedülálló lemez a magyar rajongók válogatásában

Az 50. születésnap alkalmából augusztus 29-én a világ számos országában, köztük Magyarországon is, egy új válogatáslemez látott napvilágot King of Pop címen, melynek egyedülálló különlegessége, hogy minden országban más és más dallistával jelent meg, melyet az adott országban élő Michael Jackson rajongók és a zeneszerető közönség szavazatai alapján állítanak össze. A születésnapi albumon a magyarok kedvenc Jacko slágerei hallhatóak.

A lemez, azon felül, hogy Michael Jackson talán legnagyobb slágereit tartalmazza, tartogat néhány érdekességet is: ez az első olyan Michael Jackson válogatáslemez, melyre felkerülhetett a Paul McCartneyval közösen készített Say Say Say című dal, valamint megtalálható lesz rajta a Thriller című album slágereiből készített megamix is, mely eddig még sehol sem jelent meg. Ráadásul a CD az új Opendisc technológiával készül, melynek segítségével a rajongók friss híreket és bónusz tartalmakat érhetnek el az interneten keresztül, teljesen ingyen!

50 év és megszámlálhatatlan sláger: a Jackson story

Michael Jackson mint a Jackson Five szóló énekese aratta első sikereit testvéreivel, s mindössze tíz évesen állt először a nagy nyilvánosság elé. Ekkor már profi előadóművésznek számított, aki hangjával, táncmozgásával lenyűgözte a közönséget. 1971-ben készült el a Motown kiadónál első szóló albuma, a „Ben”, amellyel szinte egy csapásra berobbant a köztudatba.

Michael számára az igazi sikert az önállósodás hozta meg a 70-es évek végén, amikor a nagy zenészlegenda, Quincy Jones segítségével 1978-ban megjelent az „Off The Wall” című nagylemeze, már az Epic kiadó gondozásában. Ez volt a zenetörténelem első olyan korongja, amelyről 4 dal is bekerült az amerikai top tízbe.

1982. végén jelent meg a minden rekordot megdöntő „Thriller” albuma, amelyet szintén Quincy Jones segítségével készített el, s a „Thriller dalhoz” tartozó klipet nem más rendezte, mint John Landis. Ezzel a koronggal Michael Jackson a világ legsikeresebb előadójává vált. Mára 104 millió példányban kelt el a lemez, s ez az eladási szám csak feljebb kúszott a februári jubileumi „Thriller 25″ kiadvány megjelenésével. 1983-ban Michael Jackson lett az első olyan művész, aki ugyanabban az időben uralta az amerikai Billboard rock albumok, rock kislemezek, R&B albumok és R&B kislemezek listáját is. Az 1984-es Grammy gálán egy este 7 díjat nyert, amit se előtte, se utána eddig még senki sem múlt felül.

A következő nagy dobása a „Bad” című albuma volt 1986-ban. A legtöbb „number one” szám erről az albumról került ki. A „Dirty Diana”, „Man in the Mirror”, a „The Way You Make Me Feel”, a „Bad” és az „I Just Can’t Stop Loving You” is listavezető volt az USA-ban és Európában is. A „Bad” turné, ami ’87-től ’89-ig tartott, minden idők legsikeresebb koncertturnéja volt.

1991-ben a „Dangerous” című albuma hasonló sikert hozott. A “Black or White” című videoklip ismét robbantott, amely szintén John Landis közreműködésével készült. A “Remember The Time”-ban olyan sztárok szerepeltek, mint Eddie Murphy, Imane és Michael Johnson. Michael másik klipjében, a “Jam”-ben Michael Jordannal, a kosárlabda legnagyobb sztárjával forgatott.

Ezután új albummal 1995-ben jelentkezett. A „History” dupla korong volt, amelyen 15 újrakevert #1 sláger, valamint 15 vadonat új dal volt hallható. A lemez nagy sikernek örvendett az egész világon. A „Scream” című számát hugával, Janettel énekelte fel, a „You Are Not Alone” videójában volt feleségével, Lisa Presley-vel szerepelt és ezen az albumon van Paul McCartney dala, a „Come Together” is.

Két szerződéssel is bekerült a Guinnes Rekordok Könyvébe: A Guiness Books of World Records szerint minden idők legtöbbet kaszáló reklám embere Michael Jackson, aki a Pepsi Cola-tól 4 reklámért 12 millió dollárt kapott., és minden idők legnagyobb szerződése a szórakoztatóiparban is Michael Jackson nevéhez kötődik. Az egyezséget a 90-es évek elején kötötte meg a Sonyval, s értéke meghaladja az 1 milliárd dollárt.

1997-ben jelent meg a „Blood On The Dance Floor” album, amely minden idők egyik legtöbb példányszámban elkelt remix lemeze. Az ezredfordulón, 2001-ben jelent meg az „Invincible” korong, amely ugyan nem hozta meg a várt sikert Amerikában, ám Európában és a világ más tájain a megszokott módon fogyott.

Mindezek mellett filmeket is forgatott és könyvet jelentetett meg. Többek között 1988-ban jelentette meg önéletrajzi írását, a „Moonwalk”-ot, s ugyan ezen a címen forgatta le nem sokkal később filmjét is, amelyben a zene, a tánc, a valóság és a fantasztikum keveredik zseniális módon. 1997-ben új filmmel jelentkezett: a “Ghosts” című zenés alkotás mindenképpen Michael táncos előadásainak legjobbjai között tartják számon.

Michael Jackson nem csak mint szórakoztató, hanem mint üzletember és emberbarát is ismert az egész világon. Egy nemrég készült összesítés szerint kb. 50 millió dollárt ajánlott fel eddigi karrierje során jótékony célokra. Michael minden idők egyik legtöbbet díjazott művésze is, munkásságát nem csak a zeneszeretők, hanem a szakma is elismerte. A zenei elismerések mellett előszeretettel tüntették ki humanitáriánus munkájáért is, és az Egyesült Államok éppen aktuális elnökeinél is gyakori vendég volt.

michael jackson.lap.hu
pop.lap.hu

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top