Szabadidő

Jegesmedve- és pandabébi a bécsi állatkertben

Ritkaság, hogy természetfilmen kívül, élőben láthatunk jegesmedve- és pandabocsot. Most is szükség van némi szerencsére, mert a bécsi állatkert új lakói nagyon félénkek, de ha előbújnak, a legkeményebb férfiszíveket is meglágyítják.

Fu Long, a boldog pandakölyök

A schönbrunni állatkert a világ legrégebben működő állatkertje és egyben az egyetlen még megmaradt barokk állatkert. Ebben az állatkertben – 1906. július 14-én – született elefánt először állatkertben, most pedig pandabébi látta meg a napvilágot. Korábban, 1982-ben, az európai állatkertek közül a madridiban született pandakölyök mesterséges megtermékenyítés útján. A bécsi pandabébi viszont természetes körülmények között fogant, majd született meg 2007. augusztus 23-án.

A kispanda 2007. december 4-én a Fu Long, azaz Boldog Sárkány nevet kapta, de a gondozóknak és a látogatóknak egészen 2008. január 20-ig, öt hónapot kellett várni, amíg vackát elhagyva egy pillantást vetett a pandaházra. A fekete-fehér bocs most már szabadon közlekedik, persze anyja figyelő tekintete mellett. Néha átölel egy fatörzset, megrágcsál egy-egy bambuszágat, de még mindig anyatejjel táplálkozik. A kölyökbocsok jellegzetes csetlését-botlását ötvözi a pandák nyugalmával.


Rosszcsont ikrek

A kispanda már önmagában is látogatócsalogató, de a jegesmedvemama megemelte a tétet. Az állatkertben 2007. november 30-án megszületett a két jegesmedvebocs. Anyjukkal együtt három hónappal később, március 4-én kimentek a kifutóra, megnézték a napfényt, majd visszamentek a kuckójukba. A kifutó ajtaját a gondozók most már nyitva tartják, így a macik szabadon közlekedhetnek, kis szerencsével a látogatók is láthatják őket. A bocsok még nem kaptak nevet, és az anyjuk nélkül gyámoltalanok. A következő hetekben-hónapokban átlépnek a kamaszkorba, és egyre csintalanabbak és játékosabbak lesznek.

A bécsi állatkert weblapja, ahol a pandabébi naplója is olvasható »

Cím: Bécs, Schönbrunn
Nyitva tartás márciusban: naponta 9.00–17.30

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top