nlc.hu
Szabadidő
Mit csináljunk szeptemberben? A legjobb programok

Mit csináljunk szeptemberben? A legjobb programok

Igaz, hogy vége a nyárnak, de a jó programokból szerencsére nem fogytunk ki. Sőt! Minden eddiginél gazdagabb a választék. Élvezd ki az ősz legszebb napjait!

Szüreti sokadalom a skanzenben

A kétnapos ünnepi sokadalom a magyarországi szőlő- és borkultúrához kapcsolódó hagyományok bemutatására törekszik, így akik nem vetik meg a jó borokat és a finom étkeket, azoknak itt a helyük. Lesz itt vásári forgatag és szüreti felvonulás, gyerekeknek zamatos must, felnőtteknek finom borok – több mint 20 hazai borász finomabbnál finomabb nedűit kóstolhatjuk meg. Szombaton az interetnikus kapcsolatok programjaiban a Dunakanyarban élő nemzetiségek és mesterségeik mutatkoznak be: szerb kalácskészítő, roma szegkovács, szlovák csipkeverő, sváb bortermelő, zsidó gasztronómus.

Mit csináljunk szeptemberben? A legjobb programok

 

A vásárra érkező kézművesek nemcsak portékáikat kínálják, hanem bepillantást engednek mesterségükbe is. A múzeum szőlőskertjeiben, gyümölcsöseiben szabadtéri madárijesztő-kiállítást rendeznek. A rendezvény fesztiválszínpadán táncegyüttesek és zenekarok lépnek fel, de kiemelkedő helyet kapnak a szüret tréfás hagyományai, a bábjáték és a vásári komédia is.

Időpont: 2009. szeptember 5–6.
Helyszín: Szentendre, skanzen
Bővebb információ: www.skanzen.hu »

18. Budapesti Nemzetközi Bor- és Pezsgőfesztivál – 2009

Aki szeptember második hetében ellátogat a budai Várba, az megkóstolhatja a legkiválóbb magyar és külföldi borokat, személyesen találkozhat e nemes italok alkotóival, miközben népszerű, a borhoz, a borkultúrához kötődő kulturális és gasztronómiai élményekkel gazdagodhat, megismerheti a borkultúrához kapcsolódó művészeteket, hagyományokat.
Szeptember 9-én, szerdán 20 órától a Ghymes együttest hallhatod, láthatod a nagyszínpadon, csütörtökön a Csík zenekar és Lovasi András, pénteken pedig a Benkó Dixieland Band muzsikál.

Mit csináljunk szeptemberben? A legjobb programok

 

Nyitva tartás:
Szeptember 9–10-én: 14–23 óráig
Szeptember 11-én: 12–23 óráig
Szeptember 12–13-án: 10–23 óráig

Napi karszalag: 2300 Ft/fő/nap
A belépő tartalmaz: 1 db kristály kóstolópoharat, 1 pohártartó szütyőt, ingyenes belépést a Magyar Nemzeti Galéria, a Budapesti Történeti Múzeum kiállításaira.
Ötnapos jegy: 6300 Ft/fő
Kóstolójegy: 100, illetve 1000 Ft
A kóstolójegy a borkiállítás és -vásár hivatalos fizetőeszköze. A kiállítók standjainál kizárólag ennek ellenében lehet a borokat és ételeket megkóstolni, vásárolni.

Időpont: 2009. szeptember 9–13.
Helyszín: a Budavári Palota teraszai
Bővebb információ:
www.aborfesztival.hu »

Moziünnep

Immár hatodik alkalommal, idén is lesz Moziünnep, mikor is Magyarország legtöbb mozija tárt kapukkal várja mindazokat, akik úgy gondolják, a mozi a nehéz időket is megédesíti. Szeptember 17–20. között, négy napon át több mint 200 film pereg majd kedvezményes, ünnepi jegyáron, melyek közül idén is lesz számos premier előtti alkotás és magyar film is.

Mit csináljunk szeptemberben? A legjobb programok

 

A Moziünnep alatt olyan nagy nyári filmeket pótolhatunk majd be, mint a Jégkorszak 3. – A dinók hajnala, a Harry Potter és a Félvér Herceg, a Görögbe fogadva, a G-Force – Rágcsávók, a Két szerető című romantikus dráma, mely Joaquin Phoenix utolsó mozifilmes szereplése, vagy Tarantino új filmje, a Becstelen brigantyk, Brad Pitt-tel a főszerepben.

A Moziünnep idén is több magyar filmet mutat be – premier előtt, és természetesen a vetítések mellett idén is lesznek közönségtalálkozók, „felkonf”-ok és sztárjegyszedők, ráadásként pedig számos egyéb meglepetés színesíti majd a programot.

