Szabadidő

Miért nem tudnak csomagolni a férfiak?

A férfiak szerint teljesen fölösleges becsomagolni az ajándékot. Az ajándék mindenképpen ajándék, akár át van kötve szalaggal, akár nincs. Semmi értelme papírba csomagolni valamit, hiszen a papírt úgyis széttépjük.

A nő viszont értékeli, ha az ajándékozó időt, figyelmet fordított a csomagolásra. Az ő szemében a törődés és a szeretet bizonyítéka a gondos csomagolás.


De a férfiak csomagolásellenes érzelmeinek tudományos magyarázata is van. A férfi- és a női szem szerkezete nem egyforma. A férfiaknak jobban meg kell erőltetniük a szemüket, mint a nőknek, amikor közeli dolgokkal – csomagolással vagy újságolvasással – foglalkoznak, mert nagyobb távolságokhoz szokott szemük beállítása állandó kiigazítást igényel. A női szem alkalmasabb a jó közeli fókuszt kívánó tevékenységekhez, ezért a nők több időt képesek eltölteni apró részletekkel. Ezenkívül a női agy képes kis területen is koordinálni a finommotoros mozgásokat.







A fészket védelmező nő számára a mindkét kézre jellemző kézügyesség is előny volt, így kétszer olyan gyorsan gyűjthette be az ennivalót; a nők körében ezért gyakoribb a kétkezesség, ami azt jelenti, hogy az átlagos nő remekül köt masnit és csomagol apró ajándékokat.
Ráadásul a női szem alkalmasabb a színek összepárosítására, mint a férfié, ezért a csomagolópapírhoz illő szalag kiválasztásakor a női retina előnyt élvez. A szemgolyó hátsó falán található retina mintegy 130 millió pálcika alakú sejtje (fotoreceptora) látja a feketét és a fehéret, míg a többi színért 7 millió kúp alakú sejt felelős. A színekért felelős kúpos sejtekről az X kromoszóma gondoskodik. A nők két X kromoszómával rendelkeznek, következésképp többféle kúpos sejtjük van, mint a férfiaknak – ez a különbség érhető tetten abban, hogy a nők sokkal árnyaltabban beszélnek a színekről. A férfi csak az alapszínekről beszél, pirosról, kékről és zöldről, a nő viszont törtfehéret, azúrt, pávakéket, bíbort és almazöldet emleget.

A Biblia sem szól róla, hogy a három napkeleti király becsomagolva adta volna át a világtörténelem első karácsonyi ajándékát a kisded Jézusnak. Ha lett volna már akkor csomagolópapír, az Újszövetség bizonyára beszámolt volna róla, ilyenformán: „És betakartak szépségesen minden ajándékot a papírba, melyet pufók angyalkák rajzolatjai ékesítettek, és kacskaringós, fényes szalaggal övezték a csomagot. És midőn József el akarná dobni a szalagot, Mária így szólt: – Tartsd meg! Szép szalag az! Jövőre még hasznát vesszük. – És József az égre forgatta szemeit. Ám a kis Jézus csak a csomagolásban gyönyörködött, a tömjénre ügyet sem vetett.”









Cikkünk a Park Kiadó gondozásában megjelent Karácsonyi fegyverszünet című könyvből közölt részletet.

Közeleg a karácsony. Azt se tudjuk, hol áll a fejünk. Még gyorsan be kell fejezni egy határidős munkát, aztán ajándékot kell venni, bevásárolni az ünnepekre, kiválasztani a karácsonyfát, megírni az ajándékkísérő kártyákat… Fel van adva a lecke mindkét félnek: nőnek és férfinak egyaránt.

Ünnepi készülődéskor jó esély van rá, hogy a legapróbb nézeteltérésből is kiadós vihar kerekedik. „Még nem vetted meg a mamádnak az ajándékot?!” „Megírtad, szívem, a karácsonyi üdvözlőlapokat?” „Ugye nem gondolod komolyan, hogy idén nem hívod meg az anyósodat az ünnepi ebédre?”

Ismerősek ezek a mondatok? Ha igen, akkor életmentő lehet Allan és Barbara Pease Karácsonyi fegyverszünet című könyve, amely mély emberismerettel, bőséges tapasztalattal és sok-sok humorral ad tanácsokat az ünnepi „vészhelyzetekre”. Hogy boldogabb és békésebb legyen a karácsony.

• Aki azt állítja, hogy férfi és nő egyforma, az még nem látott karácsonyi ajándékot csomagoló férfit.

• Honnan ismerhetjük fel, melyik ajándékunkat adta a férjünk? Onnan, hogy ütvefúró alakú, és még a bolti szatyorban van.

• A jókedvű karácsony titka az, ha az ember jókedvű.

• Karácsonykor, az év legstresszesebb időszakában, csúcsra jár a zsörtölődés.

• Zsörtölődik: zsémbel, zaklat, nyaggat, házsártoskodik, szekál, gyötör, háborgat, vegzál, abajgat, kínoz, veszekszik, korhol, pöröl (főleg nő)

• Távirányító (főnév, nőnemű): eszköz, amely a tévécsatornák közötti átváltásra szolgál; (főnév, hímnemű): eszköz, amely arra szolgál, hogy 2 és fél percenként átfussunk 55 csatornát.


Szerzők: Barbara és Allan Pease
A könyv címe: Karácsonyi fegyverszünet Miért borul ki a nő? Miért nyűgös a férfi?
Fordította: Gyárfás Vera
Ár: 2500 Ft
Kiadó: Park Kiadó »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top