Szabadidő

Az időutazó felesége

Talán bizarr és egyben veszélyes is egy szerelmi történetet sci-fi-be illõ időutazással ötvözni, de Audrey Niffenegger ebből az alapötletbõl megírta a legszebb, legmagasztosabb és legszomorúbb regényt, amelyet egyszerűen nem lehet letenni.

Az idõutazó feleségeDerült égből egy könyvcím

Audrey Niffenegger 1963. június 13-án South Haven-ben (Michigan államban) született, képzőművész, metszetkészítő és író. Első regénye Az időutazó felesége. Saját bevallása szerint, a várakozásról és a tökéletes házasságról szeretett volna könyvet írni. Egy olyan kapcsolatról, amelyben két ember meseszerűen illik össze, de mégis külső, a szerelmesek által nem befolyásolható nehézségekkel kell szembenézniük.

Az időutazó felesége című regényét anyai nagyszüleinek ajánlotta, akik a visszaemlékezések szerint nagyon boldog éveket töltöttek együtt. Nagyapja, Norbert Charles Tamandl, akivel ő sohasem találkozott, nagyon fiatalon és kegyetlen hirtelenséggel rákban halt meg. Nagyanyja, Elizabeth Hillman Tamandl, egy emberöltővel élte túl férjét, de soha többet nem ment újra férjhez.

Az írónőnek, mint derült égből villámcsapás, úgy jutott eszébe a regény címe és egyre csak ez járt fejében. Később a cím hozta magával a karaktereket és ezután szinte adta magát a történet.

Furcsa szerelem

Szeretem, de már unom az egy kaptafára készült romantikus regényeket: megismerkedik egy férfi és egy nő, szerelemre lobbannak, majd valami elválasztja őket. A befejezés – boldog vagy boldogtalan végkifejlet – pedig éppen attól függ, hogy az író az élet derűs, vagy keserű oldalán lébecol. Audrey Niffenegger regényében Henry, aki egy genetikai rendellenesség következtében néha eltűnik az idő folytonosságából és pucéran a múltban vagy a jövőben találja magát, 28 éves, amikor megismerkedik a 20 éves Clare-rel. A lány viszont egész életében, pontosabban 6 éves kora óta ismeri és szereti Henry-t. Ebben a furcsa és állandóan változó idősíkok között kell egymásra találniuk és egymással élniük. Henry nem tudja irányítani időutazásait, kiszolgáltatottan és kétségbeesetten lebeg múlt, jelen és jövő között, egyetlen állandó pont életében Clare és iránta érzett szerelme. Clare sorsa a várakozás: várja, hogy találkozzon Henry-vel és várja, hogy időutazásai után a férfi hazaérjen.

Először nehézkes elkapni a regény fonalát, mert nem csak az időpontok változnak, hanem Henry és Clare felváltva meséli el történetüket. Őszintén és hitelesen. Audrey Niffenegger nagyon pontosan dolgozta ki a regény minden apró mozzanatát, egyetlen logikai bukfencet sem vétett, sőt, újabb és újabb meglepő fordulatokkal szövi lapról lapra a regényt.

Könnyek nélkül lehetetlen

Az időutazó felesége különös, felkavaró és gyönyörű szerelmi történet, amely boldog percei egész életre kitartanak, mégis feloldhatatlan tragédia lengi körül. Sablonoktól és giccsektől mentes regény, amelyben az írónő úgy keverte a képzeletet (az időutazást) és a valóságot (a szerelmet, a fájdalmat, a boldogságot, a várakozást, a születést és a halált), hogy tulajdonképpen az élet esszenciáját zárta kötetbe.

Szerző: Audrey Niffenegger

A könyv címe: Az időutazó felesége

Ára: 2980 Ft

Kiadó: Ulpius-ház Könyvkiadó

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top