Időpont: 2009. szeptember 17–20.
Bővebb információ: www.moziunnep.hu »

Kulturális Örökség Napjai

Természetesen idén sem marad el az Európa-szerte népszerű Kulturális Örökség Napjai hétvége, melyet hagyományosan szeptember harmadik hétvégéjén rendeznek meg. Az esemény során országszerte sok száz épület és helyszín kapuja nyílik meg a látogatók előtt, olyanoké is, amelyek máskor részlegesen, időlegesen, illetve csak a társadalom egyes rétegei által látogathatók, esetleg folyamatosan zárva vannak.

A székesfehérvári Püspöki Palota
A székesfehérvári püspöki palota

 

De nemcsak itthon, hanem a környező országokban is rengeteg érdekes program vár minket. Számos templom, kastély, műemléki feltárás, tájház, múzeum, középület tárja ki kapuit – nem csak és kizárólag – az építészet iránt érdeklődők előtt, ráadásul a két nap alatt minden látnivalót ingyenesen tekinthetünk meg.

Központi téma 2009-ben: „szakrális terek” (templomok, kolostorok, zsinagógák, sztúpák, kápolnák, imaházak, kálváriák, kegyhelyek, búcsújáró helyek).
A budapesti és vidéki programok száma végtelen, érdemes az esemény honlapján tájékozódni.

Budapesti programok »
Vidéki programok »

Időpont: 2009. szeptember 19–20.
Bővebb információ: www.oroksegnapok.hu »

BNV

A 2009. szeptember 9–13. között megrendezett Budapesti Nemzetközi Vásáron egy belépőjeggyel hét rendezvényt látogathatsz végig. Nem csupán az ősz legnagyobb vásárának kínálatában böngészhetsz, de lakberendezési ötletek, táncoktatás, szépségsziget, könyvvásár és koncertek színesítik a programot.

Ha érdekel a lakberendezés, és szívesen szépítgeted az otthonod, akkor ne hagyd ki a „Tér-forma-design” kiállítást, mely Magyarország legnagyobb bútoripari, belsőépítészeti, lakberendezési és dizájnkiállításának ígérkezik. A rendezvény alapja a már jól ismert „Bútorvilág” kiállítás, amelyet olyan tovább témakörökkel egészítettek ki, mint például a konyha, konyhafelszerelés, formatervezés, intelligens ház, szórakoztatóelektronika, home office, lakástextil és világítástechnika. A hazai bútoripar és lakberendezés legnépszerűbb márkái mellett a legújabb trendekkel is megismerkedhetsz itt.

Időpont: 2009. szeptember 9–13.
Nyitva tartás: 10–18 óráig
Helyszín: Hungexpo
Bejárat: I., II. és III. kapu
Napijegy: 1000 Ft
Bővebb információ: www.bnv.hu »

VII. Etyeki Kezes-lábos – kézműves- és gasztronómiai fesztivál

A VII. Etyeki Kezes-lábos Fesztiválra újra eljönnek a legjobb kiállítók, akik hagyományos módszerekkel, természetes alapanyagokból állítják elő termékeiket. A látogatók kóstolót kapnak a legkülönfélébb sajtokból, mézekből, lekvárokból, sokféle húskészítményt és pékárut ízlelhetnek meg, és természetesen kinyitnak az etyeki pincék is. Az etyeki borászok vendégül látják Magyarország legjobb borászai közül azokat, akik dűlőszelektált gazdálkodást (is) folytatnak.

Mit csináljunk szeptemberben? A legjobb programok

A különleges gasztronómiai élmények mellett igényes kulturális programokból sem lesz hiány: több színpadon folyamatosan váltják majd egymást a hamisítatlan népzenét játszó muzsikusok. Az apróbbak sem fognak unatkozni: lesznek népi játékok, versenyek és számos színpadi program.
Mindkét nap 10.00 órától várják az ínyenceket, a gyermekes családokat és a kultúrára, zenére, könnyed, igényes szórakozásra vágyó látogatókat!

Időpont: 2009. szeptember 26–27.
Helyszín: Etyek
Bővebb információ: www.kezes-labos.hu »

10. ARC-kiállítás: Restart

A 10 éves ARC idén is egy aktuális tematika mentén írta ki pályázatát. Mi más is lehetne ez, mint a „válság”, amellyel – így vagy úgy – mindegyikünk kapcsolatba került az elmúlt évben. A pályázati felhívásban arra kérték a kiírók az alkotókat, hogy adjanak megoldásokat arra nézve, miként is lehet meglovagolni a válság hullámait – már ha ez egyáltalán lehetséges.

A témában született legjobb óriásplakátok persze nem azoknak szólnak elsősorban, akik szeretnének végre szomorkodni, felháborodni, kritizálni, keseregni, sokkal inkább azoknak, akik ezzel foglalták el magukat egész évben. Ők most fellélegezhetnek és kikapcsolódhatnak, hiszen szívükből szólnak majd a plakátok.

Mit csináljunk szeptemberben? A legjobb programok

 

A rendezvény ingyenes, a nap 24 órájában látogatható.

Időpont: 2009. szeptember 3–22.
Helyszín:
Ötvenhatosok tere
Bővebb információ:
www.arcmagazin.hu »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top