Szabadidő

Akvarellceruza varázskészlet

Az Akvarellceruza varázskészletben található rajzeszközök és segédkönyvek segítségével bárki könnyedén elsajátíthatja az akvarellfestés tudományát.




Aki figyelmesebben járta a Nyugatot, különösen a brit világot, bizonyára észrevette az emberek rajzkészségének, rajzolási-festési kedvének lépten-nyomon szembeötlő megnyilvánulásait. Ezzel szemben nálunk csodabogárnak nézik a hébe-hóba nyilvánosan felbukkanó rajzolgató, festegető embert. Mintha nem is lenne nálunk ilyen tárgyú oktatás! A bevásárlóközpontokban látható és jól forgalmazó giccsparádé-kínálat is sokat elárul a sokadalom képzőművészeti ízléséről. Mit sem számít ezzel szemben, hogy az utóbbi évek monstre képzőművészeti kiállításait százezrek látogatták meg. Velük szemben milliók állnak, akiknek sohasem támadt ilyen igénye.

Nos, e nem túlzottan hízelgő kritikával helyezhető szembe ez az érdekes doboz-könyv, melyben az akvarellceruza-készleten kívül két hasznos, gazdagon illusztrált útmutató: a Technikák Könyve és a Feladatok Könyve található. Jóllehet, ezek szövegkészlete a felnőtt olvasóra (és gyakorolgató rajzolóra) számít, bizonyára már a gyerekek is hasznát vehetik. Igen, a gyerekek, akik életérzés-kényszertől hajtva szívesen és gyakran rajzolnak, ha lehetőségük nyílik rá.







E könyvdoboz birtokában némi felnőtt segítséggel, irányító útmutatással a gyermeki „szórakozva tanulás” akár képességgé is fejleszthető. Hát még ha a szülő és gyermeke együtt ügyeskedik! Az akvarellceruza-doboz ehhez az élvezethez nyújt inspiratív segítséget.





Az angol szerző többek között megismerteti olvasójával a kellékeket, a vonalak, foltok, tónusok, árnyékolás szerepét, a színelméletet és a színkeverés eredményeit, majd a kompozíció, a perspektíva szabályait. Útmutatásaira figyelve egyre közelebb kerülünk a művészi kép megalkotásához.

A feladatok ugyanazon megismerési fokozatokhoz kapcsolódnak, amelyekről az imént szóltam. Mit sem számít, hogy a magyar rajzoló aligha fogja New York, Toscana, Velence vagy Provance felkínált részleteit másolgatni. Hiszen nincs egyetlen olyan (lakó)hely sem az országban, ami ne kínálna megörökítendő részleteket. Rajta hát, Idősebbek és Fiatalabbak, rajzolni-festeni sohasem lehet késő!

Szerző: Curtis Tappenden

A könyv címe:  Akvarellceruza varázskészlet – Technikák, eszközök és feladatok az akvarellceruza elsajátításához

Kiadó: Ventus Libro Kiadó, Budapest

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top