Szabadidő

Savaria Történelmi Karnevál

Ha augusztus, akkor karnevál Szombathelyen! A városban 8. alkalommal kerül megrendezésre Közép-Európa legnagyobb historikus-jelmezes ünnepsége, a Savaria Történelmi Karnevál. Kihagyhatatlan kulturális kaland minden korosztály számára.




Helyszín: Szombathely
Időpont: 2007. augusztus 24–26.

A fáklyás felvonulás időpontja: 2007. augusztus 25., szombat, 20.00 óra
Jegyár a lelátóra: 1200 Ft

A napfényes felvonulás időpontja: 2007. augusztus 26., vasárnap, 15.00. óra
Jegyár a lelátóra: 800 Ft

Bővebb információ »
A Savaria Történelmi Karneválon megelevenednek a letűnt évszázadok, a hangulatos belváros több helyszíne pedig izgalmas és látványos produkciók otthona lesz a rendezvénysorozat ideje alatt. A Történelmi Témaparkot hegylakó kelta harcosok, római katonák, harcra elszánt gladiátorok, gyalogos és lovas íjászok hada népesíti be.

Középkori vigadalom, kézműves vásár, farsangi komédia

A karnevál központi helyszíne, a városházánál felállított Fórum Színpad koncerteknek, bemutatóknak ad helyet. Itt lép fel többek közt a Vágtázó Csodaszarvas, a Latin Trió, a Patricio Baeza Band és a Jaipur Kawa Brass Band. A hazai előadók közül a Besh o droM és a Kerekes Band előadását hallgathatjuk.







A megyeház udvarán egy igazi színházi csemegét láthat a közönség: a Karneválszínház idei előadása Plautus: A hetvenkedő katona című előadása. A komédia főbb szerepeiben többek közt láthatók lesznek Jordán Tamás, Bezerédi Zoltán és Szabó Győző.





A középkori hangulatot felidéző mutatványosok, vásári komédiások, tűzvarázslók és gólyalábasok, kézművesek és vásárosok idén ismét a Thököly utcában kínálják majd portékáikat, illetve késztetik álmélkodásra a nagyérdeműt.

A belváros szívében található hangulatos sikátor, a Belsikátor idén főként a vállalkozó szellemű fiatalokat, felnőtteket várja. Napközben középkori ügyességi játékokkal, esténként pedig vérbő komédiákkal szórakoztatják a közönséget.

Hegylakó kelta harcosok, hun lovasok, római nehéz- és könnyűgyalogság, valamint a gladiátorok népesítik be a Ferences kertet, de a karnevál egyik leglátványosabb programjának, a Tüzes játékoknak is a Ferences kert ad otthont, melyre augusztus 24-én este 21 órakor kerül sor.

A borok szerelmesei a Borok utcájában lelhetnek kellemes időtöltésre a jó borok, finom lepények, rétesek, fergeteges hangulat és talpalávaló muzsika kíséretében.

A karneválra látogatók egyik legkedveltebb helyszíne a Gáyer-park, hiszen hűvös árnyat adó fái alatt kicsik és szüleik egyaránt tartalmas kikapcsolódásra lelnek. Az egész családnak programot adó helyszínen játszóház, bábszínház, csúzlizda és körhinta közül válogathatunk. Lesz még ókori kézművesudvar, középkori lovagi bemutató, magyar életmódtábor, de szemezgethetünk a vásárosok kínálta portékák közül is.






Az ókori Savaria ma is meglévő falai közé visszaköltöznek a civil élet szereplői: kézművesek, kereskedők, jósok, rabszolgaárusok népesítik be a Romkertet, hogy aztán egy jó üzlet után bárki leöblíthesse torkát a korhű tavernában. A programkínálatot rabszolgavásár, valamint az idén először látható karneváli római esküvő teszi még változatosabbá.

A Kossuth Lajos utcában idén második alkalommal nyit ki a Művészetek utcája, ahol grafikusok, keramikusok, ékszer- és rézkarckészítők műhelytitkaiba leshetünk be, az Isis Galéria udvara pedig kreatív kézműves foglalkozásokkal, jó hangulatú koncertekkel várja az érdeklődőket.

Tüzes hangulatba kerülhetünk, ha ellátogatunk a Mediterrán udvarba, itt ugyanis latin zenei koncertek, táncbemutatók és egyéb tüzes produkciók teszik még forróbbá az esték hangulatát. A latin világot elektronikus tánczenével DJ Ninja, a Latin Spirit Trió és a Patricio Baeza nyolctagú zenekara idézi fel.







Fáklyás felvonulás

A karnevál fénypontja

A karneválon várhatóan a fáklyás felvonulás áll majd az események középpontjában. Az idei évben is két felvonulás szerepel a programban, ahol közel ezer korhű jelmezbe bújt városlakó, komédiás, zászlóforgató és lovag vonul végig a belváros utcáin.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top