Szabadidő

Jean-Claude Van Damme

A belga születésû Van Damme-ot hívhatjuk színésznek, de sokkal pontosabb, ha testépítõnek és kickbokszolónak nevezzük.




Valószínűleg nem a gének miatt választotta ezt a hivatást: apja könyvelő, anyja eladónő volt. 10 évesen shotokan karatét kezdett el tanulni, aminek későbbi eredménye egy középsúlyú Európa-bajnoki cím volt. A bajnokságon mindenkit elkápráztatott 360 fokos ugró rúgásával. 18 évesen Van Damme edzőtermet nyitott Brüsszelben. Miután Los Angelesbe repült, alig volt pénze, és csak franciául és flamandul beszélt.





Eleinte sok furcsa munkát vállalt, amik közül a legelőkelőbb az útburkoló volt. Először 1984-ben tűnt fel egy Chuck Norris-filmben, sztárrá azonban csak két évvel később a Surrenderrel vált, ami első saját filmje volt. Ezt követte a Bloodsport, a Cyborg és a Kickboxer (mind 1988), majd az Oroszlánszív 1990-ből, és a Tökéletes Katona 1991-ből. Tudomásul véve lehetőségeit nem próbálkozott vígjátékokkal, vagy romantikus filmekkel, mint pl. Schwarzenegger. Az utóbbi években filmei már nem érnek el akkora sikereket, mint valaha, ez talán köszönhető annak, hogy a véres-verekedős akciómozik ideje lejárt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top